用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2016中電小小綠色工程師開始報名喇 - P4-P6費用全免 ...
go

2016中電小小綠色工程師開始報名喇 - P4-P6費用全免 [複製鏈接]

呢個活動我 "留意" 咗三年, 小三時等小四夠資格去報名, 但舊年過咗報名日期先至醒起, 激到我死. 今年今日剛剛今早開始報名, 我等咗三年終於等到 (只係報名階段, 仲未成功有得參加, 要面試成功先至有得玩). 好啱小朋友去玩及參觀, 重點係全免, 我剛幫女女報名, 有興趣家長即刻報名啊, 呢個活動好hit 好 full 的啊

【2016中電小小綠色工程師正式招募大行動】

深受家長、小朋友歡迎嘅中電小小綠色工程師計劃已踏入第四屆,見到上年嘅小小綠色工程師笑得咁開心就知好玩!今年嘅行程仲增加至四日,由中電嘅專業工程師帶領下,獨家深入發電廠心臟地帶、探索系統控制中心,仲可以參加科學園嘅節能工作坊,同深入將軍澳變電站,探索全港最大型嘅「空中樹林」!

想你嘅仔女成為新一代中電小小綠色工程師?把握機會喺4月18日前幫小朋友報名喇!名額有限,報名從速!

詳情:
活動對象:小四至小六學生
報名日期:2016年3月23日至4月18日
想了解更多,請瀏覽:https://www.clp.com.hk/zh/commun ... campaign=post-promo

報名者必須於2016年4月18日或之前提交題為「我要成為小小綠色工程師!」之報名短片或短文,以完成報名程序。逾期遞交將不獲接受。

a. 短片:拍攝不多於1分鐘之短片,由報名學生作自我介紹(包括學生英文姓名及學校名稱)並說明報名原因,以Whatsapp發送至電話號碼 9198 9277,短片採用中、英文皆可。

b. 短文:撰寫一篇不多於200字之短文,連同報名學生英文姓名及學校名稱,電郵至 [email protected],中、英文皆可。

karen55407    發表於 16-4-1 22:00
   24    0    0    0

題外話,將妳見到又想參加但未到年齡既活動、比賽,放晒去google calendar,當然連資料同網址啦,到時候佢自動通知妳,煩少好多,白頭髮都少d

小時了了    發表於 16-3-23 13:38
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

提一提, 前年我叫姑仔網上報名, 當時報名日期仲未過期但都報唔到名, 因為當她報名時係要選面試日期及時間, 原來當所有面試日期及時間都 full 晒時, 雖然仍未到報名日期限期都唔可以繼續報名, 今年唔知仲係唔係咁!

所以, 有興趣家長, 快啲報名選面試日期及時間先啊

分享 2014 年的日程俾大家睇下, 係咪好好玩呢

阿媽我等咗 3 年先至等到依家報名, 阿女呢排成日話呢個活動佢唔多有興趣, 唔係好想參加 (所以唔係好想寫200字「我要成為小小綠色工程師!」之報名短文). 聽到阿女咁講, 我成個心"沈"咗, 原來一直以來只係"我自己"覺得好玩,"我自己"覺得呢個活動體驗難能可貴及增長見識,係"我自己"覺得阿女係會覺得好開心......   等咗3 年嘅我好 "唔甘心" (我知我唔應該咁諗, 但呢個係我真實情緒感受啊 !!!!)

我無限擴大無限可能咁悲觀諗 -----可能有一日阿女又會同我講 "我其實唔想讀BAND 1 中學", "我唔想報直資中學", "我唔想......." ---- 只係阿媽"妳自己"鍾意及安排之麻.

回覆:2016中電小小綠色工程師開始報名喇 - P4-P6費用全免

請問200字的短文要寫啲咩呢?

