用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教: 小兒有否可能是資優呢?
go

請教: 小兒有否可能是資優呢? [複製鏈接]

喜歡恐龍, 會看恐龍的特徵分辨恐龍品種

喜歡畫畫, 不喜歡塗顏色, 不過很多時會突然加入看過的元素(如在邊玩邊看電視時見到動物, 結果自己加入圖畫中), 或者畫一個很有故事性的圖畫, 不愛跟老師的方法, 喜歡自己創作

不愛背誦, 不愛坐定定學字, 用遊戲方法教中文字就好快學懂, 教一次已學懂寫自己的名字 (名字都幾難寫!), 現學懂1個位加兩個位....

最近被老師投訴上課不留心....

想要和他check是否資優/ 有學習需要...?

0    0    0    0

回覆 馬騮朋友 的帖子

根據你嘅描述, 唔覺得你小朋友有邊方面係較突出.

CALVEN    發表於 16-3-23 15:17

謝謝, 如果真係唔似, 我就放心了

Ryan_baba 發表於 16-3-23 15:05
回覆 馬騮朋友 的帖子

根據你嘅描述, 唔覺得你小朋友有邊方面係較突出.
讚同,睇完唔覺有咩 outstanding 的地方。

醒目開學勳章

馬騮朋友 發表於 16-3-23 15:19
謝謝, 如果真係唔似, 我就放心了
但老師投訴上課唔專心,可能有其他問題,建議搵專業人士check清楚.

成日見到post, 話同學唔專心就係因為資優。其實,好多小朋友有各式各樣的問題,一有問題就(賴)同資優有關,好像醜化了資優同學仔,講真,唔係資優又唔專心上堂大有人在吧?子女係自己,唔係資優就唔駛擔心?咩理論?問題出現咗就應該盡家長責任去處理,及時作出幫助,事情才正面吧!

如果好奇孩子是否資優,問下專家好D。
當年愛迪生的老師覺得他弱智,结果迫退學。
我地普通人好難判斷。

Anniemun 發表於 16-3-23 19:27
成日見到post, 話同學唔專心就係因為資優。其實,好多小朋友有各式各樣的問題,一有問題就(賴)同資優有關, ...
同意,唔係資優就唔駛擔心?有問題既地方仍然存在... 冇解決到啊... 雖然佢只提到唔留心呢個好多人都有既問題,但家長處理態度先係重點...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:小兒剛滿5歲.8個月大已懂行路,+不過一直至2

原帖由 馬騮朋友 於 16-03-23 發表
小兒剛滿5歲.
8個月大已懂行路, 不過一直至2歲多說話都不太好, 不過歲半左右已會玩砌圖, 兩歲左右可以砌6x ...
普通人一個

回覆 馬騮朋友 的帖子

佢幾大呀?
‹ 上一主題|下一主題