用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為何初小數學那麼深奧?
go

為何初小數學那麼深奧?

「0」是雙數還是單數?相信不少成年人都需要思考一會兒才能作答,但這卻是出現在一間名校小一數學聖誕功課的題目!該名校更要求小一生學習德國數學家高斯的故事,小三生便要知悉納米和光年是甚麼。有家長批評,題目難度之高達大學程度,認為學校要求初小學生認識實在非常荒謬。

有讀者向東網提供一份來自灣仔區一名校的小一數學聖誕功課,名為《數學大搜查》,內裡不但要求小一生「消化」一篇約600多字、講及德國數學家高斯故事的文章,更提問小一生有關高斯的成功原因,又問小一學生「0」是雙數還是單數,難度相當驚人。

而小三數學功課同樣令人震驚!該校的小三學生同樣有《數學大搜查》的功課,數學思考題問及「納米有多長」及「『光年』是什麼」。而在「數學知多少」部分,更要求小三學生認一筆畫,由來是歐拉的「七橋問題」。惟有學生家長指,歐拉的數學定律是他就讀大學時所學的,而小三數學課程一般應只要求學生學習毫米和公里,根本毋須認識納米和光年,批評作為初小數學題非常荒謬。

不過,有資深小學數學科老師認為,雖然類似納米、光年等數學題,對初小學生而言並不普及,但若以此作為長假期功課,亦屬好事,「學生可以有多啲時間和空間,去思考和尋找答案」。但他認為,若要求小一學生先閱讀約600多字的文章再答題,則難度甚高,建議改為透過播放短片形式,讓學生先認識高斯的故事或歐拉的數學定律,再讓學生作答相關題目。

回覆 utshoward 的帖子

回覆:utshoward 的帖子

名校先係咁,普通學校冇咁癲。
但大把家長照俾小朋友讀名校,仲爭崩頭添。

回覆:utshoward 的帖子

邊間?

回覆:為何初小數學那麼深奧?

我反而欣賞學校讓小朋友接觸奧數的概念,而且只是長假期功課,又不是考試範圍,不錯!

Kelseyrobinson 發表於 16-3-4 10:09

...
咪係囉, 覺得無問題咪讀囉, 覺得唔合適咪唔好考, 讀返普通學校囉。

mayyylai  agreed  發表於 16-3-8 16:01

karen55407 發表於 16-3-4 11:38
我反而欣賞學校讓小朋友接觸奧數的概念,而且只是長假期功課,又不是考試範圍,不錯!

...
同意長假應該畀小朋友認識多d課程以外既知識,其實都睇點樣執行同家長理解,不過文中用到「要求」,可能用「鼓勵」會冇咁反感既
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

karen55407 發表於 16-3-4 11:38

...

我覺得奧數只適合部分數感較強嘅小朋友, 奧數只要求答案, 不注重步驟, 同基本課程有衝突. 如果基本功唔夠, 反而害左個小朋友.

引用:Quote:karen55407+發表於+16-3-4+11:38+我

原帖由 Ryan_baba 於 16-03-04 發表
我覺得奧數只適合部分數感較強嘅小朋友, 奧數只要求答案, 不注重步驟, 同基本課程有衝突. 如果基本功唔夠,  ...
「一筆畫」是奧數入門之初階課程,並未涉及任何算式步驟,只是訓練思考能力,亦切合小三學生能力。

karen55407 發表於 16-3-4 13:24
「一筆畫」是奧數入門之初階課程,並未涉及任何算式步驟,只是訓練思考能力,亦切合小三學生能力。

...

你講緊可能係一D好簡單嘅圖形, 但一筆劃背後嘅原理並唔簡單, 如果只係死記做法, 並唔明原理, 學習方向已經錯左.

