用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問WKF vs. 啟小
go

請問WKF vs. 啟小 [複製鏈接]

不介意學費及路程,亦已有準備不在港升大學。王錦輝同啟小比較,係啟發思考&學生水平方面,有前輩可分享邊間有優勢?Thanks!!

3    0    0    0

回覆:請問WKF vs. 啟小

啓小即係邊間?

啟思?啓基?

引用:啓小即係邊間? 啟思?啓基? +

原帖由 moloko1102 於 16-03-06 發表
啓小即係邊間?

啟思?啓基?
啟思小學

是啟思小學,thanks

引用:不介意學費及路程,亦已有準備不在港升大學

原帖由 Forawhile 於 16-03-05 發表
不介意學費及路程,亦已有準備不在港升大學。王錦輝同啟小比較,係啟發思考&學生水平方面,有前輩可分享邊 ...
不介意學費,又不在港升大學,一定啓小

我朋友讀浸幼考唔到WKF,讀左啓小~啓小課程比WKF 淺,IB 課程比較彈性不受香港教育制度約束,小朋友讀得好開心。但家長一定要堅定脫離香港教育的意志,否則見身邊朋友死谷難谷可能小朋友會被比下去。另外要留意返,啓中不是百分百收返啓小學生。
(利申:讀緊WKF,有聽啓思講座,因校長講左句:揀得啓思小學的家長,照計少少捐獻活動係唔會有問題既。。。可能自己財力不夠,所以突然止步無申請啓思,但其他的教育理念我係認同的)

2間都唔太熟悉, 不過每日都會見到WKF既學生, 我覺得呢間學校比較FREE, 所以有時覺得D學生既品德好一般, 不過呢個可能係只睇表面唔了解而有咁既感覺.   

引用:我朋友讀浸幼考唔到WKF,讀左啓小~啓小課

原帖由 sze0203 於 16-03-07 發表
我朋友讀浸幼考唔到WKF,讀左啓小~啓小課程比WKF 淺,IB 課程比較彈性不受香港教育制度約束,小朋友讀得好 ...
你說的跟我從朋友口中知的差不多,不過我暫時未聽過捐錢事件,可能就係因為知道講錯野所以而家無講
Anyway 多謝你意見!

sze0203  我2013年聽講座的^^  發表於 16-3-8 10:32

回覆:喜樂果子 的帖子

個別事件總有既,而家太多公主王子, 學校都未必顧及到咁多!

引用:我會選擇啟思小學 (利申:我是啟小畢業生)

原帖由 Janet._. 於 16-03-07 發表
我會選擇啟思小學
(利申:我是啟小畢業生)
多謝你既用家意見!無錯啟思小學既IB歷史絕對加好多分!

Forawhile 發表於 16-3-8 09:27
多謝你既用家意見!無錯啟思小學既IB歷史絕對加好多分!
我同事以前讀啓小, 到依家佢都好懷念小學生活; 升上BAND 1男中學後頂唔順傳統學習模式@@ 轉戰澳洲完成大學課程!  雖然成日都有人話啓小唔夠TOP, 校舍殘舊, 用呢個價錢不如讀國際等, 但我深信啓小能夠有效地打開小孩學習興趣之窗^^  

WKF 不是不好,但直資學校始終有教育局的制肘,課程唔淺但小朋友讀得愉快互動@@突擊評估亦很多,大小活動及演講預備等都好密集!勝在教學多元化資源亦充足!如家長純為脫離香港教育而揀WKF 應該會頗失望!

回覆:sze0203 的帖子

多謝你分析!好開心遇到好多分享,呢度比較少人討論啟思,起初都好擔心 感謝晒!

‹ 上一主題|下一主題