用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 愛群道浸信會呂郭碧鳳幼稚園 一間又愛又恨的學校
go

一間又愛又恨的學校

我囡已經畢業讀緊小一早排聽佢講返一件k3事. 真係覺得離譜!

記得當時有次放学,佢話宗教老師揾咗佢單獨傾計,我冇為意
早悱佢又講返. 原來當日課堂上.老師講完課問有邊個同學信耶穌基督,如果信繼續就坐底响位度啦!

我囡話得佢一個彈起身,个姑娘重覆話你信就坐底啦. 但我個女仲企起身,事後位姑娘請佢傾計問點解. (我都好奇怪,因為佢返過一排主日學好開心的!)

我囡答佢話見唔到耶穌之類.... 个姑娘話咁你唔係唔信係唔了解啫!我囡講完都話其實都唔係好信不過冇再出聲就算了!

我唔討厭教會學校,所以比我小朋友讀基督教及天主教學校,但我覺得學校應給與自由比小朋友,係咪要交數. 唔信唔得?

另外,就係校長大人. 真係兩面人都呢!!

不過,其他老師以我接觸,全部都好有愛心,所以我好感激老師的付出. 在小朋友角度,是很好的學校!

好擔心

回覆:joeychan1982 的帖子

擔心乜嘢?

回覆 chynnamama 的帖子

校長大人, 如何兩面人法?

chynnamama 發表於 16-3-16 00:49
我囡已經畢業讀緊小一早排聽佢講返一件k3事. 真係覺得離譜!

記得當時有次放学,佢話宗教老師揾咗佢單獨傾 ...

可否講多一些

chynnamama 發表於 16-3-16 00:49

記得當時有次放学,佢話宗教老師揾咗佢單獨傾 ...

只係了解下點解唔信啫

係一間好hard sell 耶穌既學校, 校長自己都係咁講

回覆 Muigg 的帖子

1) 點解會問信嘅人係 "坐低"而唔係"企起身"?

即係老師會唔會問同學 邊個識答問題"坐係度"而唔係"舉手" 呢 ?

2) 小朋友如果唔覺得有問題好少會記住咁耐都要講出來.... 而且佢自己話怪怪地 咁啫 !!!

chynnamama 發表於 16-12-23 00:33
回覆 Muigg 的帖子

1) 點解會問信嘅人係 "坐低"而唔係"企起身"?

我覺得好正常 唔信既企起身 即係確定到堅唔信就企响到 半考慮未考慮清楚或信既坐住先

等於老師問有無人唔明 唔明就舉手

我自己都係唔反對宗教但無信,小學係基督教學校6年都沒有信 我又無乜野 但當中既道理確係可以參考下 就正如你講呂郭係一間好有愛心學校老師亦很好

回覆 chentoshan 的帖子

係, 不過真係好有愛心!!