用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 本年度St. CAT入讀PN (2016-2017) 統計分析
go

本年度St. CAT入讀PN (2016-2017) 統計分析 [複製鏈接]

以進入2nd IN 的人數最後的考生編號 5120作推算
最少應有5120人報名
入圍2nd IN 人數是601人
2nd IN 的入圍率=601/5120x100%=11.7%
最終有offer人數是391人 (去年是397人)
391/5120x100%= 7.6%
即是話100個人報名, 只有7.6人成功考入PN (去年是7.9人)

基於考生編號的成功考入統計
0001-0500         76人 15.2%
0501-1000         20人 4.0%
1001-1500         41人 8.2%
1501-2000         37人 7.4%
2001-2500         29人 5.8%
2501-3000         30人 6.0%
3001-3500         44人 8.8%
3501-4000         20人 4.0%
4001-4500         55人 11.0%
4501-5120         39人 6.3%

針對於組別超過15%的入圍率再作細分統計
0001-0100         32人(%)
0101-0200         28人(%)
0201-0300         5人(%)
0301-0400         3人(%)
0401-0500         8人(%)

以下是去年St. CAT入讀PN (2015-2016) 統計分析
最終有offer人數是397人
以最後有offer的考生編號 5006作推算報名人數
成功考入的比率=397/5006x100%=7.9%
相比本年度PN(2016-2017)高了0.3%
即是話100個人報名,約8個人可以成功考入PN

基於考生編號的成功考入統計
0001-0500         87人 17.4%
0501-1000         37人 7.4%
1001-1500         52人 10.4%
1501-2000         41人 8.2%
2001-2500         41人 8.2%
2501-3000         28人 5.6%
3001-3500         36人 7.2%
3501-4000         23人 4.6%
4001-4500         35人 7%
4501-5006         17人 3.4%

針對於組別超過15%的入圍率再作細分統計
0001-0100         35人(%)
0101-0200         24人(%)
0201-0300         16人(%)
0301-0400         7人(%)
0401-0500         5人(%)

頭200位考生的入圍率
2015-2016年度         59人 29.5%
2016-2017年度         60人 30.0%

Candygo    發表於 16-3-17 16:26
Cutekillq    發表於 16-3-17 14:39
littleboris    發表於 16-3-17 12:45
hppa    發表於 16-3-17 12:36
   13    0    0    0

謝謝樓主用心統計及分析

回覆:本年度St. CAT入讀PN (2016-2017) 統計分析

看似編號愈前幾會愈大。

如果interview 次序是跟編號, 可能老師in 到臨尾時已經無得再揀/ hea in..

回覆:本年度St. CAT入讀PN (2016-2017) 統計分析

樓主辛苦你了。甘即係話單看編號就估計到有幾成機會啦!不公平競爭?

編號是跟申請日期的快慢嗎?越早申請編號越前?

樓主好勁呀!今年入到second in,但最後都失敗!好想知係咪我住的地方有影響?
另外pn waiting list分咗am or pm, 其他人有冇咁樣?

最巧合係舊年同今年頭200位考生的成功率分別係29.5%同30%

引用:編號是跟申請日期的快慢嗎?越早申請編號越

原帖由 cathyangel 於 16-03-17 發表
編號是跟申請日期的快慢嗎?越早申請編號越前?
不是,之前有家長表示第一日申請,但個number好後

我編號係頭100 不過機會唔屬於我。

引用:Quote:原帖由+cathyangel+於+16-03-17+發表

原帖由 kagakenji 於 16-03-17 發表
不是,之前有家長表示第一日申請,但個number好後
第一日親撐放入學校郵箱最好。

頭100號似係day 1親交的有子女在讀的多D, 我day1 lunch time 親交都係頭200位

5120人都真係好多下..... 我以為今年4000人左右

有家長喺另一條thread 話對過名單, 發現冇份second in 嘅最後有offer, 樓主有冇做過相關統計呢?

healthysmartbb 發表於 16-3-17 17:41
有家長喺另一條thread 話對過名單, 發現冇份second in 嘅最後有offer, 樓主有冇做過相關統計呢? ...
呢條thread我都有睇到, 但因為冇download個2nd IN入圍名單, 因此冇做到。
所以我個統計只基于報名人數作基準。

引用:Quote:healthysmartbb+發表於+16-3-17+17:4

原帖由 kagakenji 於 16-03-17 發表
呢條thread我都有睇到, 但因為冇download個2nd IN入圍名單, 因此冇做到。
所以我個統計只基于報名人數作基 ...
找到PN0020, 21, 23, 138 不在2nd in 清單,即係直入

引用:Quote:原帖由+kagakenji+於+16-03-17+發表

原帖由 lvmh88 於 16-03-17 發表
第一日親撐放入學校郵箱最好。
我第一日親自交ga,結果係箱底,排5xxx,諗起都嬲爆

其實編號會唔會係計分制?越高分越前?例如有兄姊讀梗,父母係舊生之類?

回覆 vwvwvw 的帖子

如果係我嬲爆!

不用2nd in可能兄姊在讀

引用:不用2nd+in可能兄姊在讀 +

原帖由 Cutekillq 於 16-03-17 發表
不用2nd in可能兄姊在讀
有兄姊都要2nd in

‹ 上一主題|下一主題