用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有冇人知 ICT 全名是什麽?
go

有冇人知 ICT 全名是什麽? [複製鏈接]

有冇人知 ICT 全名是什麽? 內容是什麽? 易讀嗎?‧
   0    0    0    0

醒目開學勳章

ICT :  information and communications technology

回覆:馬媽媽 的帖子

電腦科

其實係一家四口子

回覆 馬媽媽 的帖子

----

我女有呢科,唔算易讀,要理解,佢上學期讀緊科技與日常生活關連,用電腦可以點令日常生活變得方便,而電腦方便教埋整網頁

引用:+本帖最後由+^曾小姐^+於+16-3-23+17:31+編

原帖由 ^曾小姐^ 於 16-03-23 發表

我女有呢科,唔算易讀,要理解,佢上學期讀緊科技與日常生活關 ...
ICT 一般會男仔比較好,由其讀上去唔明會覺得更難。

一般男仔數理較好,但女仔也可讀好ICT。興趣行先吧!

回覆 Jackielee 的帖子

Physics or ICT, which one is more easy?

阿囡而家學緊PHOTOAHOP,上學期教版權真係讀死人...我覺得吾應該著眼易吾易,係前途同興趣要讀咩.
不過提下就係讀電腦係追得好快,反而物理既野係已經由科學家搵左出來再APPLY落生活.吾個妳明吾明?
好似我咁,成日用電腦.半百歲人,都要去上堂學手機點寫APP,軟件點用....好慘..

引用:阿囡而家學緊PHOTOAHOP,上學期教版權真係讀

原帖由 ydoris 於 16-03-24 發表
阿囡而家學緊PHOTOAHOP,上學期教版權真係讀死人...我覺得吾應該著眼易吾易,係前途同興趣要讀咩.
不過提下就 ...
講真,我覺得讀電腦都要啲天份及興趣,否則再讀上去會覺得幾困難。我同意讀電腦要不停 update資訊,否則好快落後,若要讀得好除了課本外亦要上網吸收下資訊。

利申: 小兒修讀電腦科

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

可能年青人係無問題,好似係C9,辰頭髮都白左1半.4月要上3D打印,6月要上手機拍片...昨日先學GOOGLE FORM整問卷....今日攞住部IPAD周圍搵人填..

洋蔥頭媽咪  我都係電腦白癡  發表於 16-3-24 18:22

馬媽媽 發表於 16-3-24 11:07
回覆 Jackielee 的帖子

Physics or ICT, which one is more easy?

physics 是傳統科,很多百年老校較喜歡收讀傳統科的高中生,即係,你想大學讀電腦,高中也未必需要 ICT。

回覆 nintendo 的帖子

Physics or ICT, which one is more easy? I mean for DSE. Thanks.

引用:Quote:馬媽媽+發表於+16-3-24+11:07+回覆+J

原帖由 nintendo 於 16-03-24 發表
physics 是傳統科,很多百年老校較喜歡收讀傳統科的高中生,即係,你想大學讀電腦,高中也未必需要 ICT。
...
lcT當一科定當應用學科?

引用:Quote:原帖由+nintendo+於+16-03-24+發表ph

原帖由 dobbybabie 於 16-03-24 發表
lcT當一科定當應用學科?
係1科選修科,報部份指定學系 ICT 係會乘大

馬媽媽 發表於 16-3-24 15:19
回覆 nintendo 的帖子

Physics or ICT, which one is more easy? I mean for DSE. Thanks.
You are comparing apple and orange. Regardless which one is easy to get high grade, physics needs more math analysis and logical reasoning. ICT needs more intuitive sense and memorial ability.  
‹ 上一主題|下一主題