用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金中學& (振華道)福建中學比較 ...
樓主: lolo272
go

中華基金中學& (振華道)福建中學比較 [複製鏈接]

秋思 發表於 16-3-28 17:30
今年band 2尾都收
以前都聽過,但係相信應該唔多。B2頭就多啲。

回覆:王家爸爸 的帖子

可能今年人少啩,第三輪收左佢!

王家爸爸 發表於 16-3-29 10:33
以前都聽過,但係相信應該唔多。B2頭就多啲。
收唔夠B1學生, 有位剩B2都要收嫁啦!

依家升中人數少咗, B1學生又有幾多個甘心入咗呢間放棄等派位結果?

王家爸爸  Agree   發表於 16-3-29 12:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:朋友的女兒讀中基,但佢話吾想將來個仔又入

原帖由 anna59 於 16-03-26 發表
朋友的女兒讀中基,但佢話吾想將來個仔又入中基,佢話中基D人好曳
今年的F3是較多不守課堂秩序和串嘴……

CFSS & SSGC

引用:中基一向十分注重品德培育,我所認識的學生

原帖由 goodwill 於 16-03-27 發表
中基一向十分注重品德培育,我所認識的學生都是品性純良好學上進,他們自愛自重,更喜歆服務社會呀 ...
中基在多年來的收生其一要求是操行,除非個别小學的操行標準與大衆有差異。
我囡當年應絕大部份是A-以上,因同校小六同學有幾位成績好好但操行B+沒有2nd in機會,而囡兒亦說在中基的同form(包括留級生)沒有曳學生。
但這幾年東區B1學位差不多等同B1+B2升中生,收生壓力很大,為了收足生便要連操行B都要考慮,亦是這3年初中生較曳。
但整體中基學生是非常純品有禮,在同區更是出名校風最好中學。

CFSS & SSGC

sum-yan 發表於 16-3-29 13:25
今年的F3是較多不守課堂秩序和串嘴……
咁即系我朋友講既野系真啦, 唔怪得唔想個仔入

引用:Quote:sum-yan+發表於+16-3-29+13:25+今年

原帖由 anna59 於 16-03-29 發表
咁即系我朋友講既野系真啦, 唔怪得唔想個仔入
又唔可以咁講,我細囡間傳統女名校同樣是今年的中三生是最多曳學生!親戚朋友的各間中學都是蛇年仔女比較最曳。
我只是坦白說出中基三年前所收的是多年來最多曳學生(只是比較上)。
總括中基仍是校風好好的中學。

CFSS & SSGC

但我仔B1B-B1C, 中基頭ROUND就收,福中反而第二輪先收,第一RD 都唔收,咁係咪即係福中多B1A-B1B, 中基反而多B1B-B1C考?

王家爸爸  唔係話呢啲學校唔好,只係B1A-B1B有更好既選擇。  發表於 16-3-30 09:20
王家爸爸  老實講B1A-B1B點會考慮呢啲學校?  發表於 16-3-30 09:19

回覆 lolo272 的帖子

一般地說,觀塘區B1升中生要爭B1學位,東區B1學位完全足夠給B1升中生 + 半數B2升中生,如你是校長會怎樣取錄B1生

Khmama's 2015 升中數據 :
觀塘區
B1學位 1281 (英中學位 1281),B1/B2/B3升中生各 1359
東區
B1學位 1376 (英中學位 976),B1/B2/B3升中生各 886

CFSS & SSGC

福中可能收人緊左,仲難入

其實可能中基同福建的banding 一樣,都是B1C至B2A,以前聽朋友講,佢個女間學校成績麻麻果D先入中基,所以有2x人入左中基讀

sum-yan 發表於 16-3-29 17:39

一般地說,觀塘區B1升中生要爭B1學位,東區B1學位完全足夠給B1升中生 + 半數B2升中生 ...
東區的band 2生太幸福了, 可以向上游!

王家爸爸  直資同地區關係其實唔大。  發表於 16-3-30 09:31

福建點可以攞中基比,級數唔一樣,有兩個侄仔分別讀福建及中基,福建差好多多。

王家爸爸  小西灣福建中學當然比中基差,而且係差幾多下。  發表於 16-3-30 13:15

anna_gigi 發表於 16-3-30 12:42
福建點可以攞中基比,級數唔一樣,有兩個侄仔分別讀福建及中基,福建差好多多。 ...
我諗佢地講緊振華道福建中學,唔係小西灣福建中學。

王家爸爸 發表於 16-3-30 12:57
我諗佢地講緊振華道福建中學,唔係小西灣福建中學。
係,SORRY, 我改番標題!

王家爸爸  咁會清楚啲   發表於 16-3-30 13:16

引用:Quote:sum-yan+發表於+16-3-29+17:39+回覆+

原帖由 jaycee_mami 於 16-03-30 發表
東區的band 2生太幸福了, 可以向上游!
便是這學位對升中生比例的優勢(加上連續幾年全港遞減升中生數),近幾年有幾間小學較少推薦直資如中基給邊緣人,甚至肯定是B2頭的都被建議自行可進取報B1。

CFSS & SSGC

我住九龍都無幫兒子考慮過去福中(振華道), 返而去了幾次中基, 印象好好, 第二輪有offer, 可惜有另一間更理想的直資收了, 只好不去中基註冊.

Dorcas4 發表於 16-3-30 15:15

我住九龍都無幫兒子考慮過去福中(振華道), 返而去了幾次中基, 印象好好, 第二輪有off ...
方便透露是那一間嗎?

anna59 發表於 16-3-29 22:08
其實可能中基同福建的banding 一樣,都是B1C至B2A,以前聽朋友講,佢個女間學校成績麻麻果D先入中基,所以 ...

又可以掉番轉諗, 中基似乎收B2學生較多, 但DSE成績(包括入U率)郤不比觀塘福中差, 咁大家又認為邊間好D呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

福中是傳統英中,校規好嚴,吾系個個頂到,中基可能冇咁傳統。至於入U率,如果你成績好就讀邊間都可以入U
‹ 上一主題|下一主題