用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 差啲唔見左個仔!好內疚
go

差啲唔見左個仔!好內疚 [複製鏈接]

今日同仔仔去遊樂場玩玩下唔見左!十幾分鐘後先喺餐廳揾返佢!嚇到我死! 仔仔現在好鐘意周圍跑!有時追都追唔到!有時追佢 佢會以為你同佢玩 跑得更快! 唔追佢又自己跑左去!好驚再有今日的情況發生!有咩意外點算?點解生佢出黎要面對甘多嘢?如果有一日因自己的疏忽無左佢自己真係原諒唔到自己!係咪要有心理準備有一日佢又會無意識跑左去!好驚!好大壓力!
   0    0    0    0

回覆:newsky 的帖子

冇計,前世同今世都欠佢。
真係要每時每刻都小心,搵左成十幾分鍾,我覺得搵五分鐘搵唔到我都會報警了,太嚇人

回覆 星星baby 的帖子

報左警啊!好彩無事!如果跑左去馬路度 可能就無左!我每一天都好驚會發生!

我覺得每日搭地鐵送佢返學壓力好大,地鐵要十幾個站,驚佢扭計,喊果陣又難安撫,朝早返工人又多,扭計既時候成車人都望住我地,真係要夠強大先可以頂得住

回覆 星星baby 的帖子

我地好似逼住變超人甘!好多嘢都要自己去面對!旁人唔知我地個仔有問題 所以眼光會甘!其實我開頭都介意人地點睇!但現在想通了!就算人地知道仔仔有自閉都未必明白會導致行為問題!解釋亦無用!好多嘢自己問心無愧就可以!可能有啲小朋友無自閉都會有甘的問題!希望有一日等仔仔返學後, 我地呢啲媽咪可以出來聚一聚!交流下心得!因為只有我地先會明白嗰種辛酸!共勉之

你個仔幾多歲? 如果有3,4歲, 最好教定佢記住你電話, 萬一真係唔見左, 有其他人問佢, 佢都識同你講CALL你電話, 我個時都係咁教我個仔, 叫佢搵啲有小朋友既爸爸媽媽(感覺好似可靠啲)打俾我, 之後試過一次(其實個次我見到佢, 不過佢見唔到我, 以為唔見左我), 我見住佢真係搵左個叔叔, 同人講我媽咪電話係XXXX, 你幫我打俾佢呀

回覆:差啲唔見左個仔!好內疚

我兩個仔都係有時會扭計真係好難攪,另我兩個都3歲3個月,都唔識講我的電話,所以我唯有人釘人咁睇住,真係好辛苦,旁人永遠唔會明白!

回覆 fishcowcow 的帖子

仔仔三歲!未識講嘢!媽媽都未識叫!所以我先甘擔心!

回覆 vincelo29 的帖子

我記得你啊!係未有對孖仔?當時剛發現仔仔有問題時你有分享過!點啊?仔仔現在進步如何?

引用:回覆+vincelo29+的帖子 我記得你啊!係未

原帖由 newsky 於 16-03-16 發表

我記得你啊!係未有對孖仔?當時剛發現仔仔有問題時你有分享過!點啊?仔仔現在進 ...
係呀,我係孖仔媽媽,他們有進步,起碼有簡單的句子,基本上好多簡單指令都明白,眼神多左望人,但仍欠主動與其他人交談,及表達自己的感受!

仔仔們係咪返緊密集訓練?我個仔上左幾個月言語治療 多左幾個單字!但離句子仲好遠!九月先返K1!之前打算呢幾個月全職湊佢 但搞掂啲行為問題已經好頭痛!訓練都無從入手!有時都想俾返佢去密集訓練!寧願自己慳啲用!

引用:回覆+vincelo29+的帖子 仔仔們係咪返緊密

原帖由 newsky 於 16-03-17 發表

仔仔們係咪返緊密集訓練?我個仔上左幾個月言語治療 多左幾個單字!但離句子仲好遠 ...
我沒有給他們上密集訓練,只有自己出去替他們上言語治療及ABA行為治療,現在有到校服務,已經用了很多時間及金錢!

回覆:vincelo29 的帖子

真係搵少d都唔夠使

引用:真係搵少d都唔夠使 +

原帖由 星星baby 於 16-03-18 發表
真係搵少d都唔夠使
係呀,靠政府就死得啦,但靠自己又無咁多錢,真矛盾

回覆:vincelo29 的帖子

其他唔講,我打去申請傷殘津貼,答我要政府醫生紙,心唸政府醫生我排緊啦,起碼都排九個月先有得見。
講完政府,又講埋份保險,都係要政府醫生紙先有得claim.
私家學費貴預左啦,但係冇計,等唔切政府派位。

vincelo29 發表於 16-3-18 14:26
係呀,靠政府就死得啦,但靠自己又無咁多錢,真矛盾
由我個仔2歲發現有問題到現在小二,已經經歷過不同ST、PT、OT,唔同機構和導師,亦見過唔少家長,除左專業導師之外,我發現最幫到小朋友嘅系一個企硬嘅家長,所以家長如果能夠自己動手教埋一份,會進步更多,不竟小朋友每日喺屋企嘅時間都唔短,爭取在黃金期盡量做,希望幫到幾到得幾多。
我好感激我老公唔理會別人嘅眼光,見到乜野都同個仔講,續少續少教個仔周圍見到嘅野,在家我們也不停做,好彩阿仔都唔怕辛苦,努力沒有白費。

大家加油!

我仔都鍾意周圍走,所以一直出街都困佢喺車仔
但後來成日俾人話佢咁大個仲坐車仔(其實只得2歲幾,但個樣似3歲)
加上將來返學都要學下俾佢自己行,所以就開始訓練佢
初初要用力捉住佢手拖佢,因為佢會fing開我
慢慢俾佢習慣,而家佢出街會主動拖住我
有時走左去叫佢拖住佢都肯
而家唔帶車仔同佢坐西鐵轉輕鐵去上堂都冇問題

所以有時真係要俾多的時間他們,教,訓練,希望慢慢進步,我們做父母都會安慰的。

我個女兩歲鬆D也發生過這種情況,我帶她到屋企樓下商場日本城買少少嘢,點知佢唔夠一分鐘就走開左,以為佢係日本城裏面,點知搵云都唔見。我出去商場找又冇,入去佢平時最愛去的美心又唔見,後來係佢平時都中意去的精品店搵返佢。佢自己好似大人咁shopping 睇佢最中意嘅錶。那次真的嚇死我,我之後買了一個小朋友用的八達通套比佢,裏面放左我地電話同地址。

‹ 上一主題|下一主題