用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一至小三真的咁有需要補習嗎?
樓主: angel-papa
go

小一至小三真的咁有需要補習嗎? [複製鏈接]

MASAYA 發表於 16-3-30 12:18
我反而樂觀覺得過幾年會自己fix,係咪太老定?
不是,不是,只是早兩年派分數心情之緊張,個人有感而發而已,若小朋友大d都未能自己搞掂,我可能真是會心臟病

MASAYA  可能佢大上大落都未跌出我預期範圍外,暫時唔係太緊張   發表於 16-3-30 12:39

MrBeast  我個上年都好多類似錯,妳女出年就好好多,the power of not yet :)  發表於 1 小時前

那已經是陳年舊事了, 佢依家數學反而係主科入面最高分既一科, 真係唔到你唔信。

little_yolky 發表於 16-3-30 13:18
我都仲未set 30%,睇嚟你要求高過我。

我只係根據佢能力同學校程度而定,入學前我預期係前40%,讀左之後覺得可以前d所以先定前30%,所以佢大上大落都係呢個範圍,我要求唔高,由幼稚園到小學,家長日時老師都叫我地對佢要求高d,其實我都想,希望要求佢態度好d,不過事與願違,唉

little_yolky    發表於 16-3-30 14:54
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

當年學校冇排名,所以不知道是龍是蛇!,

唔知有唔知嘅好

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-3-30 14:27
當年學校冇排名,所以不知道是龍是蛇!,
有排名有呢個玩法,冇排名有另一個玩法,唔一定好似教育局咁有數字先知自己政策搞成點既
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題