用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二數學太差點幫她
樓主: w26
go

小二數學太差點幫她 [複製鏈接]

1. 將要求由以往90幾至100分降至完全冇分數要求,反而只要求自己每次一定要教得明小朋友做數。
2. 盡可能自己教,這樣才可知孩子的進度。
3. 每天的功課題目叫孩子先自己做一遍,check功課時把孩子不懂得做或做錯了的在旁邊劃上記號,然後按時(即於功課日起計,以+1日、+5日、+15日和+30日)重温,頭1、2次孩子可能仍然未能完全明自或撑握條數的計算方法,之後他会好記得吾會再錯。
4. 有些題目教極都吾明或自己也想不出易明的教法,就要放棄,因為老師未必会再凼番,此舉可增強孩子的自信和興趣,他會覺得雖然自己學得慢D,但都學到,只耍確保學得明的題目不会出錯,分數雖然未必很高,但取70-80分應冇問題。
5.取得70-80分後,家長要立即讚賞他的「努力」,而不是讚他的「得分」,這是完全不同的,因為先前提過我們要將分數要求降至零耍求。孩子会在沒有分數耍求下更願意努力學習和小心的。
6. 這是經驗之談,欲速則不達。取得70-80分,点都好過吾合格,數學是講資質的,資質不好可以用上述方法暗中提升方數而孩子也不知不覺地接受改變。緊記過程中切勿打鬧,以免功虧一簣!

回覆 w26 的帖子

1. 將要求由以往90幾至100分降至完全冇分數要求,反而只要求自己每次一定要教得明小朋友做數。
2. 盡可能自己教,這樣才可知孩子的進度。
3. 每天的功課題目叫孩子先自己做一遍,check功課時把孩子不懂得做或做錯了的在旁邊劃上記號,然後按時(即於功課日起計,以+1日、+5日、+15日和+30日)重温,頭1、2次孩子可能仍然未能完全明自或撑握條數的計算方法,之後他会好記得吾會再錯。
4. 有些題目教極都吾明或自己也想不出易明的教法,就要放棄,因為老師未必会再出番,此舉可增強孩子的自信和興趣,他會覺得雖然自己學得慢D,但都學到,只耍確保學得明的題目不会出錯,分數雖然未必很高,但取70-80分應冇問題。
5.取得70-80分後,家長要立即讚賞他的「努力」,而不是讚他的「得分」,這是完全不同的,因為先前提過我們要將分數要求降至零耍求。孩子会在沒有分數耍求下更願意努力學習和小心的。
6. 這是經驗之談,欲速則不達。取得70-80分,点都好過吾合格,數學是講資質的,資質不好可以用上述方法暗中提升方數而孩子也不知不覺地接受改變。緊記過程中切勿打鬧,以免功虧一簣!

咁基本小一啲數識唔識?如果連基本加減都未掌握, 只會越學越跟唔上; 要先完全掌握10以內加減, 才可以到2位數, 否則串珠都唔會明; 文字題先知道, 識唔識讀條題目先, 如果讀都讀唔到, 好難會理解到; 錢, 時間是另一個更深層次問題, 基本10位唔明, 好難明白到

rean_chau 發表於 16-3-26 02:06
如果係呢啲我只會谷氣十分鐘。謹慎可以培養,大小小就會有改善。我果個係文字題問題大,最大千位偶/基數呢 ...
咁應該係佢慨念未係好清晰, 要多做先得.
我個件小二既慨念都係嚇死人.

stockmike 發表於 16-3-21 03:09
我發覺佢唔明你點教都無用㗎,小學數佢會過幾個月頓悟,我理論係佢個腦某 part 肉未生,生咗就明。所以自己 ...

我個仔都係咁...唔明, 點教都係唔明, 但過半年佢自然有所領悟...不過而家仲係初小, 遲下學高層次, 唔知會唔會出事...

我女兒亦正讀P2, 佢話上堂專心聽老師講便會明, 她測驗,考試都有9X分, 所以我不理她. 但眼見她的同學, 又讀公X數, 又花很多時間去操題, 成績都不如理想.

文字題,我女話把題目認真讀多2,3次便會明解. 再唔明, 我女會自己畫圖, 總之她自己會想方法, 我們不幫她.

我們平時生活上都有俾機會女兒計計數, 例如在餐廳食完野後, 叫她計計要俾幾錢, 買完幾種生果後, 叫她計計要俾幾錢,
如果她計對, 讚讚佢, 下次便會主動幫我計.

Daddle 發表於 16-3-31 12:34
1. 將要求由以往90幾至100分降至完全冇分數要求,反而只要求自己每次一定要教得明小朋友 ...
呢個方法包含咗好多成功要素,樓主值得参考。

sarahdad  Evie Pa發聲提點我們, 太榮幸了.  發表於 16-4-18 14:03

sarahdad 發表於 16-4-18 10:43
我女兒亦正讀P2, 佢話上堂專心聽老師講便會明, 她測驗,考試都有9X分, 所以我不理她. 但眼見她的同學, 又讀 ...
你D方法都好好呀!

sarahdad  抬舉了,還要向您不時請教.  發表於 16-4-18 15:08

w26 發表於 16-3-21 09:50
她就係衰晒在文字題
我之前睇過個post講話數學差,有可能係語文差,題目理解唔好所致。你可以睇睇http://bit.ly/1NCACHg我覺得最後搞清楚咩問題先再慢慢幫佢,而且唔好一下止就否定佢~要慢慢引導~
BTW你自己教定平時搵補習老師幫手?
‹ 上一主題|下一主題