小時了了  題目:「我要成為小小綠色工程師!」  發表於 16-3-30 14:19

小時了了 發表於 16-3-30 10:08
阿媽我等咗 3 年先至等到依家報名, 阿女呢排成日話呢個活動佢唔多有興趣, 唔係好想參加 (所以唔係好想寫200 ...
我明,呢個係做父母既難處,一心諗住最好既野畀子女,不過佢地未必係咁諗,但而家發現都唔係壞事,趁早傾下將來想揀點樣既中學,大家有個心理準備都好

小時了了  阿女尋晚終於作咗篇200字短文喇  發表於 16-4-1 10:08
小時了了  阿女想讀 BAND 3中文中學呀  發表於 16-3-30 15:38
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-3-30+10:18+編

原帖由 小時了了 於 16-03-30 發表

阿媽我等咗 3 年先至等到依家報名, 阿女呢排成日話呢個活動 ...
小朋友係要推下,鼓勵下先得,吾洗吾開心。我都留意佐兩年,今早都報佐名,我都覺得這個活動好好,好難得!

小時了了  多謝支持及鼓勵. 阿女尋晚係我"淫威"下終於作咗篇200字短文,今朝我立即send e-mail去了   發表於 16-4-1 10:08
妹妹豬 齊來做個好朋友)

小時了了 發表於 16-3-30 10:08
阿女想讀 BAND 3中文中學呀
佢有冇講咩原因呢?

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-3-30+10:18+編

原帖由 小時了了 於 16-03-30 發表

阿媽我等咗 3 年先至等到依家報名, 阿女呢排成日話呢個活動 ...
我有係一見就好興奮幫阿女報,難能可貴既經驗,岩岩電郵提醒交片/短文,咪提阿女快d寫,點之佢又係話我都唔想參加,我話有工程師帶你睇發電廠平時冇機會架,佢話冇興趣 好似得我興奮多d

小時了了 發表於 16-3-23 13:29
呢個活動我 "留意" 咗三年, 小三時等小四夠資格去報名, 但舊年過咗報名日期先至醒起, 激到我死. 今年今日剛 ...
Thanks for the info.  When will the event take place?  in summer?  I can't find the dates on their website.  

小時了了  暑假。依家仍未出日期  發表於 16-4-1 20:52

回覆:2016中電小小綠色工程師開始報名喇 - P4-P6費用全免

有面試通知未呀?

醒目開學勳章 王國長老

早兩年報過名。唸住應該幾好玩,辛苦d都去啦。結果見識到面試當日人山人海,而且體會到由我屋企去果度真係唔講得笑。

最大鑊係好遲至知編邊班,我成個暑假d時間hold住晒。

我仔落選了,咁我都知比佢叻嘅小朋友大有人在。賽果正常。下一年,唸過度過,之後都無報了。

引用:早兩年報過名。唸住應該幾好玩,辛苦d都去

原帖由 Charlotte_mom 於 16-04-22 發表
早兩年報過名。唸住應該幾好玩,辛苦d都去啦。結果見識到面試當日人山人海,而且體會到由我屋企去果度真係 ...
剛收到面試通知!我小朋友因為升中要上銜接班,所以暑假沒有安排其他活動。

karen55407 發表於 16-4-22 17:09
剛收到面試通知!我小朋友因為升中要上銜接班,所以暑假沒有安排其他活動。

...
我仍未有通知啊! 想問中電係咪電話通知架?

引用:Quote:karen55407+發表於+16-4-22+17:09+剛

原帖由 小時了了 於 16-04-22 發表
我仍未有通知啊! 想問中電係咪電話通知架?
電郵

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-04-22+

原帖由 karen55407 於 16-04-22 發表

...
我仔上年參加,面試當日三百幾人,我上年好後才交短文,我估超過一千百參加,D同學仔真係好勁,最後我仔只入選後備,我已經覺得仔好叻了,就當參加咗。

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-04-22+發表

原帖由 metrochung 於 16-04-22 發表
我仔上年參加,面試當日三百幾人,我上年好後才交短文,我估超過一千百參加,D同學仔真係好勁,最後我仔只 ...
吓!咁難入嘥氣

引用:Quote:原帖由+metrochung+於+16-04-22+發表

原帖由 karen55407 於 16-04-22 發表
吓!咁難入嘥氣
試下先,可能入選唔出奇, 每年用嘅方式唔同,就當一次經驗

karen55407    發表於 16-5-4 19:31

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-04-22+發表

原帖由 metrochung 於 16-04-22 發表
我仔上年參加,面試當日三百幾人,我上年好後才交短文,我估超過一千百參加,D同學仔真係好勁,最後我仔只 ...
請問面試問D乜?

‹ 上一主題|下一主題