用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 CCKG 出左result未?
樓主: Fhomama
go

CCKG 出左result未? [複製鏈接]

引用:不過無可否認,如想入dg/b,+行呢條路入cckg

原帖由 MLKC 於 16-03-17 發表
不過無可否認,如想入dg/b, 行呢條路入cckg係最make sense, 無理由未打先認輸。我只想帶出一個重點就是,入 ...
認同

回覆 onalumni 的帖子

首先請問點解新戶口就要小心就是因為有些家長不希有一些有心的家長在網上說實話嘛

CCKG絕對不是理想學校,其實有一些家長已經說了
1)有些學校會考慮你的誠意
2)DBSPD絕對不是一家理想的小學
3)如果考唔到男拔小學,大部份都考唔到其他理想小學,死路一條
4)男拔小學絕對不屬於所謂的神校
5)如果係女孩子,CCKG會是一個上DGJS的好階梯,當然,考不到DGJS,出路很少。

SC & KV的出路大很多,而且大部份學校都喜歡這兩學校的小朋友

引用:回覆+onalumni+的帖子 首先請問點解新戶口

原帖由 GetReal 於 16-03-18 發表

首先請問點解新戶口就要小心就是因為有些家長不希有一些有心的家長在網上說實話嘛
想了解下(2)同(4)的睇法可以嗎?

GetReal 發表於 16-3-18 02:50

CCKG n DBSPS 點解唔好,可唔可以講得detail 啲?沒有朋友在兩間學校讀過所以唔清楚,但是自己也想遲些報cc kg 碰運。
謝謝!

1)DBSPD絕對不是一家理想的小學
我猜好多家長希望小朋友讀一些所為名校是因為可以在學術上,或日後升學有一定的優勢。但這學校只係會注重運動及音樂,而且會買或借用其他渠道的學生幫助學校比賽。每年點降中一可以收接近40-50名外來生。細想一下。因為跳船的比例是意想不到的誇張。而且跳船的都是真的會讀書或想讀好書入大學的家庭。其餘留下的都是對學習沒要求,或多數到外國留學的家庭。各位多久沒有聽到男拔出資優生呢。想吓。。。哈哈
學生是開心的,但程度是不高,三年級工課會只係寫copy book。因為學術是家長自己在外讀的。

2)男拔小學絕對不屬於所謂的神校
神校是否應該入大學率高,各方面的表示都好
男拔除了一些運動仍然保持(依靠外援),其他已經沒了
說學業成績,比不上女拔,SPCC,GH,協恩

當然每間學校都有支持者。但不應再高看這學校給你們的可能性。現在的DBSPD只是一所傳統名校,而不是神校。

個人而言所謂神級小學校只係SPCC , DGJS, MCSPS

回覆 73662710 的帖子

CCKG 出路少,沒什麼東西學,主要是要求多看書。不會給功課回家做
家長基本不知小朋友學了什麼,不懂什麼
也不會跟家長細談小朋友情況。
生病不可返學,如果生病返學不可以帶口罩

如果學不上男女拔,多數只會去家長心目中的二級學校或國際學校

引用:回覆+73662710+的帖子 CCKG+出路少,沒什

CCKG 出路少,沒什麼東西學,主要是要求多看書。不會給功課回家做
好恐怖

GetReal 發表於 16-3-18 11:41

谢谢回复啊!真是令人失望啊!
難道Cckg 就一些優点也沒有?
另外同意您对dbs 的评价,因为有学生真是入了DBS后因为不是讀精英班,(听聞)班上同学同学無心聽書,老師無心教書,最後那同學吃回頭草返去原本間中學讀書!

好震撼的資料!可以講多d有關cckg的資料嗎?係唔係只係對男仔無幫助但係對女仔有用呢?

回覆:GetReal 的帖子

講得好。

引用:回覆+73662710+的帖子 CCKG+出路少,沒什

Thx for sharing. 想請教沒什麼東西學小朋友係點考入男女拔?完全靠家長?

引用:Quote:原帖由+GetReal+於+16-03-18+發表回

原帖由 Aphrodite 於 16-03-18 發表
Thx for sharing. 想請教沒什麼東西學小朋友係點考入男女拔?完全靠家長?

...
出面學

引用:Quote:原帖由+Aphrodite+於+16-03-18+發表T

原帖由 doggy2013 於 16-03-18 發表
出面學
要學什麼?例如⋯

CCKG

冇 ST cat課程咁好,
語境 冇 Victoria咁好,
中文 冇 KV咁好。

冇課本 好似國際學校, 除 中文
但教法係傳統的單向說教,
不過又不會狂操
冇校長
學費 唔特別平

St XX and St XX的男女校, GH, SH, YW等一線名校 通常都只比waiting list.

但佢有一D優點

7 成 女仔入DG
好少功課,家長學生都好輕鬆
大概5 成入 DB

以上的不是最特別。

最特別係物以類聚, 醒目的小朋友 可以互相切磋。

總結 一心入DB DG就不可錯過

引用:Quote:原帖由+GetReal+於+16-03-18+發表回

原帖由 picture 於 16-03-18 發表
CCKG
咁都好高風險

其實我鍾意ccKg 就系因為功課唔多,只要睇多啲書...我超buy..

我唔係因為要入dgs..只系唔想入國際學校,又怕傳統幼稚園多功課..

人各有志

新account 有無出過帖..都唔知出帖人背景..系米ccKg /Dgs家長或者吹水嚇人😒😒

回覆:CCKG 出左result未?

入DG一向好,但DB近了較兩三年少!所以如果我小朋友係女,我唔會放

‹ 上一主題|下一主題