用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 經常請病假的老師
樓主: rainbowcov
go

經常請病假的老師 [複製鏈接]

HaYi 發表於 16-3-14 11:50
我都識一D小朋友, 佢同我仔不同校) 說一時冇咩咩科功課, 有時又超多, 一日幾份工作紙加補充, 原因是老師常 ...
唉, 真係無符

回覆:經常請病假的老師

因病炒人係觸犯歧視條例,除非僱員完全不能履行職責。

簡單來說,是無得處理的,投訴到教育局都無乎

tkinwong 發表於 16-3-15 08:39
因病炒人係觸犯歧視條例,除非僱員完全不能履行職責。

簡單來說,是無得處理的,投訴到教育局都無乎
我中學有一位老師, 做咗幾十年一日病假都無請過, 好用心教學, 雖然上堂係悶D, 但我哋都好敬佩佢, 包括其他老師。

引用:Quote:原帖由+rainbowcov+於+16-03-10+發表

原帖由 under_the_tree 於 16-03-11 發表
可否集齊家長訴求及簽名,要求出warning letter給有關老師?希望佢有改善

...
邊個出warning, 但教師可去平機會投訴番出信個人或機構,除非你們證明到啲醫生紙係有問題

我細囡又係有個數學老師成日請假, 放完產假冇耐又唔知做乜, 今個星期係第三個星期啦, 呀囡話代課老師唔教書

kayi0556 發表於 16-3-15 09:04
我細囡又係有個數學老師成日請假, 放完產假冇耐又唔知做乜, 今個星期係第三個星期啦, 呀囡話代課老師唔 ...
嘩! 咁大影響, 幾年級呀?

原本天下烏鴉一樣黑~
我以為只有我咁慘情, 原來有咁多人陪我~
‹ 上一主題|下一主題