用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有DBSPD offer嘅小朋友
樓主: sakbbjaijai
go

請問有DBSPD offer嘅小朋友 [複製鏈接]

retriever 發表於 16-3-24 11:17
"有D位係留咗俾APS"

呢個唔係OFFICAL 安排吧?

需然唔係official安排, 但年年都有1X-2X個APS學生入DBS, 更有部份係一上小六暑假時已經優先面見甚至有埋offer, 咁你話有冇咁巧合呢?

至於點解..... 建議你去問吓兩間學校既話事人啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:請問有DBSPD offer嘅小朋友

我知其他學校都有優先面試,應該唔係得APS, DPS

Yanamami  數量差别吧~  發表於 16-3-27 00:54

引用:我知其他學校都有優先面試,應該唔係得APS,

原帖由 Violincello 於 16-03-24 發表
我都知其他有,是學業成績好的學校,其歷屆畢業生入DBS之後,學業成績都很好,後人就得優先考慮囉。

回覆:請問有DBSPD offer嘅小朋友

討論區的資料不盡不實,那些統計也不知從何而來。如家長想對學校多些了解,應該向第一身在該校就讀的學生家長或學校查詢。

回覆:ajfamily 的帖子

引用:Quote:原帖由+GetReal+於+16-03-22+發表回

原帖由 千語mami 於 16-03-22 發表
請問SPCC又如何? 有乜野條件會比較大chance?
讀聖公會
中英文叻
積極活潑但叫得停識得收
自信有禮

引用:Quote:原帖由+GetReal+於+16-03-23+發表回

原帖由 千語mami 於 16-03-23 發表
DBSPD比YW好好多吧!
Really?

引用:我知其他學校都有優先面試,應該唔係得APS,

原帖由 Violincello 於 16-03-24 發表

引用:回覆+sakbbjaijai+的帖子 不是而且是一個

原帖由 GetReal 於 16-03-22 發表
回覆 sakbbjaijai 的帖子

不是而且是一個極度錯誤的概念
我個仔讀了6年,今年升中,我以用家身份話你估錯。

hppa    發表於 16-4-9 21:26

fsforth 發表於 16-4-9 11:11
我個仔讀了6年,今年升中,我以用家身份話你估錯。
我是89年中五畢業的,那個年代小拔和男拔係有折然不同的校園文化。犬兒現不在小拔就讀,不清楚轉直資後是 adapt 左小拔抑或男拔既文化? 舊生們當年係反對轉直資,只係一些傻更更既中產以為轉制後會多些機會考入,我早說過轉制後收舊生仔一定比津校時多。不過我信鄭校長既品格,他任內DBS都不會淪落到要考生交住址證明既地步。轉制時其中的一項條件是成立基金,支持學費資助不設上限,不是政府要求的10%。男拔愛才,欣賞男拔文化既學弟,不妨中一再試。 God bless.

回覆 lawsonmoon 的帖子

我早說過轉制後收舊生仔一定比津校時多。

What's the split in the past ?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題