用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 急問!有關評估
go

急問!有關評估 [複製鏈接]

請問有沒有同時評估資優及情緒問題(焦慮)?
我的小朋友有焦慮問題(現已做緊行為治療,但效果不太明顯),很想幫他改善,但同時也有些資優及亞氏的特質(未經評估)。他現已6歲,小一,似乎亞氏特質慢慢減少,沒以前那麼固執。但經常一大堆道理,不會很輕易聽我們的話,引致經常與爸爸爭執甚至吵架。例如早上返學他經常賴床15分鐘,爸爸焦急會鬧他再不起床會遲到等等。他説不能即叫即起床,就好似熱水爐,開了2秒先慢慢有熱水,唔會一開即熱,所以佢亦需要時間慢慢起身。其實大部分問題佢講的是有道理,我可以處理,但爸爸未能好好處理,經常覺得他唔聽佢講,引致好多爭執。特別是我不在家時只得他們兩人,就大件事,唔係呀仔就係爸爸打電話比我求救,要我立即回家,真係好煩。
所以我想了解是否資優會引致這類問題。因此我想做評估,進而了解改善方法。

爬了文知道中大,協康及資優學苑有評估做。想book 中大,但剛剛才知只做韋氏IQ 評估,如想進一步評估其他情緒問題,要book 另外session 及另外收費。咁我想問下協康及資優是否可同時評估IQ 及情緒?還是與中大一樣,是分開評估?分開收費?

以我們的情況,應該適合去邊間做評估?

他的資優表現-其實我覺得他有d聰明而已,沒有顯示很優異的地方。不過想問題深入,問問題好仔細,觀察力亦好detail, 説話老稹,喜歡睇聽戰爭,歷史,地圖,新聞等等。例如他K2時,我敎佢東南西北方向,有一次坐車他看見前面路牌寫著(北) 表示我們向北行,他當時同我講對面行車缐的車向南行緊。

0    0    0    0

回覆 HinBB0624 的帖子

父母要輕鬆點才能減低孩子的焦慮. 孩子上小一面對新環境變化頗大. 父母要多體諒及鼓勵.

懶床是否因為睡眠不足? 早一點睡可以改善早上懶床.

至於成積, 父母也要有耐心, 平常心去面對孩子的成長過程.

資優未必從學校的考核成積反映出來. 由其是初小. 資優一般對抽象事物理解較深, 高年班會有優勢, 父母要有耐性.

與父母吵架會令孩子更焦慮. 要用輕鬆的遊戲方式教導孩子溫習, 讓他們從樂趣中學習. 幫助他們建立自信最緊要.

每個孩子都有不同的Learning style, 父母要用心引導.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我唔清楚HKAGE 嘅評估係點,但你可以打去或email俾佢地,會有人覆你
恐龍家

回覆:KarenKang 的帖子

他已8時半上床,不能再早了!其實這問題已算解決,叫他一次,然後等他自己慢慢起來,他可以做到。
他返學沒問題,成績中上,每日在學校做哂功課,然後返屋企喪玩,玩到瞓覺。我覺得ok, 但爸爸不滿意,經常問他為什麼不溫習?只顧玩?爭執又起。
其實我想知若然他是資優,咁父母講座課程,我好想爸爸去學習!

小曳人    發表於 16-3-18 15:08

引用:我唔清楚HKAGE+嘅評估係點,但你可以打去或

原帖由 小曳人 於 16-03-18 發表
我唔清楚HKAGE 嘅評估係點,但你可以打去或email俾佢地,會有人覆你
謝謝,我會問下他們

點解咁多家長總係將資優同情緒問題拉埋一齊講?

如果個小朋友唔係資優, 唔通情緒問題就唔駛理?

引用:點解咁多家長總係將資優同情緒問題拉埋一齊

原帖由 Ryan_baba 於 16-03-18 發表
點解咁多家長總係將資優同情緒問題拉埋一齊講?

如果個小朋友唔係資優, 唔通情緒問題就唔駛理? ...
因為情緒問題理極唔好,所以從另外方面入手解決問題。

回覆 HinBB0624 的帖子

建議爸爸放鬆點. 他在學校完成功課已好叻.

喜歡玩好正常. 小孩子的腦部處於多元發育,而玩是很好的創意過程. 幫助腦部多元神經元連接. 至於學校初小要求的操練學習如背書或重覆抄寫的功課, 適量就OK, 不必強求太多.

男孩子會較喜歡科學, 可以多與他討論科學的題目,把他的學習興趣轉移.

或者捉棋, 多運動也可, 小孩子的腦部要尋找刺激. 父母或教育者要給予適當的支持.

可以上網買些有關資優教育的書. 不過英文書比較多. 中國人對於資優教育不太理解.

