用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各大幼稚園選用教材
go

各大幼稚園選用教材 [複製鏈接]

請問大家可否交流下各自幼稚園用那一套教材和覺得好不好。當然若名幼用那些教材更有興趣知

1    0    0    0

回覆:各大幼稚園選用教材

SC: 中英數常phonics,都係學校自訂課程。雖然每年題目會重覆,但每年會循步漸進加多啲嘢。以達到能與小學接軌,應付面試。
培正: 中數常,用教育出版社。phonics, 用 Jolly phonics. 比起學校自訂課程係會淺啲。

引用:SC:+中英數常phonics,都係學校自訂課程。

原帖由 mannitol 於 16-03-15 發表
SC: 中英數常phonics,都係學校自訂課程。雖然每年題目會重覆,但每年會循步漸進加多啲嘢。以達到能與小學 ...
中英數常phonics.... 即有啲學校無咁多科?

請問你想知學校用邊一套教材嘅原因係乜? 點樣為之好唔好? 例如A學校同B學校都係自訂教材, 你點比較好唔好?

引用:請問你想知學校用邊一套教材嘅原因係乜?+點

原帖由 vpo0615 於 16-03-16 發表
請問你想知學校用邊一套教材嘅原因係乜? 點樣為之好唔好? 例如A學校同B學校都係自訂教材, 你點比較好唔好? ...
好唔好意思學生接受程度高不高,容不容易吸收或是否讓小朋友有興趣讀。比如可能用某某英文書,但好悶,小朋友唔喜歡咁

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+vpo0615+於+16-03-16+發表請

原帖由 Cutekillq 於 16-03-16 發表
好唔好意思學生接受程度高不高,容不容易吸收或是否讓小朋友有興趣讀。比如可能用某某英文書,但好悶,小朋 ...
其實幼稚園教學上一般比較活動(即使傳統學校),老師好少照書讀,一個Topic有其他習作遊戲等配合, 課本屬輔助性質,最重要小朋友通過老師的方法吸收,所以用自訂教材定邊個書商根本冇乜大關係!

係囉, 我覺得教學手法適唔適合小朋友緊要D.....又或者話, 如果個老師教得唔好, 就算俾本幾好嘅教材佢都無用.

引用:Quote:原帖由+Cutekillq+於+16-03-16+發表

原帖由 99dogdog 於 16-03-16 發表
其實幼稚園教學上一般比較活動(即使傳統學校),老師好少照書讀,一個Topic有其他習作遊戲等配合, 課本屬 ...
I see..... 咁家長們又有無自行買邊啲教材eg oxford reading tree俾小朋友?比如我而家去買,學校又有,咪重複左?

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+16-03-16+發表其

原帖由 Cutekillq 於 16-03-16 發表
I see..... 咁家長們又有無自行買邊啲教材eg oxford reading tree俾小朋友?比如我而家去買,學校又有,咪 ...
我學校用ORT, 所以我跟學校書單,冇特別額外購買,只買其他圖書作課外書!如果學校不是用ORT, 如有興趣也不妨買來睇吓!

‹ 上一主題|下一主題