用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問 皇仁 vs 喇沙
go

請問 皇仁 vs 喇沙  

小兒成績還不錯,尤其數學比較突出,自行選校的兩所學校分別是皇仁和喇沙。
如果不考慮地點因素的話(我們可以搬傢),想聽聽各位的建議。

我聽得比較多的是皇仁的成績勁d ,但係喇沙就係運動同音樂勁過皇仁。

小兒的運動衕音樂不算強項,但是我們又都好喜歡喇沙的校園環境。

還有其它方面,比如學生的質素(我感覺應該都不錯)。

另外一點我還有點顧慮的就是喇沙是天主教學校,如果對於沒有宗教信仰的孩子入讀喇沙,會有什麼影響嗎?相比之下,皇仁是沒有宗教信仰的。

謝了!

對了,還有一個問題,因爲小兒還有一個弟弟,現在K2,如果哥哥可以上喇沙的話,弟弟是不是上喇沙小學的可能性就會大很多呢,而皇仁沒有直系小學。
謝謝!

vckchoy  NO  發表於 16-3-8 04:13

引用:對了,還有一個問題,因爲小兒還有一個弟弟

原帖由 kathyjiang 於 16-03-06 發表
對了,還有一個問題,因爲小兒還有一個弟弟,現在K2,如果哥哥可以上喇沙的話,弟弟是不是上喇沙小學的可能 ...
喇沙中學和小學不同校址,小朋友也不是喇小畢業生,所以完全無關係。你的情況,讀皇仁好些。

786 發表於 16-3-6 08:42
喇沙中學和小學不同校址,小朋友也不是喇小畢業生,所以完全無關係。你的情況,讀皇仁好些。

...
哦,原來喇沙中學和小學分屬不同的校址,非常感謝你的建議!

回覆:請問 皇仁 vs 喇沙

既然自行一自行二已決定咗又改不了,現時才心大心細,都已經好被動了,難道放棄一間面試嗎?

皇仁面試時有學生導賞校園,可進一步了解學校同學生,到放榜自行一收咗時可考慮有冇需要扣門自行二!

引用:小兒成績還不錯,尤其數學比較突出,自行選

小兒成績還不錯,尤其數學比較突出,自行選校的兩所學校分別是皇仁和喇沙。
如果不考慮地點因素的話(我們 ...
如果單純學術方面皇仁會高喇沙小小,但係論綜合能力,喇沙高過皇仁。兩間都係頂尖神校,想入任何一間都唔係一件容易事。皇仁係官校,喇沙係津校。信仰唔係入學必備條件。喇小升書院會有優勢。

Band5 發表於 16-3-6 09:45
既然自行一自行二已決定咗又改不了,現時才心大心細,都已經好被動了,難道放棄一間面試嗎?

皇仁面試時有 ...

肯定不會放棄任何一間的面試了。

皇仁的活動已經參加過幾次了,校園環境還是不如喇沙的,你是說面試的時候還會有校園導賞呀,這個倒挺特別的。

現在就是有考慮是不是自行一收了以後還叩門二。

謝謝!

yinyuemao 發表於 16-3-6 12:09
如果單純學術方面皇仁會高喇沙小小,但係論綜合能力,喇沙高過皇仁。兩間都係頂尖神校,想入任何一間都唔係 ...

謝謝,小兒是屬於學術比較強,比較愛鑽研的,我也更希望可以全面發展,而且聽說喇沙和皇仁都是比較重視數學的。

回覆 Band5 的帖子

明明自行2個選項都係經過深思熟慮先揀到同排次序,
點會派到自行1都仲要扣門番自行2?

既然覺得第2間好d點解當初唔放第1?

