用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一至小三真的咁有需要補習嗎?
go

小一至小三真的咁有需要補習嗎? [複製鏈接]

小朋友仍在k2,但想計算下將來上小學後的支出。好多人都話小一便要上補習班,本身我要返工的,睇功課肯定是8點之後嘅事,假如上的小學是大抽獎的,功課班、中、英、數這些補習班真的不可以冇嗎?

6    0    0    0

引用:小朋友仍在k2,但想計算下將來上小學後的支

原帖由 angel-papa 於 16-03-18 發表
小朋友仍在k2,但想計算下將來上小學後的支出。好多人都話小一便要上補習班,本身我要返工的,睇功課肯定是 ...
睇小朋友能力吧!

你係想補到上前列位置定跟唔上大隊而補先,連小朋友讀成點都未知就諗住補習,咁你個教育方向已經係向住補習之路進發
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

睇小朋友能力和家長想法,有鄰居個女K2已經普英數補習,亦吾見佢成績特別好。

如果升上小一,跟吾上,家長又幫吾到佢,咁補習都係一條路。

K2重細, 由依家開始培養好小朋友放學自己做功課的習慣, 上到小學就煩小樣野
至於中英數, 就真係睇小朋友能力, 除左功課外,伴讀認字唔少得

醒目開學勳章

每個家庭唔同, 要按自己情況安排.

如:

小朋友唔自動做功課無人接放學  >> 可以考慮補習社

在職婦女, 放工夜, 工作忙, 或總之係唔想(識)教  >> 可以考慮補習社

補習社有分功課班同專課斑.

就算有補習社跟功課, 都必定要父或母同小朋友温習.

補習社有一大班小朋友, 唔會有好多時間個別教授.

現在K2/K3 要做嘅係睇多D 故仔書同建立良好親子關係.

很同意樓上講解,我補充些微看法,如果父母要工作,可選坊間功課輔導班或上門私補功輔,功輔班價錢比較大眾化,但成效如何家長應真實了解該功輔班上課情況。而家長如想確保小朋友成績再好點就要搵專科,相對功輔來說價錢較貴。別誤信個別本身成績已好的學生或門面名氣大的補習社,很多時專科補得好與否是看老師功力的,家長要深入了解。

私人專科幾錢個鐘?

小朋友仍在k2,但想計算下將來上小學後的支出。好多人都話小一便要上補習班,本身我要返工的,睇功課肯定是8點之後嘅事,假如上的小學是大抽獎的,功課班、中、英、數這些補習班真的不可以冇嗎?

唔補習不是更正常嗎?

唔建議咁快補習,等佢地上左小一先決定都未遲,如果小朋友可以自己完成功課,盡量自己跟返。

小一至小三真的有需要補習

不需要!幾時補到DSE?衹要升到班,成績無所謂。初小最重要培養閲讀習慣及英語的聽說能力,數學保持該年級水平就可。其餘學術上的要求系無用,不用理會!

angel-papa 發表於 16-3-18 09:35
小朋友仍在k2,但想計算下將來上小學後的支出。好多人都話小一便要上補習班,本身我要返工的,睇功課肯定是 ...
睇小朋友能力.

同一間學校, 同一樣咁多份功課, 有D同學一小時內完成, 有D要做雙倍時間.

回覆:小一至小三真的咁有需要補習嗎?

K2一定一定要鼓勵小朋友自己做功課執書包,大人可以從旁協助。老師説小朋友科科都唔得,講故事又唔得,朗讀又唔得,也有叫我們幫K2小朋友補習,而身邊有好多過來人也在小朋友k2已經補習。
爭扎咗一輪,決定唔補。老師當然苦口婆心話咁樣考小一冇把握。
事實上,眼見好多家長只著重成績,沒有訓練小朋友的自理習慣,小朋友上小學後唔主動做功課,沒有閱讀習慣,沒有執書包成日帶漏野,默書測驗考試又要家長陪。大人小朋友好痛苦,之後不停補習補習。
我最近都有呢個苦惱,不過唔係我想補,係仔女自己話跟人去補習。
佢地平日自己放學返嚟換好衫,自己做好功課,執好書包,等我們返去玩同睇書。有默書就自動抄課文三次。成績尚可,中英文平均有90分,只是佢自己要求高,話同學有一百分。我冇理佢,冇時間冇錢,想補到幾時?
佢話要補數學,是但帶佢去一間,一星期一堂半小時,去咗10堂叫做知點做,但進步唔顯著,想停咗佢,老實說,返屋企瞓下好過。
平日温好少少,考試周我唔准佢温習,連續兩星期帶咗出去玩,佢反而好想温書,最後我們去公園圖書館睇書。測驗卷派咗返嚟,係ok。
更加令我覺得補習同死讀冇用。

Yanamami  That's the way to do it !  發表於 16-3-18 23:00
simonwan  
K2 就叫家長揾補習,老師有問題!  發表於 16-3-18 18:47

功課多或少並不重要,重要是要做什麽類型功課。
例如作文/做句,同一份功課有些人做得快,有些人做得慢也不重要,重要是小朋友怎樣透過作文/做句去啓發他們的思維及組織能力(當然視乎家長的要求),做得慢並不是壞事,因爲可以讓他們吸收知識。
閲讀理解也如是,透過互動可以了解他們爲何會這樣答, 並與他們解析其他詞語及其用法。
結論:(1)功課質素;(2)家長/補習社怎樣教;(3)孩子吸收能力。

其實我要求不是高的,但求年年升班便可。只是聽到很多媽媽都說,老師會將成績跟不上的學生偏見,又會和該媽媽施壓⋯好恐怖啊⋯

angel-papa 發表於 16-3-18 18:50
其實我要求不是高的,但求年年升班便可。只是聽到很多媽媽都說,老師會將成績跟不上的學生偏見,又會和該媽 ...
點解你覺得唔補習就升唔到班?咁間學校好有問題喎,只靠學校教係升唔到班,咁佢地教乜?
其實唔駛咁緊張,每級可以有幾多人留班?5%都未必有,要考前5%同後5%其實一樣咁難...

Woojojo    發表於 16-3-24 08:38
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

嗯⋯可能我聽得太多⋯太悲觀了⋯聽完你哋咁講,我都放鬆啲!跟功課、陪讀、溫習這些事情,我知道是不可避免的,自己可以做的,亦盡量唔會假手于人。只怕我放工時間太夜,放工後做唔到咁多樣嘢。但亦不想小朋友太夜訓⋯所以先有啲緊張⋯

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 8506&extra=page%3D1

想唔想阿仔升中時好似上边呢个例子禁?唔想就辛苦少少培養佢既自理力,学習动机,幫佢建立目標(必須係reasonable target),要佢明白謮書係為自己唔係為其他人……其实任何事—开始時都係慢d clumsy d, 但當佢一上軌道就会順好多。功課希望佢自己做,留番唔識既问你,唔好停哂係度等你放工,上課留心同俾心机做功課就唔需要日日温書,学过phonics就英默比較易……好多野k2時可以做下準備升小的~从而家开始訓練好个生活規律就好了~最後忠告,男仔千万千万唔好打机~

我覺得好在乎Kinder 的底, 其實到K3上學期尾, 你隋便找一本P1的補充或作業給他看, 如OK 8成, 到P1時可能不用功課班, 但如得一1-2成, 現實D, 我覺得預定去功課班好D.   
‹ 上一主題|下一主題