用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 少功課的小學
go

少功課的小學 [複製鏈接]

請教過來人,那些小學比較少功課(少於五份和少抄寫)。因想增加閱讀時間和創作時間,謝謝

2    0    0    0

聽用家講,救恩、啟基、啟思...

Lingfung813  Thx a lot  發表於 16-3-18 11:57

好難只講數目, 質和量都影響好大; 有時10樣都係做一個鐘, 因每一樣都好簡單, 有時4樣都係一個鐘, 要造句就2句都可以搞好耐, 我屋企嗰個就最受心情影響

引用:好難只講數目,+質和量都影響好大;+有時10樣

原帖由 hobby 於 16-03-18 發表
好難只講數目, 質和量都影響好大; 有時10樣都係做一個鐘, 因每一樣都好簡單, 有時4樣都係一個鐘, 要造句就2 ...
Agree.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Lingfung813 發表於 16-3-18 09:54
請教過來人,那些小學比較少功課(少於五份和少抄寫)。因想增加閱讀時間和創作時間,謝謝

...
問清楚好啲,量多與少和需要時間未必有關連,尤其啲新類型功課。呢類功課所需嘅時間同學生性格和質量有好大關係。有人20分鐘做完,有人3個鐘都做唔完。嗰啲麻煩上網搵資料功課有時要等大人在家才可以做,要返工嘅可能要晚上7-8時後先開始。例如一份Presentation功課,有人用文字寫兩版,有人寫十版+ Animation。所需嘅時間要睇父母要求喇。
有時十份功課每份10分鐘內做完,個零鐘搞掂,可惜同一Set功課,有人HEA下HEA下可以做幾個鐘。話時話,依家抄寫功課比我們以前少好多,反而測考時因為寫得少/冇寫過要大量溫習。

其實唔知你邊區... 車程絕對影響生活時間,功課問題樓上有人講左,快同慢,時間管理都因人而異,但車程你點都縮唔到,除非專人接送,所以唔知邊區基本上答左你都未必有用...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

自然學校

MASAYA 發表於 16-3-18 12:41
其實唔知你邊區... 車程絕對影響生活時間,功課問題樓上有人講左,快同慢,時間管理都因人而異,但車程你點 ...
雖然係咁講, 但慢郎中遇著10樣功課, 都係死得。

Lingfung813 發表於 16-3-18 09:54

...
培道小學, 一三五仲有功課堂添。不過測考默多到暈, 但今年小一改革中, 但只係試驗階段。另外, 升中往績唔係好靚仔。

不過, 如同其他JM講, 都要睇小朋友能力, 大女時一三五返到屋企完全唔駛做功課, 可以自己睇書, 但今年阿妹, 日日都做到黃絲百晏, 因為遇到唔識做, 佢就會好peah, 日日等我放工喊打喊殺。不過, 雖則如此, 經過一個學期既學習同家姐既努力, 佢都好咗好多了。

回覆:少功課的小學

其實好睇小朋友係邊一類型。
好多時少功課嘅學校,多數都係非傳統學校,做嘅功課會跟傳統嘅好唔一樣。要好好了解一下學校類型及其功課類別。

回覆:S-Kwok 的帖子

我都想揾間少D功課,愉快学習,小朋友以前好喜歡做功課,但而家變得咩都冇興趣,淨係想快D做完玩

有quality既功課比—味量多好~就算十样功課一个鈡搞得掂,日日孭出孭入十本作業都孭到寒背。

亞仔今年P4, 好小功課, 大多數日子平均唔過5樣, 但老師已經預告明年呈分, 會好艱辛.,不會再有呢D日子

引用:有quality既功課比—味量多好~就算十样功課

原帖由 Yanamami 於 16-03-18 發表
有quality既功課比—味量多好~就算十样功課一个鈡搞得掂,日日孭出孭入十本作業都孭到寒背。 ...
我支持e-book!

不用做「運書業」鉅子!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我覺得計抄書類的功課會好D, 基本上抄書類的我覺得是less productive, 其它的可以多些思考的較重要.

Lingfung813  agree  發表於 16-3-19 22:34

回覆:少功課的小學

不管多少功課,除非做實驗。我唔相信學生會對功課好有興趣,只係有幾悶同無貢悶的分別。我對功課態度是測試仔女有冇責任感,能否自動完成,適當求助。所以我好憎多功課,對我來說是不停重復測試他責任感,幾時到臨界點。過程單一,完全忽視其他發展,如樓上說,每人 24 小時,贊咗功課,點都跌番啲嘢走。

偉倫小學

引用:不管多少功課,除非做實驗。我唔相信學生會

原帖由 stockmike 於 16-03-19 發表
不管多少功課,除非做實驗。我唔相信學生會對功課好有興趣,只係有幾悶同無貢悶的分別。我對功課態度是測試 ...
我兩個都好鍾意做網上閱讀理解。妹妹鍾意做數學功課,家姐鍾意做中作功課。

引用:Quote:原帖由+stockmike+於+16-03-19+發表

原帖由 little_yolky 於 16-03-20 發表
我兩個都好鍾意做網上閱讀理解。妹妹鍾意做數學功課,家姐鍾意做中作功課。

...
其實會唔會係因為你開心而做?小朋友好簡單,越細越圍住父母所會開心的事做,攞奬勵讚賞認同感。(到青春期就天性生心理去玩獨立攞其他人認同感。)如果以上不是原因,恭喜你,她們真心喜歡學習。我仔仔也比較喜歡網上功課,但我發現他事後一定玩該網頁的所謂學習 game.

stockmike 發表於 16-3-20 23:39
其實會唔會係因為你開心而做?小朋友好簡單,越細越圍住父母所會開心的事做,攞奬勵讚賞認同感。(到青春期 ...
佢哋鐘意做網上功課我諗同你仔仔一樣, 一為鐘意玩電子嘢, 但平時無得玩, 做網上閱讀理解就攞正牌大玩特玩。阿妹同我講咗好多次了, 話老師話網上面好多「學習」既遊戲, 佢好想「學習」喎。阿妹啲語言偽術好叻的。

至於數學, 因為阿妹覺得自己叻, 所以鐘意做。家姐覺得自己中文好, 所以鐘意做中作。就係咁簡單。你叫家姐練體育, 阿妺做英文, 佢哋真係喊晒的。
‹ 上一主題|下一主題