用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港老師質素衰敗
樓主: angel321
go

香港老師質素衰敗   [複製鏈接]

引用:唔想子女成為廢青,係要教懂他們責任承擔,

引用:唔想子女成為廢青,係要教懂他們責任承擔,

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-04-01+發表

原帖由 Busybody! 於 16-04-01 發表
第一件事,都要為人師表以身作則肯承擔責任先得架
我係讀唔成書,英又唔得,普通話又唔識,一考完會考第二日就打工嘅人,無幸成為老師,不過我係尊重和體諒老師的家長,亦可能因為咁樣,個個老師都待我和子女很好。

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-04-01+發表

我見你比我的例子或論據都係d細微細眼的事例,我希望你能望遠d睇下呢個社會的實況,睇大picture.  若你是老 ...
係,我承認我係一粒微塵,只著眼於細微之處,正所為觀微知著

第一件事,都要為人師表以身作則肯承擔責任先得架
第一件事,做父母的先以身作則才對。別太依賴別人去教自己子女,教育子女,父母責無旁貸。如果閣下子女嘅老師如此不墈,倒不如另覓他校為上策。

karen55407 發表於 16-4-1 16:10
第一件事,做父母的先以身作則才對。別太依賴別人去教自己子女,教育子女,父母責無旁貸。如果閣下子女嘅老 ...
老師不墈, 尚可轉校, 但如果家長不墈, 叫子女如何是好?

Kelseyrobinson    發表於 16-4-1 16:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+16-04-01+發表

引用:Quote:karen55407+發表於+16-4-1+16:10+第

回覆 karen55407 的帖子

果位B字頭JM, 剩係識話香港老師教唔出英普俱佳既學生,試問佢追捧既ESF可以做到嗎?有咩問題只係識賴老師,真係回應佢都覺得浪費時間。
果d人,永遠佢講既係真理,別人說既就係歪理,應該佢讀書時代過得很悲慘吧!

Ryan_baba  果D就叫"不是"定理  發表於 16-4-1 16:56

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-04-01+發表

引用:回覆+karen55407+的帖子 果位B字頭JM,+剩

引用:回覆+karen55407+的帖子 果位B字頭JM,+剩

原帖由 Kelseyrobinson 於 16-04-01 發表
回覆 karen55407 的帖子

果位B字頭JM, 剩係識話香港老師教唔出英普俱佳既學生,試問佢追捧既ESF可以做到嗎 ...
我當係同佢傳下福音!始終呢啲家長比比皆是!正好以此為戒!自己唔係咪得囉!

引用:Quote:原帖由+Kelseyrobinson+於+16-04-01+

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+16-04-01+發表

人地商界對香港畢業的人感覺平庸,作為父母仲喺d banding度鑚硏,力爭好banding的學校,都唔知為乜。要個小 ...
可能我個人心頭唔高,無諗過要培養子女成為天之驕子,我只著眼於他們的品格、價值觀、與人相處之道等,只求他們將來能對社會有所貢獻,儘管他們將來只是從事藍領工作。

咪係囉,咁認真覆我2X, 30個留言為乜呢?
有理據就直接討論理據。而家唔係喎,理據唔見,一大堆人生攻擊就 ...
我在EK一直都好活躍㗎!

回覆:香港老師質素衰敗

一邊廂指責人家看重banding壤成子女自尋短見,另一邊廂又否定心頭不高的家長在此發表意見,有點兒⋯矛盾。

我見你比我的例子或論據都係d細微細眼的事例,我希望你能望遠d睇下呢個社會的實況,睇大picture.  若你是老 ...
宏觀?只著眼喺老師身上夠宏觀?政府,教育局,教學政策,校監校長,仲有家教會呢?你不如鬧完教育局的政策先啦!死咗學生,教育局局長話間間學校俾5000蚊去解決喎!究竟有問題係老師定上面果班?一間學校,尤其津校,所有老師只是最低層!所以今時今日直資會受歡迎,因為自由度大。

‹ 上一主題|下一主題