用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想搵肢體傷殘兒童坐飛機時用的travel chair或cares安全 ...
go

[其他] 想搵肢體傷殘兒童坐飛機時用的travel chair或cares安全帶 [複製鏈接]

我暑假會帶小童去旅行, 佢唔識坐, 腰頸冇乜力, 平日要坐特製的坐椅, 出街坐buggy,

知道有travel chair係專for這類小童, 請問有冇家長有?

又或者有款cares安全帶係for普通較細的小朋友坐飛機時用的, 可以護緊心口位置以防小朋友上身向前仆, 都應該有啲幫助,

如有, 可否讓俾我? 或租借俾我用?

(唔好意思, 在這版post, 因二手市場那邊冇回應. 相信在這版較集中找到肢體傷殘的家長. thx!)

1    0    0    0

引用:我暑假會帶小童去旅行,+佢唔識坐,+腰頸冇乜

原帖由 ioi 於 16-03-23 發表
我暑假會帶小童去旅行, 佢唔識坐, 腰頸冇乜力, 平日要坐特製的坐椅, 出街坐buggy,

知道有travel chair係 ...
我仔肢體傷殘,歲半前未識坐,1歲&歲半去旅行,都係手抱住坐飛機,空姐比條細一點既安全帶,扣完小朋友再駁落大人到。
歲半後開始坐到,但都超易仆前仆後,2歲時雖然照買獨立機票,但都係照抱住佢住,兩個大人輪流抱坐,3小時機程好快過。

外國朋友出旅自備carseat(如圖),無特別買for傷殘用既,反正都係三點扣,扣實左,都仆唔到前,如果你飛長途&小朋友比較大,最好自己買張

2手既travel carseat我係呢個網見過,可以吼下
http://hongkong.asiaxpat.com/Default.aspx?pagename=classified

回覆 methy 的帖子

methy, 謝謝你的分享和資料呀!

我囡已7歲, 雖然只係去日本, 都唔算長途, 但如果坐飛機時坐我哋大脾, 恐怕會坐到我哋腳痺, 不過都預佢可能扭計要間中抱吓. 我見CX網頁有講特殊需要的乘客, 可以出發前申請帶自備的姿勢承托設備 (即travel chair)上機, 固定在飛機坐位, 可承托佢腰部和頭部, 咁佢就可以坐得好穩, 大人和佢都舒服.

但香港應該冇得賣, 網上見外國有都好貴, 唔會花錢買張新的, 因為都未必會再帶佢去旅行, 因帶佢出門要勞師動眾, 咁啱現任工人好幫得手又肯陪我哋一齊去, 才去得成. 而且遲啲佢愈大就愈難帶到佢出門遠行.

之前聽其他肢體傷殘的家長分享, 帶/問航空公司借用一些枕頭和毛毯等"攝"住佢左右兩邊, 如果冇travel chair, 都唯有係咁, 不過坐幾個鐘, 佢腰骨唔夠承托可能會有啲辛苦.

上機前後和到達當地都會用自己的buggy就ok.

引用:回覆+methy+的帖子 methy,+謝謝你的分享和

原來已經係小童,有返咁上下份量,自己一個位,毛墊枕頭仔吹氣枕等等long下,大人輪流轉移下小朋友肢體,時間好快過。

同肢體傷殘小朋友出遊係難忘(開心興奮辛苦到嘔)既寶貴經驗,至少我小朋友既肢體發展突破全部出現在旅程,第一次爬係在華欣酒店,因為想捉隻小動物;沖繩放手行去拎酒店房內某樣物件,3歲識行小小更加勤力出旅,旅行比做物理治療更見效果。

anyway,祝旅程順利愉快。

謝謝你! 很高興知道去旅行對你小朋友有正面的幫助.

http://kidsflysafe.com/

剛查到cares安全帶 香港有售, 但要四五百蚊, 如果有二手就好了.

回覆:ioi 的帖子

我知道國泰同港龍有為肢體傷殘兒童專用安全帶(好似係5點式),但成間airline只有兩三條,所以要好早book定

wincycc 發表於 16-3-24 10:36
我知道國泰同港龍有為肢體傷殘兒童專用安全帶(好似係5點式),但成間airline只有兩三條,所以要好早book定 ...
謝謝資料! 我打去問問.

回覆 wincycc 的帖子

已問, CX話冇得借用.

引用:回覆+wincycc+的帖子 已問,+CX話冇得借用.

原帖由 ioi 於 16-03-24 發表
回覆 wincycc 的帖子

已問, CX話冇得借用.
無得借用?咁佢地咩情況下提供比乘客用?

引用:+http://kidsflysafe.com/剛查到cares安全

http://kidsflysafe.com/

剛查到cares安全帶 香港有售, 但要四五百蚊, 如果有二手就好了. ...
香港有得賣外國兒童用品入口貨既應該係
bumps to babies,我幫親過買buggy board,佢都係幫我訂回來,問下可唔可以比discount你,二手搵到既機會真係好微,去得旅行,我唔介意比幾百蚊買d用品令個旅程舒服d

methy 發表於 16-3-24 11:53
香港有得賣外國兒童用品入口貨既應該係
bumps to babies,我幫親過買buggy board,佢都係幫我訂回來,問下可 ...
我尋日就係打去問bumps to babies, 如果搵唔到二手我都會買嘅.
請問buggy board係乜?

回覆:ioi 的帖子

我都問咗可唔可以自備,答係可以,但唔係每個model都得,如果自己買,就要問清楚航空公司有咩要求。以上係國泰地勤朋友回覆

回覆:想搵肢體傷殘兒童坐飛機時用的travel chair或cares安全帶

我女同你小朋友差不多情況,我都諗住暑假同佢去日本,但我會報團,旅行社搞應該會好d同清楚d(我估)

wincycc 發表於 16-3-24 13:15
我都問咗可唔可以自備,答係可以,但唔係每個model都得,如果自己買,就要問清楚航空公司有咩要求。以上係 ...
ok. 謝謝你!

引用:Quote:methy+發表於+16-3-24+11:53+香港有

原帖由 ioi 於 16-03-24 發表
我尋日就係打去問bumps to babies, 如果搵唔到二手我都會買嘅.
請問buggy board係乜?
...
一塊有「look」既腳踏版,可隨時安裝在BB車後,果時細女出世,要照顧兩個,哥哥又未行得掂,就企buggy board,當練企&出街易d照顧。

ioi  ic.  發表於 16-3-27 16:13

引用:我暑假會帶小童去旅行,+佢唔識坐,+腰頸冇乜

知道有travel chair係 ...
你坐國泰?要make sure買啱嗰個model, 因為只得一款上得機用,我係空姐,上training時佢地有講過嗰條帶係英國出,試吓上網訂,好似話大約150英磅,其實買條都好有用,有同事話平時出街食飯用都好,size好大,如果唔大隻,女仔都可以用kid size,可以坐直又輕便。

hha 發表於 16-3-29 19:10
你坐國泰?要make sure買啱嗰個model, 因為只得一款上得機用,我係空姐,上training時佢地有講過嗰條帶係英 ...
好,謝謝你的資料!
‹ 上一主題|下一主題