用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港老師質素衰敗
樓主: angel321
go

香港老師質素衰敗   [複製鏈接]

引用:Haha,+咁老細對d+staff好多時都唔尊重架啦

回覆:bearcat2003 的帖子

我都相知,其實沒有出處的文章,只能當大家茶餘飯後的笑話.

HaYi  私校?  發表於 昨天 22:25

我細個咁窮, 緊係讀津校啦。

小學:老師嚴到飛起, 無法啦, 天主教丫嘛, 但老師都好用心教學同關心小朋友的, 不過真係嚴到飛起。

中學:老師好多都係老一輩的, 全部都好用心教學, 好關心學生, hea教的加埋都唔夠5個, 我只遇到其中一個, 不過唔好彩係會考班時遇到。咁咪唯有自己俾心機囉。

所以, 知道大家學習階段遇到咁多差老師, 令我既驚訝, 又傷心。我一直以為, 絕大部份老師都應該同我遇到的差唔多。有D家長對老師惡形惡相, 可能係佢哋小時候既童年陰影, 對老師無乜好感。

有点兒—竹篙……

我畢業卅年,中、小学没遇着半个hea教老師,現在不止同学间常懷念中学的美好時光,連与旧日老師聚旧(都退休了吧),都一样離不开回顧—番大家當日的“恩怨情仇”。对老師们尊敬之情仍在,卻又如固友般熟念~他们都有才有心有学識。

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+16-03-14+發表H

回覆:香港老師質素衰敗

以前老師可專心教学,最多帶下校內課外活动(爱丁堡獎勵計劃、Red Cross、童軍……),而家老師兼顧埋好多同教学無关既野,帶埋隊去遊学,好多付出時間俾学校学生,反而自己仔女家長曰都未必出席到……

話分两頭,同学係band3中学教,身边不乏等退休老油條,心思放係炒股多於教学,而滿有熱誠的小子,所有教学預備功夫都做到加零—約满後卻不獲續約……工作量比旧人以倍数計,但待遇卻不成正比~

回覆:angel321 的帖子

此評論有些以偏蓋全吧!我自己讀書時並沒有考究老師是否大學畢業或教育文憑畢業,但我小學、中學遇到都是十分用心教學又關心同學的好老師,直至現在仍有聯絡,這些好老師們已經退休,他們也嘅嘆現在的學生比我們那年代難教很多,或者他們覺得不受學生尊重吧!所以後期也教到意氣欄栅。但是否這一代便沒有好老師?非也,小兒學校的校長和老師都非常專業非常好!他們對所有小朋友一視同仁,並不會只關愛成績好的學生,他們的宗旨是不放棄任何一位學生,而且大部分老師都是有學位的老師,他們絶非「籮底橙」,而我自己的哥哥也是中學教師,現在已升至副校長,他自己有碩士學位,亦是當年會考尖子(7A), 所以我自己接觸到的校長老師,沒有文章中所提到的現象!

Busybody! 發表於 16-3-15 11:02
而家返全日,全日在學校都教唔識學生仲要學生課餘去補習,那是否得荒謬?

...
余是家庭主婦, 看見阿女不是最叻但都算ok, 但都唔知番日校係唔係浪費時間,
因為聽極都唔明,  所以科科幾乎都去補習社補係好似晚晚番夜校一樣 !

好彩補完又有d效咁代表日校究竟是不是只專職托管呢?

真5怪得成街都係補習社 !

精英又去補,平庸又去補,各有所取。如果一個好的老師,應該要知道他的學生的學習問題,揾到嘅,你又耐性去改進學習,就確實令父母感動。

其實各人有各人唔同要求, '好'老師又如何做到面面俱圓.

在我心中'好'老師
1) 學術當然要合適達標.....
2) 能引導學習 (每人吸收能力唔同, 老師用心教都不一定能在每班20-25人下可令全部學生進度一致)
3) 令學生覺得上堂及學習變得有趣

'好'老師面對現今品德教育已經心力交瘁.......可能你叫學術尖子去教BAND 3, 2日都頂唔順了

回覆:penguin_chick 的帖子

非常認同你的分析!

樓主所轉載的文章:讀不到大學就是成績差的一群嗎?真是當年最差劣的人嗎?老師只做老師,沒有其他工作經驗,真是井底之蛙嗎?

簡直是對老師的侮辱。

眼不見當年很多幼稚園老師也是中五畢業投身教育界,用此推論他們是未能讀教院、大學、理工,豈不是會將自身的劣性教授給幼稚園學生?

這些以偏概全既分析簡直會氣死大部分用心教學的大中小幼的老師們

回覆:karen55407 的帖子

查實呢位校長都未必係大學畢業,可能排凳仔上

其實要考返個名牌大學的Ph.D. 學位先好生細路,仲要係home schooling
我都驚我唔夠學歷做人阿媽

貢獻勳章

貢獻勳章

能以生命去影响生命的老師,就是好老師~

回覆:Rchanchan 的帖子

自己都唔識個讀書方法,又點教到人?

‹ 上一主題|下一主題