用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無曬信心,求高人指路
樓主: kcpak
go

無曬信心,求高人指路 [複製鏈接]

引用:Quote:krislee0716+發表於+16-3-23+15:24+

原帖由 =play= 於 16-03-23 發表
唔好咁諗, 去年保良局小學有位全級10名內的學生, 本想博保一, 但失敗咗, 現正讀可立。
我女老師用呢件事做 ...
呢位學生,應該叩左入英皇,同我個仔做同學

引用:Quote:妹妹頭+發表於+16-3-23+15:43+回覆+h

原帖由 YC04 於 16-03-23 發表
我唔信囉, 點會有咁大分別?
你女應該是一線小學,兩間中學非全in

引用:Quote:krislee0716+發表於+16-3-23+15:24+

唔好咁諗, 去年保良局小學有位全級10名內的學生, 本想博保一, 但失敗咗, 現正讀可立。
我女老師用呢件事做 ...
無錯,我識有個街坊仔上年在某英小级一都考可立,而且可立有機會攞幾皮奬學金,都唔錯,雖然不是為錢,也不要覺得不甘心

回覆 =play= 的帖子

他 個 間保良局小學 是否 和 保 一 聯 繫, if yes,  機會 好 大.

引用:+本帖最後由+=play=+於+16-3-23+16:20+編輯

唔好意思,題外話,成日睇post都話QES勁難入,咁即係話佢都收好多top band 1a既學生,就算大抽獎攪入去的麻麻地,但睇返數據,佢入三大比率都唔算話好高,有點覺得叻既入去,但六年後出尼都無咩點增值,甚至倒退,實在有點名不符實!

jennyjenny  非常認同,以佢中一收生既質素,DSE成績可以講得上係負增值  發表於 16-3-24 09:24

回覆:無曬信心,求高人指路

我朋友個仔年年考全級10內,油尖旺協和,佢爸爸仲係QES old boys, 今年連in都無。其實QES 入得去都是本身好叻的小朋友,學校都係食老本,靠小朋友叻,老師是否好進取,難講。所以入5到,也不算可惜。入本地主要三間大学率去年足40%

elbar  其實去年QES升本地全日制學士學位率約 ~57%   發表於 16-3-24 10:39
elbar  只是JUPAS OFFER 40%入三間大学率,並不是整體學生40%入三間大学率,好多人都有誤解。   發表於 16-3-24 10:35

同埋今年QES的收生老師有講過好多小學的所謂band one 生有好多水份,攞晒A都無用,所以都要看本身小學的水平。

回覆:Himma0904 的帖子

據我所知協和不是全in的!你有睇到佢地入學準則嘛?同埋不要只單看校內級別評面試準則!因為中學係睇教統局呈分來計算的。別放棄!繼續努力

魚子媽媽 發表於 16-3-24 00:07
唔好意思,題外話,成日睇post都話QES勁難入,咁即係話佢都收好多top band 1a既學生,就算大抽獎攪入去的麻 ...
Yes, 覚得保—、林護、曾肇添都好过QES.

twcho  你講個幾間中學都是區內龍頭中學,好過QES好正常啊。  發表於 16-3-24 12:10

其實都唔洗無曬信心嘅,始終間間學校收生標準唔同,叻人有咁多,個個强項都有唔同,學校今次 target 嘅學生可能咁啱唔係你個仔個類,向前看可能有更好嘅等緊你仔

回覆:pooh88 的帖子

協和當然不是全in啦,我也没說過它全in!只不過我想指出考10內也未必一定得,所以不用太難過。学校呢刻可能找D特異功能学生。

Yanamami 發表於 16-3-24 10:25
Yes, 覚得保—、林護、曾肇添都好过QES.
以DSE成績/入U率計, 保一應該同QES同級, 林護同曾記明顯好過QES.

其實QES收女生較多 (好似近2/3係女生), 而且亦較偏好收聯繫小學既學生 (尤其係九龍城區個4間), 街外學校既男生想入其實唔係咪易

入九華可能易過入QES

Yanamami  TSL  發表於 16-3-24 13:35
Yanamami  不过九华收好多SFA TLC学生?  發表於 16-3-24 10:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

QES始終係官校,食老本。反而現在一些屋村Band 1津校比較積極,進取。

回覆 elbar 的帖子

唔係我估架,是老師派BANGING的~~老師講,我就信了,其實係咪全港連老師都唔知的呢

elbar  基本上每年派位放榜後係EK都有少量學生派得唔好都因為老師 估錯BANDING 或升中策略欠佳 所導致   發表於 16-3-24 22:25
5kin  咁老師係話你小朋友band1定band1頭/A先?  發表於 16-3-24 22:24
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

=play= 發表於 16-3-23 16:20
自行只佔30%,仲有70%, 不需咁快洩氣。抽獎第二三志願填保守D。
既然連IN都無,而你又明白入到QES係BONUS, ...

聽講黃大仙另一間小學全級第4名個位都無得IN
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

回覆 kcpak 的帖子

老師話BAND ONE,無分頭中尾,佢點都唔肯講~~全級12係因為填QES份表要填,老師幫我填,我先知佢全級12

chocolatebean 發表於 16-3-23 17:39
個结果嚇怕你了!就算有得in, 都係有個希望而已,得3x-4x 位,大部份人都係陪跑
不要掉了信心,因全港大部 ...
咁我仲填唔填QES好呢?

kcpak 發表於 16-3-24 22:40
回覆 kcpak 的帖子

老師話BAND ONE,無分頭中尾,佢點都唔肯講~~全級12係因為填QES份表要填,老師幫我填,我先 ...
我唔知你有無去QES嘅info day,今年校長言語間,
比我嘅感覺係想男女比例平衡返d;

中一出嚟分享嘅QES同學仔講上年in時無話到要考計數,
但係校長講過要心算英文數學題

(基於樓上話QES好鍾意收返官小,
咁唔係官小又)數學唔特別出色嘅話,
無得in唔出奇

mega_yi1  今年新校長收中一應該大轉變  發表於 16-3-25 14:17
mega_yi1  上年中一收生舊校長  發表於 16-3-25 14:13

sunnygirl 發表於 16-3-24 10:26
其實都唔洗無曬信心嘅,始終間間學校收生標準唔同,叻人有咁多,個個强項都有唔同,學校今次 target 嘅學生 ...
謝謝您~

上年9月份qe來了新校長,校長進取,改變教學,測驗次數比以前多,連老師勤力咗。谷程度比以往勁好多,我想dse 成績將會提升。

5kin  但係有頗多家長選揀學校時唔親身去收風,只係靠街坊口述/上網查,偏偏得出嚟係舊/偏頗資料居多   發表於 16-3-25 15:04
‹ 上一主題|下一主題