用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有DBSPD offer嘅小朋友
樓主: sakbbjaijai
go

請問有DBSPD offer嘅小朋友 [複製鏈接]

ajfamily 發表於 16-3-23 15:19
對學校有任何懷疑,可以不用去考。阿仔係叻,入唔到DBSPD都會叻,間間學校都有叻人,最緊要係唔係自己個仔 ...
而且除咗要俾學費之外, 入咗星展代表D乜?

香港好的學校, 又豈只一間星展? 好學校有好多, 亦有好多係免費
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

特別係中學

回覆 monster407 的帖子

Ms / Mr Monster 407
這種學校唔到你話做唔到
只可以接旨

回覆 小曳人 的帖子

very very very rare they take students from Int School

小曳人 發表於 16-3-22 15:30
我都識兩個,一個舊生+KV,一個SC
Kv 應該都不少,我身邊都有幾個

hkpapa852 發表於 16-3-23 16:20

香港好的學校, 又豈只一間星展? 好學校有好多, 亦有好多係免費
我估冇人介意比那幾千元學費,我只是說如對學校收生有懷疑,就索性唔好考。我始終唔明白點解學校有權揀學生,唔揀些好的。人家的孩子考入,又説不是很叻仔,大家又點知個孩子在現場表現如何?就算個細路叻到識飛,冇在面試時表現出來,校長和老師也冇可能識揀你出來。DBSPD 點講都是一間好學校,很多人的dream school, 冇孩子在讀的怎能有咁多意見?就算有,可信性有幾高?

abby0624    發表於 16-11-17 11:08
hppa    發表於 16-3-23 17:16

LLKK 發表於 16-3-23 01:25
如何從報名表上反映兄弟姊妹讀名校和拿外國護照?
我都想知點解外國護照會有advantage

回覆 ajfamily 的帖子

Pls see my reply as below
1) 個細路叻到識飛,冇在面試時表現出來,校長和老師也冇可能識揀你出來。
Correct, but you could still ask for 2nd, 3rd, 4th, 5th interview if you have the relationship.  It happens very very super normal in this school.
And they really really look at your application

2) DBSPD 點講都是一間好學校,很多人的dream school
完全同意, 毫無疑問, 除了YW, 九龍區都沒有這樣級數的男小學(中學除外,未知)

3) 冇孩子在讀的怎能有咁多意見?就算有,可信性有幾高?
所以多數人不愛聽難聽或沒有想像過的真話

引用:Quote:ajfamily+發表於+16-3-23+15:19+對學

原帖由 hkpapa852 於 16-03-23 發表

只計直私小,小學階段男校比女校少很多選擇⋯(津校冇宗教舊生分、冇住址,根本冇得諗)

回覆:請問有DBSPD offer嘅小朋友

DBS真係一間好特別學校,不論讀書好唔好,有機會讀,我都會比小朋友去試。就算唔適合,都係一個好好既體驗。

引用:回覆+ajfamily+的帖子 Pls+see+my+reply+a

原帖由 GetReal 於 16-03-23 發表

DBSPD比YW好好多吧!

我就是知道個仔唔係叻,無'才'又莫'財',所以都係叠埋心水玩抽獎

回覆:請問有DBSPD offer嘅小朋友

我只能說在香港地,功課多多,為升中要搏命3年(有些搏命6年),身邊很多家長去了不同的直資,很多都是新直資,都是這buy 佢地language資源多D、有secondary school、學習模式冇咁單向,而且學費又唔係去到lS咁貴。如有多幾間這些直資學校,絕對是香港小朋友的幸福。

另外,今天特向DBSPD小六家長查詢,根本沒有1/3人走這回事,家長在網上「吹水」都要有限度吧!

ms.giggle 發表於 16-3-23 19:37
我只能說在香港地,功課多多,為升中要搏命3年(有些搏命6年),身邊很多家長去了不同的直資,很多都是新直 ...
D人可以以為中一收外人多即係小學部走好多人

DBS SPD 小一收 ~150人, 中一有 ~250個位, 小一入唔到, 中一都仲有成100個位可以爭.
當然, 有D位係留咗俾APS同DPS, 但起碼仲有幾十個位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DBSPD第一關就係要在hall坐30分鐘,咩都冇得做,未考IQ先考EQ,所以醒目得來又要識自控,比著大人都難。

算吧。講再多只會浪費心機。

引用:DBSPD第一關就係要在hall坐30分鐘,咩都冇

原帖由 maymay321 於 16-03-23 發表
DBSPD第一關就係要在hall坐30分鐘,咩都冇得做,未考IQ先考EQ,所以醒目得來又要識自控,比著大人都難。 ...
我聽聞,特別活躍寶寶會食咗藥先去interview ,所以咩學校都有機會收到呢類寶寶。

引用:Quote:原帖由+maymay321+於+16-03-23+發表D

引用:回覆+ajfamily+的帖子 Pls+see+my+reply+a

原帖由 GetReal 於 16-03-23 發表

學校是基督徒學校,對爸爸係old boy、有哥哥在讀的考生多加照顧,又無可厚非,只是我們不是這群人,感受不同。

我仔同學(在天主教私小讀),弟弟考不進來,最後校長都被打動,讓弟弟入讀。我覺得教會學校係規則㚈也會講情的。

hkpapa852 發表於 16-3-23 19:47
D人可以以為中一收外人多即係小學部走好多人

DBS SPD 小一收 ~150人, 中一有 ~250個位, 小一入唔到, 中一 ...
"有D位係留咗俾APS"

呢個唔係OFFICAL 安排吧?

點解特選APS?

hppa  very normal, same every year  發表於 16-3-24 12:10
‹ 上一主題|下一主題