用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙插班
go

喇沙插班 [複製鏈接]

請問如果想小二插班,喇沙會prefer英華小學還是九龍塘學校(小學部)的學生? 謝謝指教!
   24    0    0    0

回覆:YYbb111 的帖子

聽小四家長講今年有個舊年英華級第一插左入喇小。

回覆:YYbb111 的帖子

考呢兩間全級頭幾名,要有機會考筆試應該無問題

醒目開學勳章 貢獻勳章

我真係無乜點聽過有人由KTS轉過嚟.....
但YW,知兩個,一個speech day 企响台攞過十個數學/音樂獎嗰位,仲有今年插小二,傳聞平均分達99%嗰位!

(snoopy 校長眼光的確唔錯!)

Eat_Sleep_Play  我識兩位,一位KTS轉入,一年班時級頭十,另一位英華轉入,一年級時級一,現時兩位都已經5年班   發表於 16-3-26 21:35
恐龍家

晴晴小B 發表於 16-3-22 23:05
考呢兩間全級頭幾名,要有機會考筆試應該無問題
係咪基本上都有筆試?
還是叫去得筆試, 就OK?

小曳人 發表於 16-3-23 11:13
我真係無乜點聽過有人由KTS轉過嚟.....
但YW,知兩個,一個speech day 企响台攞過十個數學/音樂獎嗰位,仲 ...

八掛下先

YW果兩位叻仔入到LS,唔知考乜位置呢?

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-3-22+23:05+考呢

原帖由 retriever 於 16-03-23 發表
係咪基本上都有筆試?
還是叫去得筆試, 就OK?

每年每級大約平均會有200多人申請插班,學校會喺申請者當中挑選2-30人一齊在7月初接受中英數三科筆試,再由當中挑選合適申請人進行最後階段面試。

Soundervolt 發表於 16-3-23 11:30
每年每級大約平均會有200多人申請插班,學校會喺申請者當中挑選2-30人一齊在7月初接受中英數三科筆試,再 ...

咁筆試既水平, 是否投考年級既年終水平, 還是再加一年?

數學是否有奧數成份?

醒目開學勳章 貢獻勳章

ppmmbb 發表於 16-3-23 11:26
八掛下先
好明顯就算唔係全級第一,都唔爭好遠...
FYI 平均分90%以上,平均每班約5-6個 (初小可能多少少),但舊年小二第一二次最高分有96-97%左右,呢個99%,你話.... 佢咩位置喇!

恐龍家

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-3-23+11:30+

咁筆試既水平, 是否投考年級既年終水平, 還是再加一年?

數學是否有奧數成份?

通常會考返投考年級嘅年終水平(未必會用當年試卷),因為已經唔容易,所以唔需要再考深一年。數學試卷當中沒有奧數成份。

醒目開學勳章 貢獻勳章

考出名少少嘅直私校全級頭十名,基本上有筆試入場券

Soundervolt  阿仔當年讀地區2線學校,學校真係十分俾面。  發表於 16-3-23 11:56
恐龍家

小曳人 發表於 16-3-23 11:46
好明顯就算唔係全級第一,都唔爭好遠...
FYI 平均分90%以上,平均每班約5-6個 (初小可能多少少),但舊年小 ...
其實我唔係咁鍾意呢D, 96%-99%... 我覺得唔正常....

借題發揮... 坦白講, 最近廣泛談論既大學生悲劇, 部份原因就係我地既教育(我唔講教育*制度*), 沒有健康地讓孩子嘗試"錯", 並從錯誤中學習...

73662710  失败經驗愈早有愈好,非常重要  發表於 16-3-25 08:25
小曳人    發表於 16-3-23 12:14

引用:Quote:小曳人+發表於+16-3-23+11:46+好明顯

其實我唔係咁鍾意呢D, 96%-99%... 我覺得唔正常....

借題發揮... 坦白講, 最近廣泛談論既大學生悲劇, 部份 ...
考到平均分96-99可能都會經過多次失敗及錯誤先至有咁嘅成績。不過放心,初小跟高小甚至中學嘅學習要求同條件都唔一樣,愈高年班愈少95-100分出現,會有大把機會領畧錯誤中學習。

回覆:喇沙插班

請問點申請?

醒目開學勳章 貢獻勳章

giant_japan 發表於 16-3-23 12:23
請問點申請?
五月尾前,自行寄信去申請,附上最近考試成績表

恐龍家

引用:請問點申請? +

原帖由 giant_japan 於 16-03-23 發表
請問點申請?
學校唔會有公開招生通告,如果有興趣可以喺每年五月尾前寄上一封包括過去校內外成績及essential嘅申請信,學校會喺6月至電獲筆試機會嘅申請人進行7月筆試。

引用:考出名少少嘅直私校全級頭十名,基本上有筆

原帖由 小曳人 於 16-03-23 發表
考出名少少嘅直私校全級頭十名,基本上有筆試入場券
我綜合成功插班既例子,發現由一線學校轉過來既同學大約係原校全級五名內,二線學校就要級第一名。

引用:Quote:小曳人+發表於+16-3-23+11:46+好明顯

借題發揮... 坦白講, 最近廣泛談論既大學生悲劇, 部份 ...
相對出面地區名校,喇小考試壓力真係輕鬆好多,呈分試前既所有考試係唔使計常識同SCI個啲術科,考試只需要溫中英數

回覆:retriever 的帖子

而且學校又唔鍾意比較學生校內成績,考得不太理想既同學又唔會比老師照肺,學生又唔使太煩升中,邊有壓力呢

Soundervolt 發表於 16-3-23 12:10
考到平均分96-99可能都會經過多次失敗及錯誤先至有咁嘅成績。不過放心,初小跟高小甚至中學嘅學習要求同條 ...

"考到平均分96-99可能都會經過多次失敗及錯誤先至有咁嘅成績。"

咁岩出事既大學生都係DSE 頭果兩年既畢業生....

有港大教授歸咎於DSE 少讀一年入大學, 學生無以前成熟....

但係有無考慮過而家DSE 對學生準繩度和效率既高要求?

以前HKAL理科, 只要7X% 都可以攞A...

講返轉頭, 我意思係, 以近乎"不能錯"為目標, 唔係咁正常..

‹ 上一主題|下一主題