用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區band 2和band 3
樓主: alhy.love
go

東區band 2和band 3 [複製鏈接]

引用:Quote:alhy.love+發表於+16-3-22+17:19+中

原帖由 王家爸爸 於 16-03-23 發表
中華基金中學係淺紅色左派學校,無培僑咁紅,其實可以考慮。
但已經放棄註冊了

alhy.love 發表於 16-3-23 09:18
但已經放棄註冊了
八卦一問,點解放棄註冊中華基金?因為學校既偏左背景?我參觀過三次,感覺中華基金其實唔係太左。

alhy.love 發表於 16-3-23 09:18
但已經放棄註冊了
中華基金中學收你,應該最少係B2(甚至可能係B2A以上),如果已經放棄註冊,大抽獎時先睇下呈三成績。

如果呈三考得比呈一同呈二好,有可能係B1C,可以考慮聖公會鄧肇堅(位少,應該無B1生會放佢係乙一)或者進取啲選擇港島民生書院。

如果呈三考得唔好,應該係B2(唔駛擔心,應該唔會係B3),可以考慮劉永生、衛理、顯理呢三間。

王家爸爸 發表於 16-3-23 09:36
中華基金中學收你,應該最少係B2(甚至可能係B2A以上),如果已經放棄註冊,大抽獎時先睇下呈三成績。

如 ...
聖公會鄧肇堅....我覺得會唔少非直小學生會放乙1喎
覺得QC唔岩...又要位多....唔搏聖公會鄧肇堅仲有乜選擇 ~~~

王家爸爸  佢係東區   發表於 16-3-23 09:54

引用:Quote:alhy.love+發表於+16-3-23+09:18+但

如 ...
放棄原因是對阿仔仍有信心抽B1,可惜事與願違,今次呈3中英常是A,俾數學失手拉抵得個C

alhy.love 發表於 16-3-23 09:47
放棄原因是對阿仔仍有信心抽B1,可惜事與願違,今次呈3中英常是A,俾數學失手拉抵得個C

...
先唔好睇A定C,原因係如果大部分都係C、D,你既C可能已經好好。所以最好問科目老師,睇下每個主科既大約名次,然後再作打算。

引用:Quote:alhy.love+發表於+16-3-23+09:47+放

先唔好睇A定C,原因係如果大部分都係C、D,你既C可能已經好好。所以最好問科目老師,睇下每個主科既大約名 ...
阿仔班同學數學科大部份A&B

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-3-23+09:36+中華

原帖由 mcl203 於 16-03-23 發表
聖公會鄧肇堅....我覺得會唔少非直小學生會放乙1喎
覺得QC唔岩...又要位多....唔搏聖公會鄧肇堅仲有乜選擇  ...
係呀唔少會放乙一,b1又唔係勁到頭,呢間較好

回覆 alhy.love 的帖子

其實有冇問過中基, 依家想註冊番得唔得?  你咪話依家諗清諗楚都係想讀.....博下睇下收唔收!

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-03-23+發表中

原帖由 alhy.love 於 16-03-23 發表

...
應該晤會跌到band 3吧。

若Band 2頭來來回回也是搏下衞理,或劉永生/顯理。
至於漢華同培僑,大家好似都係4班,漢華3班英文班、培僑1班英文班。我仔的舊同學分別有人入呢2間,1個是band 3頭學生入到漢華,他比小學來說,讀得更好,今年中二考到中游,非常為他高興。亦有同學(band 2) 放榜後,派不到劉永生,去了漢華叩門而收。不過可能是直資,相對我仔讀津校,漢華校服書費都比我仔貴一節。

我亦贊成打去中華基金,看看有無得收番,打個電話問無壞。

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-03-23+發表中

原帖由 alhy.love 於 16-03-23 發表

...
我都覺得試下問番中基,趁未出成績表寫封信比校長,睇下有冇機會,就算唔得至少叫盡左力,好過要擔心到放榜吖

引用:Quote:原帖由+alhy.love+於+16-03-23+發表

原帖由 麵包 於 16-03-23 發表
我都覺得試下問番中基,趁未出成績表寫封信比校長,睇下有冇機會,就算唔得至少叫盡左力,好過要擔心到放榜 ...
試下問下啦,問左得唔得都叫盡左力,而家問唔得,希望放榜叩門可能都有機會,加油

回覆:whywhywhywhy 的帖子

中基係不設叩門的,放棄的學位會直接由侯補名單頂替。

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸你好,我之前都請教過,宜家真係要馬煩你啦。1.我係東區丘佐榮小學,第一,二,呈分試排名banding1C,2頭(老師話相差4名左右升band)。
第三次剛考完,三課主課出成績了,(中文比呈分一,二升咗,英文差不多,數學比呈一,二,升咗少少),常識暫唔知,但我已打定輸信係banding1C,宜家就要請教點填大抽獎?如甲部填鄧少堅中學/高主教,乙部填筲官(自行)或者港島民生,第二衛理或者顯理,第三劉永生,這樣行得通嗎?馬煩曬
‹ 上一主題|下一主題