用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有DBSPD offer嘅小朋友
樓主: sakbbjaijai
go

請問有DBSPD offer嘅小朋友 [複製鏈接]

GetReal 發表於 16-3-22 11:22
回覆 puichingforsure 的帖子

這種心態便對

試下無壞, 唔好太上心...

第一ROUND 睇叻唔叻, 第二ROUND 睇岩唔岩...

想入DB 既家長, 不少係FANCY 佢地個NETWORK...

咁最後第二ROUND, 在全部叻仔中, 揀D 背景好D 既, 都合情合理..

都你PRESERVE 番大家既期望之嘛...

引用:都有學樂器嗎?+英文都非常好嗎? +

原帖由 sakbbjaijai 於 16-03-22 發表
都有學樂器嗎? 英文都非常好嗎?
成個過程都無考英文嗰喎!應該收醒目、理解能力強、表達能力強、記憶力強、邏輯推理力強、專注力強等小朋友

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-3-22+18:03+編

原帖由 Yanamami 於 16-03-22 發表

我同学个仔係DBSPS,普通中產,daddy唔係旧生,working mom ...
你一定無入PTA..

Yanamami  Typo:DBSPD  發表於 16-3-22 20:25
Yanamami  我甚至唔係DBSPS家長……  發表於 16-3-22 20:22

Yanamami 發表於 16-3-22 18:01
我同学个仔係DBSPD,普通中產,daddy唔係旧生,working mom, 無关係,幼稚園係Victoria,小朋友唔算文靜… ...
My friends have both cases, even old boys, upper middle class .... no guarantee for a place.
Pretty close to 50%.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回覆+sakbbjaijai+的帖子 不是而且是一個

原帖由 GetReal 於 16-03-22 發表
回覆 sakbbjaijai 的帖子

不是而且是一個極度錯誤的概念
如何從報名表上反映兄弟姊妹讀名校和拿外國護照?

回覆:請問有DBSPD offer嘅小朋友

過去3屆考到入的朋友兒子包括來自寶山、cckg、skhkg。父母職業有banker、生意人、醫生,當中有父親是舊生,很用心栽培小朋友,英文非常好,有奧數、音樂根基,活潑,非常presentable。亦有認識工程師、醫生、生意人等的兒子埋門一腳考唔入(有朗誦、體育獎項),不過都有其他好offer,例如spcc,sscps,spc。但將小朋友放埋一齊,會睇到獲dbspd取錄的轉數好快、有台型的,很有競爭力。至於入讀後,有人繼續做書蟲、有人speech fest或玩sports或玩音樂攞獎,傳統名校幾廿年來都是如此,喇沙、女拔、coed、mps 等全部係咁。

hppa  fair comments  發表於 16-3-23 09:25

我有個朋友大仔 都係讀P2 佢話學校非常重視家庭背景 父母職業 有無家底 因為周時要捐錢 你無咁上下家底 真係無謂浪費時間 除非你小朋友有特別才能 例如體育出眾

回覆 Yanamami 的帖子

都話一定會有exception唔收有阿哥讀緊的弟弟已經係過去兩年的文化
但如果插班二年級, 回收機會很大.  當然家長必須做些功夫
特別需要表現對學校的忠誠度及參與
因為學方喜歡你們叩門
有些人可以不斷2nd, 3rd, 4th, 5th IN
根本不是99%的家長以為得兩個interview
所以可以看清潔是什麼樣的學校
各有喜好啦, 沒有錯或對

最近和朋友討論中學生打機問題,大家有個諗法,就是打波、學音樂的孩子都冇咩時間沈溺在網上遊戲,好似我老公當年也是玩幾樣sports, 又係校隊,佢不是名校都一樣,又係不斷玩比賽。我覺得佢班friend好健康,冇邊個走Y了。所以作為家長,我們反而希望他們可以發展自己興趣,至於比賽,我覺得小朋友係喜歡的,至少我個仔好喜歡。

回覆 meowymeowy 的帖子

簡單的說就係背景囉.你忘記說SC, 每年差不多有20名SC仔的.
嗯....轉數好快、有台型的,很有競爭力.....十分有保留
有的比率超少, maybe 10-15% of each grade max
其實很多家長仍然看到的是10多20年前的大拔, 或小時候所聽到的情況
而不是現在這兩三年的小拔生
所以先有咁多錯誤

ms.giggle 發表於 16-3-23 09:49
最近和朋友討論中學生打機問題,大家有個諗法,就是打波、學音樂的孩子都冇咩時間沈溺在網上遊戲,好似我老 ...

yes and no..

