用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 楊思琦囡囡被德望退學……
樓主: ddtt347
go

楊思琦囡囡被德望退學…… [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+vpo0615+於+16-04-28+發表係

原帖由 Moonlight819 於 16-04-28 發表
哪本雜誌呢?
我都想知

回覆 lightingchung 的帖子

壹仔

回覆 bebemuimui 的帖子

讀緊英基時是中產家庭,畢業後上到一綫㚈國大學,之後變成貴族!徐子淇就是一個例子(亦可能係維一一個咁極度好嘅例子),响ESF South Island school (英基其中一間中學)讀,中產家庭,之後去倫敦大學讀書畢業,繼而成為千億新抱!就係童話故事!簡直係一個dream! 哈哈!

lui 發表於 16-4-19 18:13
朋友女兒k1,k2媽咪話老師first term會評小朋友進度。那老師說他女兒不夠主動,小學要主動的小朋友,他女兒 ...
我女兒也是幼稚園舊生,知道很多乖巧很有禮貎,但不太主動的小朋友不能升上小學,當時也感到不值和不解。學校是真的較喜歡多説話、主動和懂得表現自己的小朋友。這個小學收生標準有些家長不太認同,因為很多內儉的小朋友其實很有才華,也十分用心讀書。

引用:回覆+bebemuimui+的帖子 讀緊英基時是中產

原帖由 Park88 於 16-04-29 發表

讀緊英基時是中產家庭,畢業後上到一綫㚈國大學,之後變成貴族!徐子淇就是一個例 ...
她真是個神話!

Park88 發表於 16-4-29 07:49

讀緊英基時是中產家庭,畢業後上到一綫㚈國大學,之後變成貴族!徐子淇就是一個例 ...

哈哈...呢個例子仲應該要加埋一命二運三風水~~

回覆:Park88 的帖子

而家年代唔同左啦。上一代80後(徐子淇)讀得英基的,都唔係一般中産,每個家庭都係月入廿萬以上,住半山九龍塘淺水灣的「中上」中産。月入5-10萬呢種普通中産,大多target on傳統名校。

係近年教育愈改愈衰,又多數生一個,直資都唔平,好多普通中産家庭寧願花多小小錢俾子女讀國際學校或英基咁解。

(童話只得一個,近日大家成日討論的港女連詩雅夠讀英基中學啦)

回覆 xaxababy 的帖子

樹大有枯枝!

引用:而家年代唔同左啦。上一代80後(徐子淇)讀得

原帖由 xaxababy 於 16-04-29 發表
而家年代唔同左啦。上一代80後(徐子淇)讀得英基的,都唔係一般中産,每個家庭都係月入廿萬以上,住半山九龍 ...
以前英基易入好多,一般中產都target傳統名校

回覆 964000 的帖子

真的,而家ESF waiting list 條隊真的可以好長!

回覆:楊思琦囡囡被德望退學……

我買了看看..

淨係嗰句"融入上流圈子", 已經夠晒過份, 寫到好似人哋肚入面條蟲咁了解主角.

佢嗰句Rest in piece 真係好經典.....

回覆:楊思琦囡囡被德望退學……

轉校太多唔好.

引用:回覆+xaxababy+的帖子 佢嗰句Rest+in+piec

原帖由 vpo0615 於 16-04-29 發表

佢嗰句Rest in piece 真係好經典.....
真係好恐怖…

引用:回覆+964000+的帖子 睇雜誌報導,佢囡囡原

原帖由 Park88 於 16-04-28 發表
回覆 964000 的帖子

睇雜誌報導,佢囡囡原來一早報K1時,已報了英基但只waiting list,但當時德望收咗,所 ...
咪係,亂講
英基一向要等好幾年先有位

引用:我買了看看..+ +

原帖由 Moonlight819 於 16-04-29 發表
我買了看看..
突然富贵!

‹ 上一主題|下一主題