用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 教育局專家籲父母放下工作手機 每日10分鐘親子防悲劇重 ...
go

教育局專家籲父母放下工作手機 每日10分鐘親子防悲劇重演 [複製鏈接]

[size=16.0029983520508px]https://hk.news.yahoo.com/%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E5%B0%88%E5%AE%B6%E7%B1%B2%E7%88%B6%E6%AF%8D%E6%94%BE%E4%B8%8B%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E6%89%8B%E6%A9%9F-%E6%AF%8F%E6%97%A510%E5%88%86%E9%90%98%E8%A6%AA%E5%AD%90%E9%98%B2%E6%82%B2%E5%8A%87%E9%87%8D%E6%BC%94-040900980.html

[size=16.0029983520508px]

去年9月開學至今已發生21宗學生自殺事件敲起警號,教育局日前推出五項措施應對後,教育局高級專責教育主任(教育心理服務)劉穎賢今撰文呼籲,家長每日抽點時間,放下工作、手機,認認真真與子女溝通,即使短至5至10分鐘,也可讓子女明白父母是「自己最大的後盾」,相信可有效預防悲劇重演。

教育局網上專欄「局中人語」刊登劉穎賢以「珍惜生命、勿輕言放棄(家庭篇)」為題的撰文。她指出,同學在日常生活中會遇到不同挑戰,可能來自學業、家庭、感情和朋輩。而每個階段要面對的挑戰也不一樣,例如小六升上中一時,要適應新學校、新老師、新同學;中三升中四時,又要面對選科問題;升上中六時,既要面對公開考試的壓力,又要處理日後升學及就業的問題。

她認為,在同學面對這些關鍵時刻,家人的支持、老師的輔導和同學之間的鼓勵尤其重要,假如父母每天可與子女閒談多加關心了解,「那怕只是5至10分鐘,也可讓孩子感受父母的關懷」,「累積起來的親子時間,往往是子女快樂的泉源」,也令他們明白「不論面對的情況有多壞,爸爸媽媽總會做自己最大的後盾」,除了聆聽還會鼓勵和支持。

劉穎賢強調,「每日暫停十分鐘,聽聽少年心底夢」提醒人要多關心孩子,即使再忙碌,總要抽一點時間,放下工作、手機,認認真真與他們溝通,這種溝通並不需要太多技巧,只是需要「認真的聆聽、真誠的關心,自自然然可以帶來良好的互動」。

0    0    0    0

5-10 min is enough ? Any evidence?

Yanamami  好过無啩……  發表於 16-3-13 17:08
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:5-10+min+is+enough+?+Any+evidence?

原帖由 ANChan59 於 16-03-13 發表
5-10 min is enough ? Any evidence?
總好過唔傾唔講。此時此刻,與其等教育局檢討、等學校老師,最快最有效,是家長快快起動,子女是自己的。

MC1128 發表於 16-3-13 14:31
總好過唔傾唔講。此時此刻,與其等教育局檢討、等學校老師,最快最有效,是家長快快起動,子女是自己的。

...
Not just time, the content is very important, parents most have time but using the wrong approach and context ....

TwinWong  依家D細路, 同你講多5分鈡都嫌你長氣  發表於 16-3-13 23:15
Yanamami  禁當然,日日对駡10mins仲衰~  發表於 16-3-13 17:09
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

小女在小學時,偶爾有些功課要爸媽一起玩和記下的。

或是學校可以設計一些簡單主題,指定閑談十五分鐘,家長和孩子各自present 今天工作曰誌數分鐘,然後再東扯西扯十分鐘, 完成了,簽個名.  除非全家打算講大話,否則点都會想想如何有效溝通.

學校和社會的正面態度,有助大家明白生命的意義. 鼓勵停一停,想想.....珍貴和美麗.

引用:+本帖最後由+long0+於+16-3-13+14:12+編輯+

原帖由 long0 於 16-03-13 發表

https://hk.news.yahoo.com/%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E5%B ...
有乜可能無10分鐘,攬攬都唔止10分鐘啦!

回覆:教育局專家籲父母放下工作手機 每日10分鐘親子防悲劇重演

唔係人人都返朝九晚五,仲要出差㗎

回覆:教育局專家籲父母放下工作手機 每日10分鐘親子防悲劇重演

我自問日日俾足時間同佢哋玩,就算第日返學晚上九點只要佢要求我也會到樓下與他一起踢波,玩四驅車,唔踢波就閒逛 supermarket,訓係水池邊望天,但市區天空好少星,大風就同佢哋用繩綁住放膠袋 (試過唔綁放地下俾佢地追放到上咗三十幾樓唔見咗),十點就返屋企準備俾佢哋訓。傾計永遠傾無聊嘢笑話等等。但我老婆唔多同佢哋玩,又會喝令他們做課外嘢,對他們惡形惡相,反而同佢哋傾到心事,可以傾到大個件喊,自愧不如,仍需學習。

