用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴N班面試前輩請分享
go

劍鳴N班面試前輩請分享 [複製鏈接]

其實佢年年都係考果啲,先玩玩具,問家中常用語言,老師講故事睇小朋友反應,唱歌等小朋友跳舞睇反應,捐山窿取禮物done。想問上年考入既自朋友可否講下當時表現如何?要有幾勁先入到?

21    0    0    1

回覆:Cutekillq 的帖子

我個仔今日都考完,不過聽講以前係廣東話面試,今日英文啵

回覆:ching0303 的帖子

我想問下有無機會俾你個小朋友講野?因為好似全程都係做動作,無問問題。個個bb都係咁上下,真係唔知點揀。可能係要自發性講野?

引用:我想問下有無機會俾你個小朋友講野?因為好

原帖由 Milkpigmama 於 16-03-06 發表
我想問下有無機會俾你個小朋友講野?因為好似全程都係做動作,無問問題。個個bb都係咁上下,真係唔知點揀。 ...
我覺得要自發舉手、講野.... 其實佢有問問題,不過無小朋友聽得明和答,呢啲先考到人。齋follow做晒應該好難高分

表現一般, 都係叫咩做咩

引用:表現一般,+都係叫咩做咩

原帖由 timothy_mto 於 16-03-06 發表
表現一般, 都係叫咩做咩
請問你們有沒有話自己家中講英文?90%家長都話自己家中english cantonese phutongua

One parent speak English and the other speak Cantonese, Answered in English

回覆:Cutekillq 的帖子

我英文答Cantonese, 老師問好少問題,印象中講故事時只問左一條叫佢地smile比返應,我個仔就用兩隻手指篤住面仔笑

另外成個過程我同個仔一齊玩,玩玩具果時問個仔呢隻咩黎架,佢跟住我講牛丫

跳舞果時一齊跳,見到老師轉圈,就同個仔講turn around,佢就跟住我講turn around

成個過程好開心,我諗下星期in 學之園,有機會既話可以引佢講多d野

引用:我英文答Cantonese,+老師問好少問題,印象

原帖由 ching0303 於 16-03-06 發表
我英文答Cantonese, 老師問好少問題,印象中講故事時只問左一條叫佢地smile比返應,我個仔就用兩隻手指篤住 ...
我老師問餵完曲奇,咁bb仲有無喊呀?-----》 所有bb無反應。 跳舞啲家長堆到好前,有些捉雞仔,有些喊,我小朋友有跳郁少少,不過動作不大,無乜笑

Cutekillq 發表於 16-3-6 12:05
我老師問餵完曲奇,咁bb仲有無喊呀?-----》 所有bb無反應。 跳舞啲家長堆到好前,有些捉雞仔,有些喊,我 ...
我個仔因為已經習慣左返PLAYGROUP, 佢好鐘意唱歌跳舞, 佢習慣左老師一跳舞唱歌就跟住做, 所以佢全部動作都跟足哂老師(SHAKE, DUM腳, 轉圈), 同埋跳得好開心.

不過我個仔係超大B(13年11月尾), 同埋佢係好動唔怕醜, 又鐘意講野....冇辦法丫, 11月仔考K真係好難, 唯有比佢做超大仔....

我由一歲多已經帶個仔一齊返九龍塘迦南既PLAYGROUP(迦南真係好好, 教佢做體操, 跳舞, 排隊, 做手工), 後來大D就帶佢返過外籍老師既英文PLAYGROUP(自己上堂比佢獨立), 佢夠兩歲就即克同佢插班返住PN先, 等佢習慣返學同自理, 所以佢好清楚果個係老師要跟住做, 同埋唔會喊..

講野果PART真係冇得強求, 我好記得我個仔未夠兩歲果陣講野都唔得架, 上年10月中IN祟真K果時連自己名都仲未講到, 過左兩星期左右IN YORK K 班, 佢就答到自己個名, 幾歲果D...到兩歲左右開始多野講....呢家就不停甘講野

暫時迦南收左佢PN, YORK收左佢K, 呢家睇下劍鳴同學之園有冇機會

引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-3-6+12:05+我老

我個仔因為已經習慣左返PLAYGROUP, 佢好鐘意唱歌跳舞, 佢習慣左老師一跳舞唱歌就跟住做, 所以佢全部動作都 ...
咁佢玩玩具有無乖乖?你果組全部都超大b其他表現如何?有無同老師講家中語言係英文?

