用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學生活費
樓主: AS-Ma-Ma
go

英國大學生活費 [複製鏈接]

回覆 Umi 的帖子

倫敦E14 Studio, 400呎左右,
300鎊per week

Manchester, Studio, 3xx呎, 800鎊per month

引用:Quote:原帖由+AS-Ma-Ma+於+16-03-18+發表阿

原帖由 louisagood 於 16-03-20 發表
我想問,嗰£500包唔包埋住宿費?
唔包,宿費另計

有時都唔可以食到最平, 因為真係好苦悶, 好慘, 我地自己都唔會日日買一個麵包就當一餐, 久唔久就梗係無問題, 但一定唔可以日日係咁,
有時出去食下, 買下野...呢D都係社交, 我都唔想佢太過壓縮洗費, 總之, 合理, 健康就好, 有平有貴, 最緊要身心健康。

ennaenna  好同意! 身體要夠營養之外心靈上都要健康!  發表於 16-3-29 10:27
梁媽媽

回覆 louisagood 的帖子

No, not included. You may expect 200 - 400 per WEEK, staying in london, depending on location (zone 1 to 4), type of housinhg (private letting or well organised student house) and type of room (single, ensuite, studio or shared flat). you can take a look of this link to have an idea.

http://www.mansionstudent.co.uk/property/london-student-accommodation/mansion-view/

梁媽媽 發表於 16-3-21 09:33
有時都唔可以食到最平, 因為真係好苦悶, 好慘, 我地自己都唔會日日買一個麵包就當一餐, 久唔久就梗係無問題 ...
我絕對贊成, 總之吾可亂花費便可

引用:Quote:梁媽媽+發表於+16-3-21+09:33+有時都

原帖由 siumiu2010 於 16-03-21 發表
我絕對贊成, 總之吾可亂花費便可
阿仔響中部近brimingham,因為送佢過去嗰時,有落過london, 都比較過,其實生活費都唔比london平好多。
佢宿費都要130磅/week,  佢個town 好細,返學唔使搭車,行就得。咁我系要另比生活費佢遮。
佢早2日term break返左黎,同佢認真計過,500磅都差不多,我都鼓勵佢多D同同學so so ha,  見識吓,但也不可亂花錢。

AS-Ma-Ma 發表於 16-3-21 11:31
阿仔響中部近brimingham,因為送佢過去嗰時,有落過london, 都比較過,其實生活費都唔比london平好多。
佢 ...

朋友女兒在london 讀U, 佢同3個同学share appartment, 要share $180磅per week, 生活费$700-$800磅 per month. 但佢無特别要求女兒要太節俭, 總之吾可亂花費便可

AS-Ma-Ma 發表於 16-3-21 11:31
佢 ...

佢會趁長假期去各歐洲旅行, 你知英國去歐洲機票好平, 但都要洗錢, 多D見識我都贊成, 所以洗費都要預鬆少少

merci2046 發表於 16-3-20 15:15
回覆 Umi 的帖子

倫敦E14 Studio, 400呎左右,
好豪!
當年我住student dormitory,一梯4間single rooms,共用一個大open kitchen、一個toliet、一個bathroom
https://www.facebook.com/thekentishwife/

回覆 AS-Ma-Ma 的帖子

係英國, 每個地方生活指數都有差別, 一個月用幾多錢要視乎佢生活方式, 大一用得多d係正常嘅, 佢都未熟地頭, 新相識嘅同學朋友又要so so 多d, 自然用得比較多。  如果你比得起嘅就照比, 如果想佢慳就要佢學下理財, 唔好亂用錢, 因為基本上淨係食,一個人一個月約300鎊已經ok

引用:回覆+AS-Ma-Ma+的帖子 係英國,+每個地方生

原帖由 shmilu_kio 於 16-03-23 發表

係英國, 每個地方生活指數都有差別, 一個月用幾多錢要視乎佢生活方式, 大一用得多d ...
啱嘅,每個地區都唔同,阿仔響Coventry, 如果同london,  一定平D.
佢通常間一個星期去超市買野,100-200幾磅,3個同學夾,買到爆雪櫃,都食唔到10日。當然,當中會有汽水,零食,日用品啦。
我諗,而家D年青人,唔會好似以前嘅留學生咁,咁知慳識儉ga la,  但求佢唔好亂黎,我就安樂啦。

我女係英國西北部, 住宿舍不用搭車,
我比GBP100/week全包, 我覺得只要自己多煮食少出街食呢個價錢係絕對可以應付的,
至於零用錢就係佢自己暑假幫人補習既學費同利是錢之類.

My daughter is studying at Bristol University, I give her £1400 each month that includes accommodation and all personal expenses.  Her rent is £140 per week.

回覆:yukchan 的帖子

想問下讀 U 係咪唔駛用 guardian ? 幾多歲先唔要用? thx

其實我見有好多大學生(不是倫敦區)都會在超市黃昏5至7時先去買野,開始減价,但到期日是即日或之後一天的。有時1/10价錢就買到想吃的,但當然要係買到乜野煮乜野。佢地話如果那個月洗多左就會咁做,我覺得好識平衡,重係中國學生添,當然不是個個都係咁。

yukchan 發表於 16-3-26 07:58
My daughter is studying at Bristol University, I give her £1400 each month that includes accommodat ...
我囡囡生活費用同你差不多, 只不過我已比晒一年住宿費, 每月再過一千磅, 另外如去外地旅行再額外過錢, 我時時提醒佢應洗得洗

回覆:c.mum 的帖子

u唔使ga la

引用:u唔使ga+la +

原帖由 AS-Ma-Ma 於 16-04-04 發表
u唔使ga la
Thx

回覆 c.mum 的帖子

DEL

回覆:AS-Ma-Ma 的帖子

阿麥明詩話劍橋宿費,只需120P per week,  劍橋喎,有無咁平ar, 系咪有D離地ar ?!
我仔個鄉下地方都唔得啦。

‹ 上一主題|下一主題