用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 ADHD 食藥 / 唔食藥 ?!!
樓主: 準媽咪
go

ADHD 食藥 / 唔食藥 ?!! [複製鏈接]

回覆:ADHD 食藥 / 唔食藥

請問B6係食哪些食物,定自己買維他命食

dimsumsumsum 發表於 16-3-31 02:38
請問B6係食哪些食物,定自己買維他命食

以下是來自台灣朋友的意見:

可以跟醫生討論看看,我兒子是同時也挑食有點嚴重,所以當初醫生是建議魚油跟B群。跟醫生討論會比較準確。
看是要B群或B6、還有攝取的量⋯等等都問ㄧ下醫生,雖然B家族的維他命都是水溶性,多的會排出體外,但給孩子吃的還是問一下。
我當初是買好後直接拿給醫生看,劑量夠不夠?要照上面的建議用量?還是再多?

piggylily 發表於 16-3-28 20:57
其實,小朋友係資優,CP多不建議食藥,因在學習上ADHD對佢影響不大。你可先keep住見精神科醫生,再觀察小朋 ...

嗯 ! 明白 !

請問 "...學校填的行為量表..." 系咩來架 ?!

wan_sosin 發表於 16-4-1 01:18
以下是來自台灣朋友的意見:

可以跟醫生討論看看,我兒子是同時也挑食有點嚴重,所以當初醫生是建議魚油跟 ...

唔.....咁即系都要等待, 耐心等待...............好磨人吖 !!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

準媽咪 發表於 16-4-6 14:51
唔.....咁即系都要等待, 耐心等待...............好磨人吖 !!!

點解要等?
話時話,關於用營養劑,我諗起茅博士
佢係讀臨床藥劑嘅,仲有整全療法療師資格,响中大教過書 (藥劑),出過書...
不過近年專注佢嘅小店HealthQuest (响logon入面),有問診服務

佢有可能幫到你
用chemical,點睇,藥劑師比醫生在行
恐龍家

小曳人 發表於 16-4-6 15:30
點解要等?
話時話,關於用營養劑,我諗起茅博士
佢係讀臨床藥劑嘅,仲有整全療法療師資格,响中大教過書  ...

唔..........因為上面前輩建議我問醫生吖 !

下一次見醫生要到 暑假!!

茅博士 !! 嘩, 前輩你都懂得好多野呢 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

準媽咪 發表於 16-4-6 15:43
唔..........因為上面前輩建議我問醫生吖 !

下一次見醫生要到 暑假!!

我近年對自然療法有d研究... 其實都可以話係睇茅博士嘅著作而起,之後研究順勢療法、花療、營養、精油... 好可能遲d讀個自然療法療師資格
我個人傾向相信總揾到方法,而唔係食西藥!

話時話,建議過一位有輕微產後抑鬱嘅朋友見茅博士,佢地傾完嘅結論係好輕微,可由改變飲食習慣著手

準媽咪    發表於 16-4-6 22:20
恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-4-6+16:49+編輯+

原帖由 小曳人 於 16-04-06 發表
請問註診那一間log on?
Thanks

醒目開學勳章 貢獻勳章

dearmm 發表於 16-8-21 16:20
請問註診那一間log on?
Thanks
佢周圍走架!我知佢某d時段响沙田,朋友係去沙田見佢嘅
另外,cwb  同 tst 都有分店,仲有跑馬地總店

恐龍家

引用:Quote:原帖由+準媽咪+於+16-03-14+發表嗯!

醒目開學勳章 貢獻勳章

IloveJJ 發表於 16-8-24 10:59
我見呢度好多家長都有俾小朋友食魚油。想請教下,食魚油有咩幫助?長期食有無問題呢?如果無ADHD,食又有無 ...
魚油含有必需脂肪酸,對細胞分裂、腦部發展都有幫助,長期食有益健康,對抗敏感問題唯一要考慮係fish oil嘅來源或重金屬污染問題!
可以的話,買植物嘅omega 3 (or 3-6-9)

恐龍家

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-24+10:59+我見

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-08-24+發表魚油

原帖由 IloveJJ 於 16-08-24 發表
Thanks!咁其實魚油係咪可幫到專注力呢?
有幫助

恐龍家

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-08-24+發表Tha

IloveJJ 發表於 16-8-24 19:00
Thanks!咁其實魚油係咪可幫到專注力呢?

聽過人講話有幫助,實在都係要自己去試.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-24+19:00+Thank

There are indeed many myths and misunderstanding among the public about ADHD and its treament. Below is taken from the National Institute of Clinical Excellence (NICE) UK guidleines which is very evidence-based and trustworthy.FYI pls.

https://www.nice.org.uk/guidance ... en-and-young-people

1.5.2 Treatment for school-age children and young people with ADHD and moderate impairment

Group-based parent-training/education programmes are usually the first‑line treatment for parents and carers of children and young people of school age with ADHD and moderate impairment

1.5.3 Treatment for school-age children and young people with severe ADHD (hyperkinetic disorder) and severe impairment

The first-line treatment for school‑age children and young people with severe ADHD (hyperkinetic disorder) and severe impairment is drug treatment. If the child or young person wishes to refuse medication and/or the parents or carers reject it, a psychological intervention may be tried but drug treatment has more benefits and is superior to other treatments for this group.

俾唔俾藥我仔仔食藥,
我主要考慮係有無影響學業及佢學校生活
我在家中(即使要溫習功課)都無俾仔仔食藥,
其他活動盡量一齊進行

暫時成績理想 ; 最差系 生活習慣, 已恆常咁多年 但仍然日日都要提, 做功課時間特別嚴重 !!

剛開始食魚油, 其實要幾耐先見到效果呢 ?!

魚油只係SUPPLEMENT
我有俾仔仔食但我唔會當佢係藥
魚油要食幾個月架
‹ 上一主題|下一主題