用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一下學期補英文 !!
go

小一下學期補英文 !!

現在才發覺英文老師會講答案比小朋友炒, OMG
這樣怎學習 ?
有可能是解完題啦,但都不可比答案寫回在作業薄,因見亞女每頁作業薄內答題是全對,有A分數,以為亞女英文這樣勁,原來.... (我問女,你識嗎? 她說不識, OMG)

我現在要找補習老師 , 其實我不想這麼早同她補習,但見到這樣教學 就......... .....

就算補習佢都係教學生點做卷做練習,識做都未必可以用英文同人溝通,睇多d英文卡通同英文書自然可令英文能力進步,真係英文好但唔識做卷先搵補習啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

邊間?
咁的補習老師真係累人累物

little_yolky  樓主係學校老師咁樣教吧  發表於 16-3-21 12:18

嘩 甘都有 教壞細路 樓主住邊頭 我睇下有冇介紹拉

如果已有閱讀習慣, 唔識運用, 去學grammar作文都好, 但如果未有閱讀習慣, 單靠出去學, 英文唔會好...

引用:如果已有閱讀習慣,+唔識運用,+去學grammar

原帖由 neko1234 於 16-03-21 發表
如果已有閱讀習慣, 唔識運用, 去學grammar作文都好, 但如果未有閱讀習慣, 單靠出去學, 英文唔會好... ...
Agree!

是學校。

回覆:叮噹小孩 的帖子

叮噹小孩 發表於 16-3-22 10:33
是學校。

我諗係老師係課堂帶住學生做,
不過你女可能只係抄左就算, 唔明又無去問...
初小我覺得係會咁架, 我仔唔明都唔會去問..抄抄抄就算...

小一二既英文, 係好基本, 家長應該跟到,
就算英文能力差到跟唔到, 媽媽都可以帶佢去睇多D書,
語言, 用得多就識, 將軍澳有二間圖書館, 總有一間近你...

睇英文書絕對有用,小女一年升3個grade