話唔埋爸爸都係資優生,情緒需要好好處理
一般媽媽都係夾係父子之間
小朋友如果上課認真聽,功課已做好,再溫做重覆野只會悶
玩都可以激發創意及學習書本課堂以外的野
至少累積多D快樂,將來抗逆能力更強

例如我教仔上下左右英文配合動作,講左兩次之後,佢會調轉講
因為佢覺得咁好玩D,同好搞笑
我知佢明白,會同佢癲埋一份
玩完會提佢只可以同媽咪爸爸咁玩
返學就正經返

引用:話唔埋爸爸都係資優生,情緒需要好好處理一

原帖由 mphilwan 於 16-03-18 發表
話唔埋爸爸都係資優生,情緒需要好好處理
一般媽媽都係夾係父子之間
小朋友如果上課認真聽,功課已做好,再 ...
哈哈,爸爸肯定唔係資優生,我係的機會大好多。

媽媽EQ高,可助Daddy有關育兒嘅焦慮,天氣好啲,多啲家庭活動,去戶外玩多啲,會開心好多

引用:媽媽EQ高,可助Daddy有關育兒嘅焦慮,天氣

原帖由 ABC-DAD 於 16-03-21 發表
媽媽EQ高,可助Daddy有關育兒嘅焦慮,天氣好啲,多啲家庭活動,去戶外玩多啲,會開心好多 ...
我EQ點高,對住兩個焦慮的人, 都感到相當吃力。我亦經常教爸爸應該點樣處理與兒子的事,但是他就是做不到,一激氣,就鬧閙鬧....
所以想從各方面入手,改善問題

我仔就黎7歲,我仔情況同你仔有小小似,佢有好多自己既道理,例如叫佢寫英文字寫好D,佢會答我又唔係美國人又唔係英國人,係寫得唔好嫁LA.......做完數學功課叫佢自己睇多次有無做錯,佢又會答我又唔係會計師.....!佢亦都焦慮,總之係新聞或聽到有D咩意外發生佢就會好擔心好驚!前2日先同我講,如果第日我死左,你記住放我張相係屋企拜我,我同佢講,你咁細個無啦啦點會死呀!佢答我,我可能會病死,我細個姐但我都會病,有人會病死架!

不過由於我仔約4歲時係政府到曾評估過係有輕微亞氏,但就話我仔記性好,數感強,認知亦超前左同年齡既小朋友,有機會係資優,所以叫我等我仔6歲時再帶佢去私家做智力評估!但根據我呢幾年觀察,我仔有小聰明,記性好好,對有興趣既事情可以學得好仔細,愛問問題,但成績只算中上!

我曾經好想帶佢再去做評估,但眼見佢社交有進步,情緒方面係最困擾我地,但老師同我講,佢係學校控制到,最多只會眼紅紅,但忍得到!

其實面對小朋友情緒問題真係好難搞,除左帶佢去上社交同情緒班外,我地亦要不停同佢傾同講,要付出好大既忍耐力!你有無同爸爸傾下,叫爸爸用另一種方法處理同小朋友之間既問題?好似溫書咁,我次次叫親我仔溫默書,佢都話自己識,唔溫!咁爸爸就會同佢講,咁我同你默3個字啦,如果呢3個字你識我就唔使你溫書.....!

如果你最後去做評估的話,評估後可否分享一下?因為其實我都好想知,評估報告會否知道小朋友的情緒問題及有何方法解決?!Thanks!

放低"各方面”問題,放低所謂"目標”,特別係“資優”呢個標籤,咪激氣,好好經營家庭關係,開開心心,日子過得好快。學習明白“完美”,只係森林中其中一條草…生活基本需要空氣、水、食物、加上時間,生活技能經時間歴練,自然會提升。

引用:放低"各方面”問題,放低所謂"目標”,特別

放低"各方面”問題,放低所謂"目標”,特別係“資優”呢個標籤,咪激氣,好好經營家庭關係,開開心心,日子 ...
講得好好的經營家庭關係,這也是我這幾年的目標。具體做法有什麼建議嗎?其實我們對兒子的學習並没有很大expectation, 他考小一時全軍覆沒,因為唔答,覺得其他小朋友唔識,所以佢唔同人玩,唔同人溝通。

探訪一下親戚朋友,組織一下書本上學唔到,而父母好享受又有信心嘅活動,都唔錯,小朋友有新鮮感,父母又有滿足感

如果朋友有年齡相近或大三四歲嘅小朋友,情緒穩定嘅大哥哥大姊姊會有唔錯嘅互動。

另方面,小朋友要時間互相熟稔,咪太在意佢地表現,如分分秒秒在被大人評估中,任何活動都難提起興趣

引用:我仔就黎7歲,我仔情況同你仔有小小似,佢

原帖由 cl_kaka 於 16-03-21 發表
我仔就黎7歲,我仔情況同你仔有小小似,佢有好多自己既道理,例如叫佢寫英文字寫好D,佢會答我又唔係美國人 ...
真係有知音人。當時馬航失聯及後有另外航空失事,我仔就好焦慮,問飛機為何會掉下來?因為當時我們計劃去美國旅行。在飛機上,稍為有一點氣流,他都能感覺得到並覺得好驚。
他在K1時,因為在學校有些情緒焦慮問題引致行為問題,排政府要18個月,所以去了私人執業,治療了半年好番。是當時的治療師提及他有機會是資優,因他思考及表達比同齡超前,提醒我們可於6歲check. 至於亞氏,治療師説他是marginal case. 既然係marginal, 治療師說就不需太在意,就當他性格如此,比較固執,父母用其他方法引領他回正軌。

引用:探訪一下親戚朋友,組織一下書本上學唔到,

探訪一下親戚朋友,組織一下書本上學唔到,而父母好享受又有信心嘅活動,都唔錯,小朋友有新鮮感,父母又有 ...
謝謝你的提議,等我試多d

‹ 上一主題|下一主題