用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 good hope vs St. Paul's convent
樓主: luilui2010
go

good hope vs St. Paul's convent [複製鏈接]

crystalwsm 發表於 16-3-16 18:38
如果剩以學術成績比較,邊間好D呢?

SPCS比較好:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D6

回覆 Yanamami 的帖子

大家唔好拗啦,兩間都係好学校,揀合適自己囡性格的就係最好的学校……有人覺得dgs, spcc而d係dream school, 亦有人連望都冇興趣望所謂的神校,每人的要求,心目中把尺都唔同,又何必拗呢!名校都有出垃圾,街坊学校都有出狀元,因應自己的需要去揀吧……

SIS123456    發表於 16-3-18 11:27

在英辯比賽當天,GH派出3個相信是老師的再跟同學在出場前最後練習,好認真。反觀有D學校只派一位老師臨比賽前到塲觀賽,並無再練習。那個比賽不是很大形,這亦反映GH投放给學生多少資源

我都曾經在English Radio Drama Competition觀看過GHS同學現場演出, 她們的表演十分精彩, 觀眾拍案叫絕, 令人印象 深刻, 而且故事內容很有創意, 可以看得出同學們和老師都花了很多時間去準備和練習, 值得一讚!

tung_yan0623 發表於 16-3-18 09:43

大家唔好拗啦,兩間都係好学校,揀合適自己囡性格的就係最好的学校……有人覺得dgs, ...
其实我只係答訕~

tung_yan0623 發表於 16-3-18 09:43

大家唔好拗啦,兩間都係好学校,揀合適自己囡性格的就係最好的学校……有人覺得dgs, ...
十分同意, 講得好!

回覆:good hope vs St. Paul's convent

但ghs 讀書/運動/音樂好會有ship
真的好難揀

回覆 luilui2010 的帖子

I will choose SPCS.

引用:在英辯比賽當天,GH派出3個相信是老師的再

原帖由 wlam326 於 16-03-18 發表
在英辯比賽當天,GH派出3個相信是老師的再跟同學在出場前最後練習,好認真。反觀有D學校只派一位老師臨比賽 ...
阿女在校唔係精英,出賽機會亦唔多,所以只講個別經歷。佢哋曾試過比老師揀咗去參賽之後,由準備功夫,做建議書,參選,入圍,去 present,都係一手包攬,完全冇經老師。女話老師有問過須要幫手睇吓份建議書否,佢哋都話唔使喇,已經攪掂 submit 咗。入圍去 present 時,佢哋就係嗰幾個同學,其他學校都有老師在場,浩浩蕩蕩,十分大陣仗。
其實有時會係學生自己想獨立d,自己去嘗試、去思考而已。出去賽當然係想嬴,但個過程和得著更加重要。

引用:Quote:原帖由+wlam326+於+16-03-18+發表在

原帖由 Rattie 於 16-03-19 發表
阿女在校唔係精英,出賽機會亦唔多,所以只講個別經歷。佢哋曾試過比老師揀咗去參賽之後,由準備功夫,做建 ...
講得好!👍

回覆 Rattie 的帖子

Rattie, support

多謝Yanamami資料,如果小女有其中一間offer,已如願足矣!

兩間都考到~~好叻女﹗

回覆 Rattie 的帖子

toally agree.
prize is not the only one.
Process and learning are much important to build up & equip themselves during secondary stage.

回覆:luilui2010 的帖子

請問囡囡除成績頂級外,校內服務&課外活動是否也很優秀?

回覆:good hope vs St. Paul's convent

Convent 有A Level 揀,如果準備去英國讀書我會考慮 Convent.

聽聞啲女為咗入 A Level stream, 個個爭住認中文差。

‹ 上一主題|下一主題