October.  阿媽係生活上噓寒問暖,細路知阿媽賜佢地。  發表於 16-3-14 10:15

stockmike 發表於 16-3-14 00:50
我自問日日俾足時間同佢哋玩,就算第日返學晚上九點只要佢要求我也會到樓下與他一起踢波,玩四驅車,唔踢波 ...
咁樣話辛苦既老婆, 唔係好厚道

所以, 阿媽永遠係唔一樣的

回覆 stockmike 的帖子

恭喜啦,你們父婦倆剛好平衡了家長的角色。

引用:回覆+stockmike+的帖子 恭喜啦,你們父婦倆

原帖由 annie40 於 16-03-14 發表

恭喜啦,你們父婦倆剛好平衡了家長的角色。
我覺得她太緊,佢覺得我太鬆,大家在湊仔女上是有衝突的,也會因此口角。惡是天生的,小弟老婆對外對內從不客氣,本來生仔時佢話要做好人,要我做惡人。尋日我迫她帶仔女去圖書館 (佢話留家温書三天後的測驗, 當時我工作中,俾我單打後終於肯去),我返家佢同我講係圖書館向至少四名人仕出聲表示不滿,中青幼都有,因他們製造噪音,絶不客氣。

October.  你好有文采,寫到喜感十足。  發表於 16-3-14 20:22

女人未有孩子前,可以當小羔羊,有了孩子,母性盡現, 這個'雌老虎'角色,是我不入地獄,誰入地獄的犧牲奉獻, 為夫者要欣賞體諒啊!孩子們生生性性, 阿媽的擔憂減低了,心情踏實,態度亦隨之放寬改善。  
亦有女朋友未有孩子前是(雌老虎),超級要強又要贏,有生意做,出身入死無問題。有了孩子,才明白惜福,自認是育兒白痴,要多humble 就多humble, 回歸家庭,  甘願在家當阿四,兼羔羊。

自己是好人惡人的角色一起當、有得揀? 幾大都做好人啦,嘻嘻哈哈咁同細路玩,孩子是可愛到不得了,邊個想攪喊自己D仔女?

女人比較多愁善感, 想多左的時候很多,男人的豁達和不大在乎,剛好調理得宜了。如果還願意聴老婆發牢騷,就更加very good. 女人講完就好好多,對孩子無咁躁,溫柔多。

其實這 topic 我最大感祝係放下手機,唔多講了,唔係又爆肚再唔厚道。總之希望大家留意下自己有無勁玩手機睇劇唔同仔女玩。第日仔女玩手機唔理你唔好怨或鬧, you deserved.

little_yolky  annie40,握個手先  發表於 16-3-15 10:39
annie40  哈哈,沒有什麼比跟自己的兒女玩的樂趣更大了。  發表於 16-3-15 09:15

stockmike 發表於 16-3-14 20:51
其實這 topic 我最大感祝係放下手機,唔多講了,唔係又爆肚再唔厚道。總之希望大家留意下自己有無勁玩手機 ...
我都好鐘意睇電視, 不過, 都係等小朋友瞓咗, 第二日又唔駛返工, 至靜雞雞爬起身睇電視, 因為我鐘意睇殺人血腥紀錄片, 所以一定要偷看。寶寶清醒時, 就只可以一齊睇Disney Channel。我實在唔明白點解咁多人鐘意上網煲劇, 理解唔到, 真係無時無刻都要煲, 坐火車啦、食飯啦...............

annie40  same here.  my tv time is after 11.30pm......zzzzzz  發表於 16-3-15 15:18

雖然局長咁樣定個咁短ge時間出黎有d不負責任...
但係溝通真係好重要...所以每日尤其係晚飯時間唔準睇電視玩手機 一家人邊食邊傾計

annie40 發表於 16-3-14 20:05

女人未有孩子前,可以當小羔羊,有了孩子,母性盡現, 這個'雌老虎'角色,是我不入地獄 ...
對住同一個對象講既嘢都可以咁唔一樣, 你我真係立見高下, 小女子佩服得五體投地。不過, stockmike話齋, 天生既, 無辦法, 我諗我去見閻王時都係呢副咀臉, 無辦法, 學不來。

回覆 little_yolky 的帖子

無用㗎!我對阿女夠唔夠開心是十分在乎,阿女對我的意見又是勁敏感,因此習慣了小心翼翼的表達方式。自己反而十分羨慕你們大咧咧的性情,說對說錯也是不亦樂乎,又或不大在乎,管他呢!這才是真的「好」!

我覺得唔需要計時, 大家自然相處就得, 如果真係計時, 我屋企都一定唔止十分鐘.
‹ 上一主題|下一主題