用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港老師質素衰敗
樓主: angel321
go

香港老師質素衰敗   [複製鏈接]

引用:出動埋宗教開脫,佩服佩服。不如老師做義工

原帖由 Busybody! 於 16-03-21 發表
出動埋宗教開脫,佩服佩服。不如老師做義工,教學只賺車馬費,將自己奉獻教育,好不好?那冇人為教學成效聲 ...
別太敏感,也別對號入座!

回覆:香港老師質素衰敗

其實如果那些家長們這麼不滿香港的老師質素, 我都提意你們讓你們的子女出國留學, 選一個你們認為最最最好教育質素的國家, 什至舉家移民, 那就能解決問題了! 又或將孩子留在家中, 由你們親自教授, 那你們的孩子就一定能成材啦!

其實有個好簡單嘅問題,大家點解睇唔通?如果真係如大家所講,做老師人工高多假期,點解都無你地口中所講的高學歷人士入職?如果一個職業係咁易咁吸引,你地又唔嚟做?如果真係想要吸引更多高質人士加入喱一行,人工一定要再高,有競爭先得!

ky201105 發表於 16-3-30 14:41
其實有個好簡單嘅問題,大家點解睇唔通?如果真係如大家所講,做老師人工高多假期,點解都無你地口中所講的 ...
現實係, 做補習好做過做老師
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ky201105+發表於+16-3-30+14:41+其實

原帖由 hkpapa852 於 16-03-30 發表
現實係, 做補習好做過做老師
做老師壓力好大㗎!我之前因為工作關係經常到訪學校,其中一名band one中學訓導主任,每次一見我就捉住我呻,話要搞訓導、又要交成績、啲家長又麻煩等。

另外,身邊幾個家長做老師嘅,根本就無時間理自己嘅子女,假又難請,學校活動更加難出席。

karen55407 發表於 16-3-30 16:12
另外,身邊幾個家長做老師嘅,根本就無時間理自己嘅子女,假又難請,學校活動更加難出席。

...
係香港做教育, 我諗最筍咪就係教育局局長囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:karen55407+發表於+16-3-30+16:12+另

自蔫啦!冇乜人同你爭㗎!換特首另計。

任何人都好過佢 筍呀!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:karen55407+發表於+16-3-30+16:12+另

係呀可以去日本睇紅葉,又成日旅行扮外訪,幾筍

其實現今補習成風,點解補習社老師一星期一堂就可以改進學生成績,但學校一科平均每星期八至九堂,卻..........?到底是為什麼?

引用:其實現今補習成風,點解補習社老師一星期一

原帖由 sofesofe 於 16-03-30 發表
其實現今補習成風,點解補習社老師一星期一堂就可以改進學生成績,但學校一科平均每星期八至九堂,卻...... ...
一個一對N,要就全班水準,由淺入深。

一個一對一或者N,內容原則上學過了,不用慢慢解釋,集中重點及操考試技巧!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

搵補習天王天后教學校是創新的好主意,例如保良局,聖公會屬下中小學同步電視直播乜Sir上堂。

老師做補習天王天后 唔知有幾多人報名!或者一夜成名,飛上枝頭!

學生同時在日校上課和補習,你點知哪個功勞大?方法是有的︰

1, 同一學校,有補同無補的同學比較,如果有補的同學成績較好,就系補習老師教得好,但這些資料很難得到,道聽途說又不夠客觀,sample size 太細。
2, 同一補習老師,比較來自不同學校的學生成績。根據補習名師在廣告上的資料,考得好的都是來自名校(或BAND 1學校,可翻查名師廣告),這證明甚麼?
一是只有名校生才補習、當然不是,因為有七成學生補習。一是名校生本身成績就很好,補與不補分別不大。
事實上歷年的會考、DSE成績整體上沒有多大進步,但學生由30年前無乜人補習到現在有過半補習,表示學生的補習費其實是白花!

引用:學生同時在日校上課和補習,你點知哪個功勞

原帖由 penguin_chick 於 16-03-30 發表
學生同時在日校上課和補習,你點知哪個功勞大?方法是有的︰

1, 同一學校,有補同無補的同學比較,如果有 ...
Fair comment.

penguin_chick  Thanks  發表於 16-3-30 23:34

引用:Quote:原帖由+sofesofe+於+16-03-30+發表其

原帖由 ANChan59 於 16-03-30 發表
一個一對N,要就全班水準,由淺入深。
完全同意,通常補習班(乜sir嗰D)係教答題技巧及重點。如果一個平時上堂發夢去上呢d補習班,一定唔會係考得好嗰d。

引用:其實如果那些家長們這麼不滿香港的老師質素

引用:其實有個好簡單嘅問題,大家點解睇唔通?如

引用:Quote:原帖由+ky201105+於+16-03-30+發表其

‹ 上一主題|下一主題