用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有DBSPD offer嘅小朋友
go

請問有DBSPD offer嘅小朋友 [複製鏈接]

都有學樂器嗎? 英文都非常好嗎?

8    0    0    0

回覆:請問有DBSPD offer嘅小朋友

識兩個都冇學樂器

回覆:1stosp 的帖子

鋼琴算不算啊?

識幾個都無,英文都幾好囉!不過面試不是考英文啊!

回覆 sakbbjaijai 的帖子

不是而且是一個極度錯誤的概念
他們一般選以下學生
1) 舊生
2) CCKG, St Cat
3) 有捐錢
4) 有關係
5) 比較文靜

當然也有例外, 但比率不大
有很多人以為自己或小朋友沒有背景或關係而考到, 其實錯了
例如什麼是家長自己不知道已有的優勢
1) 家姐, 阿哥就讀別的名校
2) 家長係專業人事, 係專而搵錢的職業 (因為有機會面對學校要求捐錢)
3) 有外國護照
等等

其實一般真係完全沒有以上condition 而可以考入的小朋友大約只係大概30-40人
但最重要係上中學前跳船的情況日益嚴重. 大約三份之一
因為真係學唔到野, 只係日日操練因為準備的各式各樣比賽
家長之間的關係感情非常小心眼和細利.

所以選校千萬不要慕名而考

回覆 GetReal 的帖子

Your boy(s) study there ?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 GetReal 的帖子

真的嗎?我識人今年考到是普通家庭,又不是來自cckg, st cat.

簽名被屏蔽

回覆 puichingforsure 的帖子

這種心態便對

回覆 HappyCheerBaby 的帖子

一般真係完全沒有以上condition 而可以考入的小朋友大約只係大概30-40人

回覆 puichingforsure 的帖子

非常同意

引用:回覆+sakbbjaijai+的帖子 不是而且是一個

原帖由 GetReal 於 16-03-22 發表

原來如此......即係還有30-40個位可以考

咁噏都得!?

引用:回覆+HappyCheerBaby+的帖子 一般真係完全

回覆 HappyCheerBaby 的帖子

一般真係完全沒有以上condition 而可以考入的小朋友大約只係大概30-40人 ...
我不是用家,但觀乎我識的db 人,你的推論不是毫無道理。

我識兩個case,一個係舊生,一個爸爸係醫生

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都識兩個,一個舊生+KV,一個SC
恐龍家

請問SPCC又如何? 有乜野條件會比較大chance?

其實DBSSPD小一收生會優先考慮以下兩類人:
1) 舊生
4) 有關係

根本係公開既資料, DBSSPD小一計分準則有講明, 和學校有關係人任: 如舊生, 聖公會教友等, 係2nd In 係多10%分.

DBSSPD小一收生計分準則:

計分項目

比重

1st In 表現

30%

2nd In 表現

55%

校內成績/課外活動表現

5%

父母/兄長為舊生,或兄長正於本校就讀,  或聖公會教友

10%

至於多收專業人仕子女, 一D都唔出奇吧! DBSSPD學業唔算平, 少D平民家庭去考, 多D中產/專業人仕家庭既仔去考, 比例咪多D囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-22 16:59
其實DBSSPD小一收生會優先考慮以下兩類人:
1) 舊生
4) 有關係
Even the 10% have quota, 50% of total intake.

hkpapa852  有冇quota我就唔知, 但起碼一定係著數D  發表於 16-3-22 17:29
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我同学个仔係DBSPD,普通中產,daddy唔係旧生,working mom, 無关係,幼稚園係Victoria,小朋友唔算文靜……唔收細路~
‹ 上一主題|下一主題