用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望vs瑪利諾中學部
樓主: Homesze
go

德望vs瑪利諾中學部 [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:不如叩DGS,這樣差別會大些。

原帖由 TEMPO123 於 16-03-29 發表
不如叩DGS,這樣差別會大些。
唔知DGS有冇叩門及形式,沒留意過。
當年MCS約200人通知去筆試,分5組。
中英數合共3小時。如ok的話過兩日再收通知見校長。
升中任務的確艱辛又痛苦,準家長唔好太大壓力,特別係唔好比壓力子女,盡力就好了。

小木偶媽咪 發表於 16-3-29 10:01
唔知DGS有冇叩門及形式,沒留意過。
當年MCS約200人通知去筆試,分5組。
中英數合共3小時。如ok的話過兩日 ...

我知啊,好難的。
一個打二十個。你女好勁!

我女不是叩門生。

所以假如叩到又唔去,反而留在GHS真是不可思議。

唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

回覆:TEMPO123 的帖子

Dgs vs GHs有冇數據

樓主,這兒有綱友答了,有DGS同德望數據。

回覆:TEMPO123 的帖子

差不多。你意思係指邊方面

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+TEMPO123+於+16-3-29+11:04+編

原帖由 TEMPO123 於 16-03-29 發表
我果屆有人有DGS,HY,GHS offer去叩門,最後DGS果位都有收。
其實樓主比較這幾間都好接近,要唔要學費不是考慮因素,選校主要係講合適自己女兒,唔好只睇數據。感覺樓主就要比到差1%都不可似的。咁太大壓力了,何況叩完有結果再算,何必現在再增加煩惱呢?!

YuYuMother    發表於 16-3-30 10:35
SIS123456  Exactly  發表於 16-3-29 17:41
TEMPO123    發表於 16-3-29 17:13
Yanamami  絶对係!  發表於 16-3-29 16:00
MC1128  世情都給你看透  發表於 16-3-29 15:45

回覆:小木偶媽咪 的帖子

謝謝。做到知己知彼,先可以見招拆招

其實大家真係唔好麻木以數據作選校指標,就算間学校係90%入三大又如何?你能保証自己的仔女唔係入唔到果10%嗎?能配合自己仔女的性格就是最好的学校。我女有spcc和ghs offer, 沒錯!好多人会立馬揀spcc, 但我全家都支持女揀的ghs, 因為ghs好適合亞女的性格發現, 利申:我唔係曬命亞女有offer, 只係我清楚知道書係亞女讀,能配合她的性格便是top of the best school

SIS123456    發表於 16-3-29 17:42
Yanamami    發表於 16-3-29 16:02

回覆:tung_yan0623 的帖子

可吾可以講下你地的要GHs ,而拾棄spcc。
希望我D地可以學到嘢!

Yanamami  咪就係適合阿女性格囉~~  發表於 16-3-29 16:03

tung_yan0623 發表於 16-3-29 15:51
其實大家真係唔好麻木以數據作選校指標,就算間学校係90%入三大又如何?你能保証自己的仔女唔係入唔到果10% ...

不是媽媽讀是阿囡去讀,最緊要係搵一間最適合阿囡嘅學校!

回覆 Homesze 的帖子

只係因為亞女唔想甘大壓力,且ghs有friend

回覆:tung_yan0623 的帖子

姐話spcc壓力會大好多。系吾系spcc谷得好晒麗?

Yanamami  别断章取義吧……  發表於 16-3-29 20:11

回覆 小木偶媽咪 的帖子

好多謝你的回覆, 請問校規會唔會太鬆, 自由度太大會唔會間接導致學生心散.  我囡都有幸入過MCS行過, 喜歡個校園到不得了(包括我哋), 但我怕太多自由唔知會唔會令佢心散, 因初中正是反叛期. 真心請教

醒目開學勳章

引用:回覆+小木偶媽咪+的帖子 好多謝你的回覆,+

原帖由 孺子牛 於 16-03-29 發表

好多謝你的回覆, 請問校規會唔會太鬆, 自由度太大會唔會間接導致學生心散.  我囡 ...
暫時睇到嘅係,比小學積極主動得多,更有獨立性。校園生活開心,同學間有的是良性競爭、生日收到一大堆祝福及小禮物。
欣賞校長的開明才帶給學生另一片學習的天空。

小木偶媽咪 發表於 16-3-29 21:52
暫時睇到嘅係,比小學積極主動得多,更有獨立性。校園生活開心,同學間有的是良性競爭、生日收到一大堆祝福 ...
你女有無secret angel 守護? 我頗欣賞這個點子

我有幫阿女出主意買咩小禮物俾守護的同學

孺子牛 發表於 16-3-29 19:12

好多謝你的回覆, 請問校規會唔會太鬆, 自由度太大會唔會間接導致學生心散.  我囡 ...
唔會心散啦!我女相反更積極,因為個個同學都好叻,我反而擔心佢比太大壓力自己!

找學校,同找老公一樣,找個會欣賞自己的。
不要高攀,不要低就,但要愛上學,讀得開心。

世有伯樂然有千裏馬,千裏馬常有,而伯樂不常有。
於我女而言,MCS,是阿女的伯樂!我心存感謝!

little-melon  是啊!適合很重要。如果有機會入mcs,真的可考慮不入直資  發表於 16-3-30 00:13

引用:找學校,同找老公一樣,找個會欣賞自己的。

原帖由 TEMPO123 於 16-03-30 發表
找學校,同找老公一樣,找個會欣賞自己的。
不要高攀,不要低就,但要愛上學,讀得開心。
甘庶幫女兒找老公!你話做父母的系吾好頭痛呢?

回覆 Homesze 的帖子

Spcc老師不會谷學生!是學生自己要精益求精,對自己的要求。反之,你要hea讀,老師也不能勉強你。spcc內也有人一早已決定將會去海外留學,所以放鬆去讀,主要看自己!

回覆 TEMPO123 的帖子

所以, 揾老公都唔一定要選人人話完美, 最有米(入U最好) 個件; 鑽石王老五大把人爭(同學仔超勁), 佢唔like你日日担驚受怕(不開心), 咁又何必呢?
揾到個又埋到尾(入到大學), 又夾到(投入), 又可以開心完場, 何樂而不為呢?
‹ 上一主題|下一主題