引用:Quote:yinyuemao+發表於+16-3-6+12:09+如果

謝謝,小兒是屬於學術比較強,比較愛鑽研的,我也更希望可以全面發展,而且聽說喇沙和皇仁都是比較重視數 ...
單靠數學未必係優勢,神校的學生各個都係人精,除左成績標青,鋼琴8級都不算考核成績,體育,藝術,各類活動獎項人人都有一大堆,而且英文如果唔得,都很難入。所以經常自我感覺良好,但係面試之後先發現原來自己好普通。

王家爸爸  排名越來越重要   發表於 16-3-7 12:54
Yanamami  天外有天……  發表於 16-3-7 08:27

中学,大学可能係人生最快樂既曰子,all round点較好,除非你仔想做医生律師去劍牛,否則成績夠好就夠了~讀得又玩得不是更开心嗎?

yee8001    發表於 16-3-7 09:03

kathyjiang 發表於 16-3-6 07:42
如果不考慮地點因素的話(我們 ...
你個你係今年9月升中一嗎?今年LS自行好似已經見晒,收唔收應該心裡有數了吧!

kathyjiang  嗯,是的,已經有數了哈  發表於 16-3-7 15:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yinyuemao 發表於 16-3-7 08:10
單靠數學未必係優勢,神校的學生各個都係人精,除左成績標青,鋼琴8級都不算考核成績,體育,藝術,各類活 ...
你講緊官津中學 ??? ~~~

yinyuemao 發表於 16-3-7 08:10
單靠數學未必係優勢,神校的學生各個都係人精,除左成績標青,鋼琴8級都不算考核成績,體育,藝術,各類活 ...
鋼琴8級都不算考核成績,體育,藝術,各類活動獎項人人都有一大堆

係嫁, 你講呢D嘢, 好似無乜邊樣QC會著重......
LS今時今日都仲可能會著重體育多D, 但基本盤係, 成績都要有番甘上下

不過話時話, 1X年前已經有前輩同我講, 如果諗住靠樂器考學校就千祈咪學鋼琴, 因為除非你已經達演奏級+有國際性獎項.... 否則都係嘥心機
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-7 11:27
鋼琴8級都不算考核成績,體育,藝術,各類活動獎項人人都有一大堆

係嫁, 你講呢D嘢, 好似無乜邊樣QC會著重 ...
其實好多傳統名校都開始感覺受地區名校威脅,所以估計成績排名會變得越來越重要。

王家爸爸 發表於 16-3-7 12:55
其實好多傳統名校都開始感覺受地區名校威脅,所以估計成績排名會變得越來越重要。 ...
小學版有會員話"識人"個仔B3成績但靠特異功能入到QC (但又話唔講得係咩特異功能喎!), 你信嗎?

我就不信了!

kimmy2006  我信.因為上年有一個都係咁.  發表於 16-3-11 21:09
cherrychung  我信  發表於 16-3-11 14:15
王家爸爸  無可能   發表於 16-3-7 15:07

hkpapa852 發表於 16-3-7 14:45
小學版有會員話"識人"個仔B3成績但靠特異功能入到QC (但又話唔講得係咩特異功能喎!), 你信嗎?

我就不信了! ...
可能人哋只係band3「成績」,但係band1資質呢。有d小朋友唔係唔叻,只係唔鐘意/唔識考試

王家爸爸  落差唔會咁大   發表於 16-3-7 15:09

hkpapa852 發表於 16-3-7 14:45

我就不信了! ...
佢可能低估左小丸子既智慧。

hkpapa852  我諗任何一個時期既QC校長都有足夠智慧處理到  發表於 16-3-7 15:11

5kin 發表於 16-3-6 17:52
回覆 Band5 的帖子

明明自行2個選項都係經過深思熟慮先揀到同排次序,

是你說的這個道理,但是有時候想法也會有變的時候哈,所以想聽聽大傢的意見。
不過,不管怎麼樣,能入兩間中的任一間都不錯了。

Yanamami 發表於 16-3-7 08:27
中学,大学可能係人生最快樂既曰子,all round点較好,除非你仔想做医生律師去劍牛,否則成績夠好就夠了~讀 ...

嚴重同意!

Play hard, Study hard!
學習只是生活的一部分!

王家爸爸  嚴重同意   發表於 16-3-7 17:13
Yanamami  又唔洗禁“厳重”吧~  發表於 16-3-7 15:40