用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 朗思 Think 淺嗎
go

朗思 Think 淺嗎 [複製鏈接]

朗思k1-k3 請問課程會較淺嗎?
英文方面是否很好?如同York課程同英文比又如何?真心請教!謝謝

4    0    0    0

回覆:朗思 Think 淺嗎

我都想問下朗思k1-k3 的師生比例,一班幾人?一個Net 加 一個本地老師?幾時開始教phonics?

K1,k2  1:12至14

一個中文老師,一個Net ,2個老師分別一半時間在課室。

我覺得k1,k2淺,一上k3突然深左好多,好彩學生都跟到

引用:K1,k2++1:12至14 一個中文老師,一個Net+

原帖由 OmOm 於 16-03-19 發表
K1,k2  1:12至14

一個中文老師,一個Net ,2個老師分別一半時間在課室。
以我所以好似k1英文都係教a-z,功課只係連線,
k2先寫字,有拼音教
所以我就擔心會否太淺呢?因佢學費都唔平 今年加埋價英奧班應該都成5400-5500左右一個月

回覆:OmOm 的帖子

Thanks.

請問考直資/私校需要外補學術嗎?
另外,小朋友喜歡中文嗎?因為怕太著重英文,小朋友會唔喜歡中文。

回覆:迷你冬菇 的帖子

以學費衡量當然覺得Think教得慢同淺,有感唔值。但見到小朋友學得好開心、投入課本內容,又覺得值。視乎家長取向,想要咩教學模式

Think既課程由pn到K3一路延伸,層遞式加深,對於想鞏固學生學習基礎既家長黎講,家長唔晒點跟小朋友學習。

學生一聽到學校純音樂隻cd,首首歌識唱。一放學就急不及待拎本書黎睇。甘Think教法令學生主動學習,學費又值得比。

回覆:candyandjody 的帖子

多謝解答。
同意主動學習非常重要。

K1下學期好似已經寫簡單字 。

咁think一向唔谷,主張愉快學習,學生投入度真的好高,雖然學野唔深,但佢地真係吸收哂同用得返,不過學費真的好貴。

考小一學校無特別考得好好,但一般都有offer,好睇家長背後的努力。

上星期,去聽了THINK總校長的講座,內容有講到K1主要練習線條,橫直線是為學中文字已準備,圓圈是為了英文。待手的小肌肉發展好,太約K2才真正寫字。如太早寫字,小朋友會怕了,亦寫得唔靚,筆順也不好。

引用:K1下學期好似已經寫簡單字+。 咁think一向

咁think一向唔谷,主張愉快學習,學生投入度真的好高,雖然學野唔深,但佢地 ...
咁如英粵班英文教得好嘛?係咪不用外補聽講都冇問題?

回覆:clarachingching 的帖子

而家k3,唔太記得k1寫緊咩tim 😅
但印象中係淺,朋友村校d字有時仲深過我們

回覆:huggiesbb 的帖子

英文同真正國際學校比就唔得囉,如果同村校比就好好咁,比上不足,比下有餘。
但think每半年雜費都好貴5xxx

btw,york你是講美孚新校嗎?

引用:英文同真正國際學校比就唔得囉,如果同村校

原帖由 OmOm 於 16-03-20 發表
英文同真正國際學校比就唔得囉,如果同村校比就好好咁,比上不足,比下有餘。
但think每半年雜費都好貴5xxx ...
yes 美孚會開新校 so thinking of which one is better

回覆 OmOm 的帖子

想問下你小朋友是否讀美孚THINK?朋友告知,K2有小一面試班呀?是真嗎?
另外,考小學成績好嗎?
不好意思,太多問題了。謝謝

回覆:clarachingching 的帖子

Yes ar,美孚think,

k2有小一面試班訓練,問一d簡單問題,會錄埋條片俾家長,俾你知小朋友in時in成點~
小一學校未公報,考到神校不多但有

回覆 OmOm 的帖子

謝謝你。我有美孚Think Offer,應會讀呀。是不是K1至K2英粵班的,K3也可選回英普呀?
希望你小朋友有心儀小一的OFFER。

引用:K1下學期好似已經寫簡單字+。 咁think一向

咁think一向唔谷,主張愉快學習,學生投入度真的好高,雖然學野唔深,但佢地 ...
我想請問一下用家
k1洗唔洗自備毛巾仔或其他等餐用具番學嗎?
另外k1啲課本多唔多?
因見上學期雜費都5千幾 想知包啲咩

回覆:huggiesbb 的帖子

N班開始都要自備茶點盒,毛巾盒,水杯。

雜費包:書簿費,茶點費,定期外出參觀車費等...

最欣賞佢地的活動教學就係會外出活動,仲要唔洗家長陪,全部老師帶,真好。
如:昆蟲館,圖書館,尖沙咀睇船....

想英文語境要揀國際班比較好,學校吾太谷,循序漸進

引用:N班開始都要自備茶點盒,毛巾盒,水杯。

原帖由 OmOm 於 16-04-10 發表
N班開始都要自備茶點盒,毛巾盒,水杯。

雜費包:書簿費,茶點費,定期外出參觀車費等...
多謝你分享
咁請問k1多唔多書本?下學期雜費係咪都一樣咁貴?

‹ 上一主題|下一主題