用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC 在中環開英國戶口手續?
樓主: 梁媽媽
go

HSBC 在中環開英國戶口手續? [複製鏈接]

CAS 或學校OFFER信,應係開俾子女或學生要用。

如果係大人開戶口,答話係買物業,或之後找學校等要交UK地方的費用,咁唔駛什麼證明的。佢主要都係想知你做乜開戶口,有個紀錄而已。

3b    發表於 16-3-12 17:15

回覆 3b 的帖子

呢封(要有學校盖印)(已交deposit)係証明我仔會在2016-17入學並會讀三年GCSE,呢封似未正式的CAS,而和佢之前話收叫我哋交deposit 和acceptance form 有d唔同。

3b  Thx!  發表於 16-3-12 17:15

請問如果吾係卓越理財客户 , 銀行每個月洗吾洗收費??

如果係卓越理財客户 , 開戶及每個月洗吾洗收費?

引用:如果係卓越理財客户+,+開戶及每個月洗吾洗

原帖由 jj_hk 於 16-03-12 發表
premier客戶, 開户不需收費,亦沒有月費, 由香港轉錢去英國是即日轉到,亦不需收費。

引用:請問如果吾係卓越理財客户+,+銀行每個月洗

原帖由 siumiu2010 於 16-03-11 發表
請問如果吾係卓越理財客户 , 銀行每個月洗吾洗收費??
好似開户要錢同埋每次轉錢要收費。不過詳情最好問番hsbc.

引用:如果係卓越理財客户+,+開戶及每個月洗吾洗

原帖由 jj_hk 於 16-03-12 發表
如果卓越理財戶口,香港轉£去自己英國戶口吾收$,但要有minimum balance requirement, 好似係£60,000,否則要收月費,好似係£35。香港卓越理財minimum balance is $1mil (investment, MPF also count) ,below balance charge 係$380

Ruby1219 發表於 16-3-12 14:37
如果卓越理財戶口,香港轉£去自己英國戶口吾收$,但要有minimum balance requirement, 好似係£60,000,否 ...
補充:只要有一個戶口達minimum balance requirement已經可以,唔需要每個國家的戶口都有咁多錢,以往樓宇按揭都計埋,而家唔知會唔會計。

引用:Quote:Ruby1219+發表於+16-3-12+14:37+如果

原帖由 skIII 於 16-03-12 發表
補充:只要有一個戶口達minimum balance requirement已經可以,唔需要每個國家的戶口都有咁多錢,以往樓宇 ...
Mortgage not count

回覆:Ruby1219 的帖子

以妳經驗,如果仔女只在英國讀書(not citizen),又在英國HSBC開了儲蓄戶口有少少息(不超過3000鎊有高D息那款,但政府要收20%稅),咁留學生可不可以申請免嗰個利息稅呢? 謝謝!

醒目開學勳章

回覆:wloi 的帖子

請問香港聯名戶口(Premier)開英國聯名戶口複雜嗎?

引用:請問香港聯名戶口(Premier)開英國聯名戶口

原帖由 3b 於 16-03-17 發表
請問香港聯名戶口(Premier)開英國聯名戶口複雜嗎?
好似要睇聯名是什麼關係, 唔係任何兩個人都得。最好問下hsbc。

MiaoMommy 發表於 16-3-17 10:55
以妳經驗,如果仔女只在英國讀書(not citizen),又在英國HSBC開了儲蓄戶口有少少息(不超過3000鎊有高D息那款 ...
如果仔女是讀書,沒有收入,在英國HSBC開了儲蓄戶口後,download一張form R85,話沒有收入,寄比hsbc,咁以後利息無須扣收20%稅。張form你要google一下。

不過剛GOOGLE一下,又發現以下,你可以下研究下 :

http://www.taxvol.org.uk/about-tax/claim-back-tax-savings-income/

From 2016/17 banks and building societies will not deduct tax at source.

回覆:skIII 的帖子

Thank you very much skIII !
收到,等我研究下!

醒目開學勳章

happyfleet 發表於 16-3-12 14:16
好似開户要錢同埋每次轉錢要收費。不過詳情最好問番hsbc.

打左2822 3939好多次都無人聽電話
‹ 上一主題|下一主題