同意正常社交, 運動可以部份替代到打機, 起碼無咁迷...

你老公年代, 細路唔會咬著IPHONE 奶咀長大...

從少培養正常活運動, 儘量遠離電子現具...

真係鍾意左一班人踢波, 唔會太迷躲起來打足球機啦..

醒目開學勳章 貢獻勳章

個細路有小聰明,屋企住中環半山近山頂 ,當時讀緊國際學校G1...

有家底+舊生入到2nd in都無offer
咁又點計?!

恐龍家

meowymeowy 發表於 16-3-23 07:31
過去3屆考到入的朋友兒子包括來自寶山、cckg、skhkg。父母職業有banker、生意人、醫生,當中有父親是舊生, ...

一般人講背景, 梗有人提出COUNTER EXAMPLE 反証..

BUT, 而家係講緊大多數既概率, 唔係絕對性, 所以COUNTER EXAMPLE 唔可能反証D 咩...

姐係D 人話食煙咩咩... 咁都有鄧爺爺長命百歲啦...

以前既印象係DB 要收D 講野叻, 有自信既....

但眼見既, 唔係囉... 反而係驚青守規既多...

就算OPEN DAY 出來坐BOOTH 既, 見到相當多"牛奶仔"

SHARP 醒既真係少...

小曳人 發表於 16-3-23 11:10
個細路有小聰明,屋企住中環半山近山頂 ,當時讀緊國際學校G1...

有家底+舊生入到2nd in都無offer

坦白講... 如果舊生仔入2ND IN , 總分加10分墊底都收唔到...

信分數既話, 佢仔IN 得好差喎

舊年有2個friend的仔考到,但真心唔覺聰明,真係最多得小聰明,讀書亦都一般!唔係舊生,屋企做生意,不過感覺都算乖!

見到佢地都得,不其然諗可能我個衰仔都可以試下

GetReal 發表於 16-3-23 09:52
回覆 meowymeowy 的帖子

簡單的說就係背景囉.你忘記說SC, 每年差不多有20名SC仔的.

部份同意你講既...

不如大家諗下, DB 點解轉直資? 點解要轉一條龍?

如你係校管方, 會想收咩學生?

呢種級數既名校, 傳承好緊要...

大家爭入去, 為左讀書? 為左音樂? 為左運動? 為左小朋友將來個朋友圈?

大家問心講....

考小既小朋友, 可以叻成點?! 唔可能有太多音樂, 運動較明顯既REFERENCE, 無香港K3代表隊....

咁ROUND 1 確定左小朋友認知, 語文, 合群, 性格有一定水平...

ROUND 2 睇氣質, 睇背景去PRESERVE DB 學生個NETWORK, 無可厚非... 表現AVERAGE 果班, 兩位小朋友, 唔可能只因為一個答岩多兩題,  就收佢架喎...

講返轉頭, DB 要咩TALENT 昇中階段, 佢地個名收咩代表隊都得啦...

mosibaby 發表於 16-3-23 11:29
舊年有2個friend的仔考到,但真心唔覺聰明,真係最多得小聰明,讀書亦都一般!唔係舊生,屋企做生意,不過 ...

知道有2ND IN 既當中, 工薪階層都唔收, 收左既好似屋企也是做生意的...

回覆 retriever 的帖子

即是考唔到都未必關小朋友事,只能怪自己無能力又要繼續貧窮了

我估Sharp 醒嘅大部分吾會肯同你坐booth la

mosibaby 發表於 16-3-23 13:37

即是考唔到都未必關小朋友事,只能怪自己無能力又要繼續貧窮了 ...
對學校有任何懷疑,可以不用去考。阿仔係叻,入唔到DBSPD都會叻,間間學校都有叻人,最緊要係唔係自己個仔。

hppa    發表於 16-3-23 17:16
‹ 上一主題|下一主題