用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沒有小三TSA的日子 學生可以過得更好?(圖輯) ...
go

沒有小三TSA的日子 學生可以過得更好?(圖輯) [複製鏈接]

沒有小三TSA的日子 學生可以過得更好?(圖輯)

1    0    0    0

回覆:沒有小三TSA的日子 學生可以過得更好?(圖輯)

不認同!最重要家長是否只一味摧谷成績,不斷要子女上課外活動

國際學校和部分私小無小三TSA。如果TSA可以幫到小朋友超越他們,就真的好。

TSA 爭議已被政治化,孩子現已小四,對小三TSA全無壓力,講完!

Ching_Mammy  同意...我倆個小朋友都考過TSA, 全無壓力.  家長太緊張了!  發表於 16-3-29 15:03

5tgb 發表於 16-3-26 08:21
TSA 爭議已被政治化,孩子現已小四,對小三TSA全無壓力,講完!
我都有同感,我覺得唔少有心人拿教育用來反政府或從中得到他們個別所需。。。

就算改變唔到家長心態,校內多了時間都是好事

引用:+本帖最後由+ChiChiPaPa+於+16-3-25+16:14+

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-03-25 發表

國際學校和部分私小無小三TSA。如果TSA可以幫到小朋友超 ...

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:沒有小三TSA的日子 學生可以過得更好?(

原帖由 米高 於 16-03-15 發表
沒有小三TSA的日子 學生可以過得更好?(圖輯)
無小三TSA,學生係未過得更好仍未知,但小三老師就一定過得更好。

引用:Quote:5tgb+發表於+16-3-26+08:21+TSA+爭議

原帖由 bbforever 於 16-03-26 發表
我都有同感,我覺得唔少有心人拿教育用來反政府或從中得到他們個別所需。。。 ...
yes

一間學校,如自認勁過或因形象而唔考TSA ,覺得自己八面玲瓏 。難補一天佢某一 part 跌咗而不自知,重自我滿足緊,可況唔係間間神校,為何要一刀切?

引用:一間學校,如自認勁過或因形象而唔考TSA+,

原帖由 stockmike 於 16-03-27 發表
一間學校,如自認勁過或因形象而唔考TSA ,覺得自己八面玲瓏 。難補一天佢某一 part 跌咗而不自知,重自我 ...
就算不講私校和國際學校,我覺得同一道理下,幼園和大學都應該要考慮辦TSA,因他們的水平良莠不齊。幼園可用選擇題,不用抄寫。大學就當然用統一的專業試。至於甚麼是教師專業,我想政府應該不信.....

講起專業,我曾經見過一過人被上完一個 course 便變成專業翻譯,連她本人也很擔心。

醒目開學勳章

引用:Quote:5tgb+發表於+16-3-26+08:21+TSA+爭議

原帖由 bbforever 於 16-03-26 發表
我都有同感,我覺得唔少有心人拿教育用來反政府或從中得到他們個別所需。。。 ...
係, 有的人跟本連小朋友都冇

香港衰在考入大學要成績好,所以要有playgroup谷上名小,小學谷上名中,中學谷上大學。但......
有大學是不用考的嗎?
有!台灣大學位多過學生,有錢去美國讀大學不難,但我地又想入名牌!!!

回覆 ChiChiPaPa 的帖子

TSA系體檢,唔系補品,但你唔會因為探熱唔會退燒而唔探熱呱?
我都想叫我老闆唔好check住我D工作進度,因為check 我都唔會幫到我做得好D!

引用:回覆+ChiChiPaPa+的帖子 TSA系體檢,唔系

原帖由 penguin_chick 於 16-03-29 發表
回覆 ChiChiPaPa 的帖子

TSA系體檢,唔系補品,但你唔會因為探熱唔會退燒而唔探熱呱?
我探熱的目的是退燒,而不是為探熱而探熱,更不會讓他燒得更利害。

我的老闆沒有用考試來監察我的工作,而主要通過適當的分工來避免工作上的失誤。

‹ 上一主題|下一主題