引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-03-06+發表

原帖由 Cutekillq 於 16-03-06 發表
咁佢玩玩具有無乖乖?你果組全部都超大b其他表現如何?有無同老師講家中語言係英文?

...
Sorry 你已講左話cantonese

Cutekillq 發表於 16-3-6 17:52

...
我諗我果組都係中大B, 我英文答家中語言廣東話, 玩玩具有乖乖地玩, 我同佢一齊玩, 我係度問佢睇下呢隻咩黎架, 有牛牛丫, 佢就跟住講牛丫~~~~ 玩玩具時間好短, 玩左1-2分鐘我叫佢拾玩具同拍櫈仔, 佢都有做, 我仲叫佢幫媽咪拍埋我張櫈...因為拾玩具同拍櫈仔我好細個已經教佢

送禮物後個仔忘記講謝謝, 我咪同個仔講, 你要講咩架? 佢就即克講返謝謝

我果組B都好少講野, 有個小朋友唔肯爬, 同個丫媽講"過黎呢度", 要丫媽過去先肯爬, (即係佢識講野), 但係老師送禮物後就唔肯講謝謝, 個丫媽係咁叫佢講都唔肯講...(呢D真係好睇個小朋友果日狀態, 佢應該係識, 但唔做)

我見跳舞果時都唔係個個小朋友肯跟住跳, 有D丫媽直情捉住小朋友隻手做指示動作......當然都有D小朋友都會肯跳

Cutekillq 發表於 16-3-6 18:02
Sorry 你已講左話cantonese
同埋我同個仔係WAITING ROOM等左好耐, 見其他小朋友都入哂去, 我走去問義工家長點算, 佢話佢地可能等D大B一齊IN, 佢話佢地會將差唔多月份既放埋一齊IN~

引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-3-6+18:02+Sorr

同埋我同個仔係WAITING ROOM等左好耐, 見其他小朋友都入哂去, 我走去問義工家長點算, 佢話佢地可能等D大B一 ...
我都知會將同齡一齊。我果組女仔既都成熟一點,男仔就怕羞啲。我都有叫囡去拍凳之後好蝕,好位俾人坐晒。老師講故事太貼近坐佢前面2位覺得坐開面2位會聽唔到。老師要請小朋友才有人免強出去,等佢地主動果度幾秒無反應,幾次都係咁,就心知不妙。我小朋友最尾臨走時講個玩具好興奮就講野,我捉小朋友續個老師講byebye

我入去果時排得尾, 玩玩具個位都好遠唔係幾好, 聽故事果時就坐正前面. 有時面試都好睇運既, 又好講果日小朋友狀態, 呢家已經睇開哂.....上次帶個仔去IN ST CAT. 佢明明所有野都識, 連首太陽伯伯都識唱識跳, 佢心情唔好全部都唔唱唔做~

不過我覺得如果有其他家長阻住你小朋友既視線, 又可以禮貌甘講聲唔該借借既, 人地可能唔知阻住既....

不過我就唔太明, 我知道劍鳴考K都用廣東話, 但係PN就用英文, 同埋呢間又唔係全英語學校啵....點解PN反而用英文考呢? 因為有人同我講係廣東話考既, 結果我完全以為係廣東話....

我想問下, 其他人IN果時係咪全程英文IN? 有冇人IN係有中文老師問問題呢?

SORRY, 唔係好明. 即係老師會問家長O向屋企常我咩語言.
之後成個INTERVIEW過程老師講英文?

引用:我想問下,+其他人IN果時係咪全程英文IN?+有

原帖由 ching0303 於 16-03-07 發表
我想問下, 其他人IN果時係咪全程英文IN? 有冇人IN係有中文老師問問題呢?
我都以為廣東話,我就英文老師講故事,中文老師叫小朋友出來拎叮叮跳舞(但播英文歌)跳果時那位係英文。穿山窿好像都英文講(唔記得)

引用:我入去果時排得尾,+玩玩具個位都好遠唔係幾

我入去果時排得尾, 玩玩具個位都好遠唔係幾好, 聽故事果時就坐正前面. 有時面試都好睇運既, 又好講果日小朋 ...
我估用英文係睇下小朋友對NET會不會抗拒,順便判斷埋是否適合國際班

‹ 上一主題|下一主題