只要不計分,讓孩子多啲諗下正規課程外東西都是好事,當測當考當時唔得。我仔校都有教一筆劃,內地小二奧數書,但學校無測無考做咗4, 5題數講完就算,我又唔會同佢番温,俾佢知下世界有其他規律都好,唔係 1+1永遠等於2.

stockmike 發表於 16-3-4 14:25
只要不計分,讓孩子多啲諗下正規課程外東西都是好事,當測當考當時唔得。我仔校都有教一筆劃,內地小二奧數 ...
有家長批評,題目難度之高達大學程度,認為學校要求初小學生認識實在非常荒謬。 <===== 問題在於呢度。

如果只係做吓, 唔計分, 知道吓, 家長實在無需要有咁大反應要「批評」學校。咁辛苦考入去, 應該要同學校理念一致先好。初小只是讓學生知道一下有咁既嘢, 當然無可能要求同大學程度樣, 太少看大學課程了吧。

而且, 我感到現在某些家長, 認為學校所有題目, 都是學生一定要100%懂的才是合適。如果自己小朋友不懂人家孩子懂的, 就是題目太深太多了。這是不對的, 這些深的題目, 就是用來區分不同程度的學生, 我們要接受自己小朋友不是所有東西都會懂的。

引用:Quote:karen55407+發表於+16-3-4+13:24+「

原帖由 Ryan_baba 於 16-03-04 發表
你講緊可能係一D好簡單嘅圖形, 但一筆劃背後嘅原理並唔簡單, 如果只係死記做法, 並唔明原理, 學習方向已經 ...
啊!係嘅!係嘅!

引用:Quote:stockmike+發表於+16-3-4+14:25+只要

原帖由 little_yolky 於 16-03-04 發表
有家長批評,題目難度之高達大學程度,認為學校要求初小學生認識實在非常荒謬。  ...
的確有學校在數學試卷內滲入高思題或奧數題,又真係用嚟區分小朋友能力。

little_yolky  可能小朋友數學唔好,語文好呢,又或者藝術好呢。唔係個個係江湖百曉生。  發表於 16-3-4 15:12

karen55407 發表於 16-3-4 15:06
的確有學校在數學試卷內滲入高思題或奧數題,又真係用嚟區分小朋友能力。

...
個個100分, 咁呈分點分高低!我們當然想自己小朋友題題識, 快靚正, 但各有前因莫羨人, 我好知足的。

而家網上好多人撥火,你話計分當正規試考俾壓力家長學生門叻當然反感,如果我校出呢啲功課我直頭高興,啓發性多過死做性,細路唔明就預咗了。萬一佢明或好有興趣就又係一個好機會俾佢伸展所長。尋日我同個仔睇書講光子 photon, 我都一路講一路一頭霧水,高興是佢講番好多有關光嘅嘢俾我聽,又話光係 wave, 光經過 prism 會有條彩虹出來,跟住又話 sound wave 都好似 light wave. 講貢多重點都係啓發性,而家啲人死抄爛做又鬧,非常規啓發性又鬧,個個當自已教育專家,錯都係人哋錯,社會錯,學校錯,重點係老師錯。

引用:Quote:karen55407+發表於+16-3-4+15:06+的

原帖由 little_yolky 於 16-03-04 發表
個個100分, 咁呈分點分高低!我們當然想自己小朋友題題識, 快靚正, 但各有前因莫羨人, 我好知足的。 ...
仲可以物色到數學小子出嚟出賽

little_yolky    發表於 16-3-4 15:27

引用:而家網上好多人撥火,你話計分當正規試考俾

原帖由 stockmike 於 16-03-04 發表
而家網上好多人撥火,你話計分當正規試考俾壓力家長學生門叻當然反感,如果我校出呢啲功課我直頭高興,啓發 ...
唔使咁火,傳媒就係喜歡嘩眾取寵㗎啦!可能真係有家長不滿,然而它並没有反映其他可能係大部分家長之意見。

little_yolky  最憎呢D傳媒  發表於 16-3-7 09:40

其實是幾有趣的學習,唔計分仲好,小朋友從小就多些思考,是一件好事!父母唔識唔緊要,要進歩嘛!

引用:名校先係咁,普通學校冇咁癲。 但大把家長

原帖由 Kelseyrobinson 於 16-03-04 發表

...
誰把小朋友送入去?

mayyylai    發表於 16-3-8 16:03
little_yolky    發表於 16-3-7 09:41