用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享一些揀小學嘅感想
go

分享一些揀小學嘅感想 [複製鏈接]

近排見到其他家長,都不離會關心下大家小朋友讀邊間小學。但我遇到有啲家長,好鍾意對人哋揀嘅小學"俾意見"。 一係就話間學校位置唔好,一係就話個校長寸,再唔係就話學校左派。

呢幾個comment 唔係講同一間學校,係分別幾間小學,總之你無論講邊間佢都有佢嘅意見。我想講,人哋家長揀邊間關你鬼事,又唔係問你意見,你唔駛急不及待咁發表。同埋無一間學校係完美,你要抽秤嘅話神校都有不足嘅地方。

對住呢啲家長都唔只一次係咁,次次見面問完你讀邊間又係講同一番說話,有佢講無人講,有時真係幾火滾。

認真嗰句,我揾間岩我個女嘅咪得law, 大家都明揾學校要權衡輕重,邊有間學校樣樣都好架,你覺得環境最重要係你嘅事,我覺得間學校岩唔岩亞女係最重要係我嘅事。你唔喜歡呢間又無人叫你去讀,唔駛下下插人哋嘅選擇嘅。

我講嘢唔叻,唔想同佢解釋,呻完,舒服哂。

2    0    0    0

對呢啲人,最好避之則吉。

siden 發表於 16-3-21 11:17
對呢啲人,最好避之則吉。
其實平時大家傾閒計無乜嘢架,唔知點解一到小學呢個話題就係咁。最初一次半次我當你心直口快就算啦,到而家我都唔記得幾多次喇,總之次次都 repeat 一次。大家都係working mom, 已經唔係成日見。

回覆 muimui2 的帖子

對方講野係傻D... 絕大部份媽媽唔想聽仔女果間學校任何負評...

不過最重要係你自己學懂TAKE IT EASY, 無謂激親自己!

retriever 發表於 16-3-21 11:28
Yup, you are right!
我同我自己講,我知呢間學校岩我個女就得!所以我已經㩒住自己唔同佢講咁多,費事傷感情。

回覆:muimui2 的帖子

又或者掉轉,有些家長談話內容,3句唔埋2句就講自己仔女嘅學校點好、點難爭、幾廿個人爭1個學位....,pn時明明guarantee直上k1都要出去考學校,講明想睇下阿仔阿女實力。即使係有權咁做,最好都顧及別人感受啦

對d遲d成世都吾會見面的人,何必太上心,當係練吓自己EQ。

Jane1983 發表於 16-3-21 14:13
對d遲d成世都吾會見面的人,何必太上心,當係練吓自己EQ。
你又講得幾岩喎

muimui2 發表於 16-3-21 14:20
你又講得幾岩喎
其實有時聽到呢D人講嘢, 可以當笑話咁聽都幾得意嫁!

間唔中仲可以答佢一兩句嘴跟住睇住佢唔識反應到時仲攪笑添!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-21 15:03
其實有時聽到呢D人講嘢, 可以當笑話咁聽都幾得意嫁!

間唔中仲可以答佢一兩句嘴跟住睇住佢唔識反應到時仲攪 …
例如問佢:乜今日你個口咁臭嘅?

回覆:分享一些揀小學嘅感想

littlefaith 發表於 16-3-21 15:26
例如問佢:乜今日你個口咁臭嘅?

簡單D, 問佢呢幾個問題:
1. 邊間學校無你以上講過既問題?
2. 如果無, 咁應該點做?
3. 如果你無意見, 咁之前你講既可唔可以話係廢話呢?

我真係好想知佢會點答

可惜我未遇到呢D"朋友"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 16-3-21 11:28
啲人總係覺得自己揀間係最好/揀得最精明...跟住就有把意見話人地間學校邊方面唔好.....

講真當然大家也想考到神校,但是也不是個個適合,個個有能力,所以我對於大家考到什麼也一律支持,一律好評,其實間間學校也有優點缺點啦,坦白講考過學校的也知道有多難,無謂增加父母壓力啦!

我老公家人覺得我點解要讀直資和私校,要學費啊,點解唔抽獎?!頂,唔通考到好學校唔讀等免費?費時答,無謂激氣!仔女是我的,我賺到錢有能力供,不用他比意見!

記得細細個時, 家姐跟亞媽出街買條裙返嚟, 我彈話肉酸, 俾亞媽"炳"到飛起. 從此學識要尊重他人嘅選擇 (尤其係人地返唔到轉頭嗰D).

hkpapa852 發表於 16-3-21 15:28
簡單D, 問佢呢幾個問題:
1. 邊間學校無你以上講過既問題?
2. 如果無, 咁應該點做?

1. 神校
2. 轉校
3. (咁呢個問題已經唔重要)

其實我都遇過呢啲人,通常俾我鏟到飛起,以後唔敢再同我講學校嘅嘢。

littlefaith 發表於 16-3-21 15:42
1. 神校
2. 轉校
3. (咁呢個問題已經唔重要)
如果佢咁答我, 我會再問佢: 咩係神校, 用咩標準定義? 又用咩方法計到間學校係符合呢個標準.........

, 我驚佢聽完我反駁之後以後唔敢見我.....

其實我係想講,要學識尊重別人嘅選擇。只係片面咁去批評任何一間學校都係不負責任,不理會他人感受嘅表現。

相信每位家長都好努力咁為自己仔女選擇最合適的,其他人就算唔認同,亦無必要處處留難。

‹ 上一主題|下一主題