用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 呂校長別了....
樓主: rchiu
go

呂校長別了.... [複製鏈接]

bonniepatricia 發表於 16-4-4 20:47
聽講劉副校已做了二十年.

Ms M M Lau has taught for 40 years in Raimondi

回覆:呂校長別了....

學校可能當時太急進,畢竟呂校長從一間只出名多功課津校入來,跟現有私校模式不-樣,甚至老師家長其望不-樣,現在只找來盧校長作總校長主導,成效可以嗎?高中成绩也下滑,盧校長自己中學也應該煩忙,能兼顧到小學嗎?看看喇沙小學新校長,是從St Paul c和男拔 轉過來,背景文化很好,學校應敢於嘗試帶新思維過來。

有現在家長分享多一點嗎?

PUSH, 我也想知, 睇左舊POST關於呂校長, 好可怕.  

回覆樓主:

大家想知道什麼?今年小一讀得輕鬆啊!第一個大測大考唔計分,十月十二日才第一次中文默書,仲要唔計分的,十月底才第一次英文讀默,功課亦唔多,十月才開始抄寫詞語,一星期寫5至6組詞語,每組寫3次,每日有工作紙1至2張,很簡單的,有些是即堂做即堂交,咁耐以來只背過1首唐詩,很短很簡單的。

回覆樓主:

聽落算好輕鬆。知唔知其他級別如何?

little_kid 發表於 17-10-25 00:38
聽落算好輕鬆。知唔知其他級別如何?

我仔小二,也是輕鬆,功課不太多,四至五樣,功課堂都可以做1-2樣,回家約一小時可以完成。學校活動多,星期五下午multiple intelligence堂有得玩。小二開始有unseen dictation, 但並不艱難,只默2-3句句子。考測量適中,期間有評估, 為考測所準備。

HauMiranda 發表於 17-10-27 10:15
我仔小二,也是輕鬆,功課不太多,四至五樣,功課堂都可以做1-2樣,回家約一小時可以完成。學校活動多,星 ...

小二英默已unseen,還是一部分seen一部分unseen.

另外,中默英默一個月幾多次,會在同一week嗎?

little_kid 發表於 17-10-27 12:27
小二英默已unseen,還是一部分seen一部分unseen.

另外,中默英默一個月幾多次,會在同一week嗎?

中英默不會在同一星期,中默完下星期便英文,但又不是每個星期都有默書。Seen and unseen不會一齊默,是分開的。unseen的程度是適中的,而且只有幾句,暫不構成壓力。

nnnn

[size=15.008px]nnnnn

HauMiranda 發表於 17-10-27 10:15
我仔小二,也是輕鬆,功課不太多,四至五樣,功課堂都可以做1-2樣,回家約一小時可以完成。學校活動多,星 ...

今年小一11月頭已unseen dictation,雖然只得一句,但都準備左好多,現在中英文默書可以係同一星期進行了,一日內可以又評估又默書,連續幾日做評估,10月大測,11月評估,12月考試,愈來愈甘,不過相比津校可能高小已經算輕鬆,但內容同其他學校比,我們確實深好多。

回覆樓主

我反而沒有準備unseen, 靠小朋友平時閱讀去認字,so far都應付到,又冇分,所以不構成壓力。至於評估,我都視為作測考的準備,當係俾我認知到考試題目會點樣出,當做練習咁,所以都輕鬆。不過考試卷不容易,要小朋友語文及表達能力強,又要識串英文字及寫中文生字,所以平時默unseen都好有用。
‹ 上一主題|下一主題