用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 ADHD 食藥 / 唔食藥 ?!!
go

ADHD 食藥 / 唔食藥 ?!! [複製鏈接]

有無前輩可以分享下?

藥物系我地最唔想用既方法 !!

1    0    0    0

唔想用藥就唔用囉,未到生死關頭吧?為何會有掙扎?
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 16-3-9 14:12
唔想用藥就唔用囉,未到生死關頭吧?為何會有掙扎?

未到, 只想知多一 D, 做定準備 / 小心考慮, 因為 :
1. 親戚個仔系嚴重型, 但後悔落藥; 叫我小心決定!
2. 上星期醫生建議排期做觀察, 睇下是否真 ADHD
3. 昨日呀仔又生事了! 見訓導主任 ; 接近 2年小學生活中, 我都接唔小大大細細既投訴!

回覆 準媽咪 的帖子

咁你親戚點解後悔用藥呢?
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:準媽咪 的帖子

我想仔食藥(吃了少製造麻煩),老公唔想佢吃藥(吃了會呆呆地),仔吃了幾個月,現在自己研究了藥物的副作用後拒絕吃。我現在唔知點算好,好怕收到學校電話。

tcbobo 發表於 16-3-11 10:10
我想仔食藥(吃了少製造麻煩),老公唔想佢吃藥(吃了會呆呆地),仔吃了幾個月,現在自己研究了藥物的副作 ...
這好視乎妳仔仔幾多歲,10歲以下由父母決定,10歲以上就需要和小朋友商量達成共識了。
爸爸不贊成食藥確實會令仔仔心生疑慮,因為食藥或多或少總有副作用。若是我,我會將接聽學校電話/投訴的責任交給爸爸。明知食藥會改善仔仔在學校的行為,爸爸却堅持不食藥,那當然是由他負責和老師商討怎樣處理仔仔在學校的問題啦!

回覆:ADHD 食藥 / 唔食藥 ?!!

如果影響學習,我覺得兩害取其輕都要食,否則日日比人針對,甚至趕出校,攪到小朋友冇晒自信仲慘。至多大大下有改善再減或停藥。我有朋友食藥食到大去左英國讀law, 又吾覺得佢身體有咩差喎。

引用:Quote:lillymarie+發表於+16-3-9+14:12+唔

原帖由 準媽咪 於 16-03-09 發表
未到, 只想知多一 D, 做定準備 / 小心考慮, 因為 :
1. 親戚個仔系嚴重型, 但後悔落藥; 叫我小心決定!
2.  ...
第一,都要等埋評估結果
第二,學校嘅投訴關於什麼?有無傷害到同學?如果唔傷到同學,你認為投訴最大影響到你同你小朋友什麼?
我仔都經常有大少投訴,老師仲擔心佢經常係學校受傷,因為太急太快!
我最關心係佢有無影響同學,有就教佢要為別人設想,第二是同學關係,唔想有誤會影響同同學相處。
我仔ADHD,無食藥,CP都唔覺得佢要食藥,加上無乜影響到成績。多多事幹一定有!但其實一般學生有時都會犯下事,未必就無投訴,我仔呢類密D咁解!我每次提返呀仔要學嘅地方就算,唔太放上心。
無必要真係未必要食藥!如果要食藥,想見到什麼地方有改善?

嗯!參考各位前輩意見,我大致上有心理準備。最近朋友介紹我一隻魚油,佢女女食緊,話效果好好。天然,冇西藥副作用,我會放心D。等出結果才決定啦!都唔想想太多
呀仔易一時衝動整到同學,尤其系玩傻左就易出事。
親戚相信佢仔因為藥物影響而身材偏委

引用:嗯!參考各位前輩意見,我大致上有心理準備

原帖由 準媽咪 於 16-03-14 發表
嗯!參考各位前輩意見,我大致上有心理準備。最近朋友介紹我一隻魚油,佢女女食緊,話效果好好。天然,冇西 ...
除了魚油,也聽過要吸收B6!
少食/戒食糖,色素,味精。
平常多運動,消耗多D精力,睇睇可否令在學校玩到癲的機會減少!我仔唔多因為玩到癲出事,只係太快,太大動作,太唔留心,例如一個轉身無理身後面有人,所以撞到等等。

wan_sosin 發表於 16-3-14 20:52
除了魚油,也聽過要吸收B6!
少食/戒食糖,色素,味精。
平常多運動,消耗多D精力,睇睇可否令在學校玩到癲 ...

啊 ! B6
好, 研究下先 !
多謝前輩提點
知道要 少食 甚至戒食 糖,色素,味精; 日常生活已盡量做.

有 5課外活動, 當中 4樣都系運動, 呀仔自己選擇既

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-3-14+20:52+除

原帖由 準媽咪 於 16-03-24 發表
啊 ! B6
好, 研究下先 !
多謝前輩提點
邊四樣運動呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

一般情況,維生素有協同作用,所以要食,先食complete/complex,再加某一隻特別缺嘅

恐龍家

wan_sosin 發表於 16-3-24 11:29
邊四樣運動呀?

Table tennis (唔識打中文   )
跆拳道
足球
游水 (hehe...呢樣我要求既)

小曳人 發表於 16-3-24 12:24
一般情況,維生素有協同作用,所以要食,先食complete,再加某一隻特別缺嘅

...

"協同作用" ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

準媽咪 發表於 16-3-24 17:03
"協同作用" ?
即係,一齊會有效d,唔係單一作用,多個元素一齊嘅效果更顯著
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

明白

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-3-24+11:29+邊

原帖由 準媽咪 於 16-03-24 發表
Table tennis (唔識打中文   )
跆拳道
足球

各方面都盡力做了,就比D時間小朋友成長!愛心耐性緊持,永遠也是良藥!

準媽咪    發表於 16-4-6 14:45

回覆:ADHD 食藥 / 唔食藥

其實,小朋友係資優,CP多不建議食藥,因在學習上ADHD對佢影響不大。你可先keep住見精神科醫生,再觀察小朋友成長中有冇進步或改善到行為,而改善的進度配唔配合到學校要求,如果配合到就唔洗用藥,配合不到學校填的行為量表亦會反映,醫生亦會再提議開藥、到時再決定。

‹ 上一主題|下一主題