用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 驗眼
go

驗眼 [複製鏈接]

今日健康院檢查,阿女左眼正常;右眼應該近視,連大字都睇唔到。健康叫我地要再去檢查。請問應該去健康院(但要先幾個月),定係自己出去搵私家?私家係咪去眼鏡88果類的眼鏡店便可,大家有無推介

3    0    0    0

如果搵私家,多數會去視光學診所或者眼科醫生。如果保險吾包,會比較貴。

引用:今日健康院檢查,阿女左眼正常;右眼應該近

原帖由 sumyau1012 於 16-03-03 發表
今日健康院檢查,阿女左眼正常;右眼應該近視,連大字都睇唔到。健康叫我地要再去檢查。請問應該去健康院( ...
幾多歲??

引用:今日健康院檢查,阿女左眼正常;右眼應該近

回覆:驗眼

眼鏡88的eye care centre唔錯,之後仲有百几蚊coupon俾你落舖配眼鏡。

sumyau1012 發表於 16-3-3 22:20
今日健康院檢查,阿女左眼正常;右眼應該近視,連大字都睇唔到。健康叫我地要再去檢查。請問應該去健康院( ...
要快D搵眼科醫生/兒童視光師, 因為一隻正常, 另一隻如果太深, 長遠會變成lazy eye影響視力的。要快D搞掂佢。

如果左右視差大,去睇眼科吧,明愛醫院有眼科,都幾好的!

左右眼不等視,唔係配幅眼鏡解決到的!同埋6歲前糾正嘅機會大D,過咗未必幫到!這多數是天生的問題,處理得好將來沒有什麼大問題的

wan_sosin 發表於 16-3-4 14:18
如果左右視差大,去睇眼科吧,明愛醫院有眼科,都幾好的!
總之要快手, 唔拖得, 錢如果唔係問題即睇私家, 我女女幼稚園個朋友仔就係排政府, 政府又話可以等下, 佢睇私家話要做手術矯正, 但政府又話唔駛, 但個手術必須要8歲前做, 否則對視力無幫助, 只對外觀有幫助, 最後拖呀拖, 小朋友8歲, 政府果邊仲話等下先。

lazy eye 要快攪,怨你一世。 我親戚仔重近視近千,而家 20 歲度,竟然怨呀媽佢小時任佢打機攪到重近視,lazy eye 你如果唔理佢會變弱視,影響一生。

little_yolky  你同親戚仔講吓,咁重近視應該係遺傳問題喎。  發表於 16-3-7 14:53
bobbob  家陣啲細路乜都怨一餐,就算冇俾佢打機咪又怨阿媽啲genes唔好  發表於 16-3-4 23:09

我小朋友之前係健康院驗眼唔達標,即刻去一間兒童驗眼中心驗眼,check到係遠視同散光,所以唔好拖,快d去驗眼.

我女由4歲開始係poly vision驗眼(當時$3XX),結果兩隻眼散光相差佰幾度,話要戴眼鏡,立刻搵過眼科再驗($1200),結果一樣,到依家6歲,索性係poly vision驗。依家加到$450

little_yolky  點解我上次600蚊既???????  發表於 16-3-7 14:54

如果右眼零近視,左眼18度,算吾算差得遠?有無需要跟進?

醒目開學勳章

其實polyvision嗰啲都係普通視光師,如果有醫學上嘅問題最好搵眼科醫生。

利申:幫襯過眼科醫生、polyvision、普通眼鏡舖驗眼,我覺得polyvision嘅視光師較green,如果配眼鏡,普通眼鏡鋪仲專業啲

回覆:wan_sosin 的帖子

多謝各位分享。咁岩尋日政府有位,即核去檢查,一隻遠視,一隻近視100度。暫時唔洗帶眼鏡。但日後都驚會加深。

Polyvision 絕對唔推介!

我小朋友 第一次係poly vision驗眼(當時 around$3XX-4xx), 覺得一般, 之後去排石硤尾盲人協會, 雖然要排期, 覺得都ok , 專業 + 無咁商業化 , 仲平 d

引用:其實polyvision嗰啲都係普通視光師,如果有

原帖由 bobbob 於 16-03-04 發表
其實polyvision嗰啲都係普通視光師,如果有醫學上嘅問題最好搵眼科醫生。

利申:幫襯過眼科醫生、polyvisi ...
Poly只係適合D未驗過眼或冇事年年check嘅人,
有野梗係睇專科,仲要睇多幾個專科先得,唔同專科嘅建議亦好唔同。政府資源有限,急症更加幫唔上。C+絕對貴,但花幾千揾出問題及解決方案是物有所值。利申:我自己都喺poly發現視網膜問題,係C+做過冶療,再去過政府跟進,排過,又番頭睇多幾個C+,啱啱花左廿萬係C+開刀,叫做好番。

引用:多謝各位分享。咁岩尋日政府有位,即核去檢

原帖由 sumyau1012 於 16-03-05 發表
多謝各位分享。咁岩尋日政府有位,即核去檢查,一隻遠視,一隻近視100度。暫時唔洗帶眼鏡。但日後都驚會加 ...
樓主最好都係去眼科再問下意見

‹ 上一主題|下一主題