用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 好擔心。。。唔知點處理
樓主: Starrie
go

好擔心。。。唔知點處理 [複製鏈接]

回覆:好擔心。。。唔知點處理

如果係資優,你會發現佢對事情嘅理解同其他人唔同,好多人會覺得佢地好曳,佢地對抗權威,能言善辯,我行我素,悲天憫人,但係另一方面,佢地嘅才華係好容易被發現,資優兒就係一種特別嘅人種,難以被別人了解

引用:如果係資優,你會發現佢對事情嘅理解同其他

回覆:好擔心。。。唔知點處理

我長大後做過mensa嘅題目check過自己iq,  亦睇過有關書籍,終於解開自己由細到大古古怪怪嘅原因,而家我係擔心bb有遺傳

醒目開學勳章 貢獻勳章

孩子得20mth,我會話係trouble two,佢地未識得表達自己嘅情緒,所以脾氣大!
試下用語言幫佢講出佢嘅感覺,唔好只係"開心"、"唔開心","好"、"乖"、"曳"!
試下陪佢睇d講感受嘅故事書,資優都可以有唔同強項,我兒用呢個方法好work,因為佢理解能力好強,再深嘅字詞佢都好易理解,了解佢感受係解開佢情緒化嘅key

關於play therapy, 我仔上緊,9歲,上咗十幾堂,係少咗發脾氣同樂意體諒他人,但對於一個咁細嘅小朋友... 可能未係咁適合

想睇書,去圖書館走走,你會有收獲!

我都睇緊 :孩子,你的敏感我都懂!
呢d細路真係好敏感!

其實你孩子好幸福,有個了解佢嘅媽媽!加油呀!
恐龍家

回覆:Starrie 的帖子

遺傳不是主因,身教是誘因,孩子在胎兒及成長期學會思考的規律。他們不是由語言學會這些,是由腦電波及行為觀察學成。資優這一個迷思是家長陷阱,因為覺得係甚至証實係而引發壓力,迷失育兒真諦。其實所有小朋友也有特別思想,只是成長過程的挫折會減低古靈怪而安守本份。

回覆:小曳人 的帖子

與其說我的孩子幸福,倒不如說我很幸福,因為這個孩子我更了解自己過去,重新活一次。要面對自己的過去不是容易的事!即使孩子跟自己相似,他也不能避免重踏舊路,人要經歷才能成長,不是聽完便明白,幾聰明都無法打破大腦神經的天生軌跡。做家長為一能做是盡可能幫佢解開無謂或微細心結,幫佢唔好浪費時間,缩短迷失期。路始終是孩子自己走出來!

佢都有trouble 2 嘅情況,不過其實唔多,我懷疑佢出現特別情況並唔係單單因為佢哭鬧,而且哭鬧情況唔多同短暫,相反係我發現佢太成熟,經常克制自己,非常在意其他人目光,我尋晚都立即預留左你的敏感我都懂,一陣會睇下,遊戲治療並唔係建議小朋友上,而係建議我自己讀有關課程,幫助了解孩子

回覆 QQson 的帖子

Qqson,  坊間咁多唔同嘅育兒課程,點解你會揀遊戲治療呢?呢個系統有咩特別之處?我想了解多d

你完全講中我心聲亦令我放鬆好多,我就係怕佢會好似我一樣迷失自己,我都係有左BB先開始慢慢解開心結,雖然佢可能一樣要有唔同嘅經歷,但我希望我可以做佢嘅依靠,就算佢揾唔到同伴,希望佢能夠接受我成為佢嘅同伴,係佢成長路上唔會太孤單

回覆 小曳人 的帖子

睇黎我又要開始我睇書嘅習慣,多謝你建議,我會試下你嘅方法,幫助孩子學習情感嘅表達

我在育兒上亦迷失過,所以不斷睇書(我睇左超過幾百本書)、不斷問人(我唔會隨便問身邊家長,我會找社工、一些真正幼兒導師、專家去問) , 在缘分下遇上遊戲治療。
你要預左往後好多人問小朋友係唔係、或叫你做測試的意見。我覺得每人有不同需要,有些家長覺得自己唔了解自己小朋友就去做啦,如果你真的了解,為何要一個只見孩子數小時也沒有的人向你分析你的孩子?而且孩子無時無刻也在變化。這是我一直的迷思。專家的意見在你迷失的時候是你的燈,但真正了解孩子的一定是生佢的父母。因為有太多資訊,我這過來人的提示是你要好清楚自己的理念及學習分析不同的意見。我的意見亦不一定切合你的需要。共勉之!

準媽咪    發表於 16-3-24 10:47
小曳人    發表於 16-3-22 14:45

開始時我比較慌亂,而家暫時約左一個兒童心理學家見面,約左健康院同埋約左另一個機構做screening, 我諗而家我都係調整好自己心情之後再處理

QQson 發表於 16-3-22 11:15
我在育兒上亦迷失過,所以不斷睇書(我睇左超過幾百本書)、不斷問人(我唔會隨便問身邊家長,我會找社工、一 ...
你係一個有智慧既家長,明白專家既意見都只係其中一個外人既意見,真正了解孩子既係父母,未必需要借助其他人去肯定,你孩子有你扶助成長係恩賜,比起任何gifted更值得感恩

準媽咪    發表於 16-3-24 10:48
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 貢獻勳章

Starrie 發表於 16-3-22 10:30
佢都有trouble 2 嘅情況,不過其實唔多,我懷疑佢出現特別情況並唔係單單因為佢哭鬧,而且哭鬧情況唔多同短 ...
家長自己好難做遊戲治療,因為要抽身出難
我讀過8堂嘅遊戲治療intro班,係中大搞嘅,導師個大仔都係資優嘅,佢會盡量每日有15分鐘special time俾個仔,要守秘密,要當自己唔係媽媽,我就做唔到喇!
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

不需要每天做遊戲治療,唔會有咁多時間同精神。你可以利用技巧在日常生活用,將D技巧溶入日常生活,好好用,你會自然觀察到佢諗咩,好容易接觸到佢內心世界。小朋友會好信任你。如果你每天抽15 分鐘做,家長會有壓力好易失入為做而做的陷阱。

睇到第十四頁,d眼淚不停流,多謝你

其實家有聰明的孩子真的不用想得太大壓力。試諗吓,上一代在沒有知識下也能教育我們,我們也有美好生活。現在我們有這麼多資源,為何仲咁大壓力?咁多擔心?這是因為公眾的壓力吧!不要活在廣告下、不要活在別人的眼光下、更不要與其他資優兒比較,每個孩子都是獨特及唯一的。以親身經歷的分享,人生漫長,只要是有動力去做,資優兒總能找出自己的天空。我在工作後所進修的課程比學生時期多很多倍,唯一的遺憾是語文能力不是靠後天發力便可以,語文能力要日積月累,所以我送給孩子的是良好語文能力。往後孩子可以依靠這能力追求無窮的知識!

準媽咪    發表於 16-3-24 10:50

最初擔心係因為自己對呢樣野認知不足,毫無方向,擔心自己處理不當,而且不願意接受,現在感到輕鬆
很多了,眼淚只係感動,因為從書中我真的看到自己,感覺是喜悅的,相信我一定會揾到方法好好同bb相處
‹ 上一主題|下一主題