用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問阿仔咁講啱嗎?
go

請問阿仔咁講啱嗎? [複製鏈接]

阿仔今年DSE,見佢袛狂操有信心既PHY,CHEM,BlO,我叫佢操下數學(估可拎5),佢話我差少少PHY可拎5**,數學差好多先可拎5*,是未取易唔取難啊。我真是好擔心,佢條數計得咁盡。

4    0    0    0

如果佢大学揀既科計best 5而唔係4C+2X,边科勁就計,無所謂?但如大学果科会乘大数学个分1.5或两倍……又唔同禁計?问下高人先得~

cdefg2333    發表於 16-3-3 09:20
王家爸爸    發表於 16-3-3 00:14

引用:阿仔今年DSE,見佢袛狂操有信心既PHY,CHEM

原帖由 dobbybabie 於 16-03-02 發表
阿仔今年DSE,見佢袛狂操有信心既PHY,CHEM,BlO,我叫佢操下數學(估可拎5),佢話我差少少PHY可拎5**,數學 ...
正常。做人當然取易不取難。數學難有速成,係要操好多,先可以升一個Grade。

請問樓主的兒子心儀那間大學和那科目?如港大是4C+2X,,假切樓主兒子phy,chem,bio的成績有兩科可穩獲5**,那不如把時間放在maths,因第3X是在總分同分時才計的bonus分

回覆:請問阿仔咁講啱嗎?

好多科都要4c + 2,所以最緊要4科core subject ok喎,特別中英文科!

如果是想入科大,正如樓上Yanamami講best 5邊科勁計邊科,無所謂。但科大有些科目英文同數是加權計的,所以要攪清目標,對症下藥!

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+16-03-02+發表

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-03-03 發表
正常。做人當然取易不取難。數學難有速成,係要操好多,先可以升一個Grade。

...
的數由5操到5*真是咁難?佢正常發揮有5既,是擔心人算不如天算

引用:請問樓主的兒子心儀那間大學和那科目?如港

原帖由 Bettyblue 於 16-03-03 發表
請問樓主的兒子心儀那間大學和那科目?如港大是4C+2X,,假切樓主兒子phy,chem,bio的成績有兩科可穩獲5 ...
佢心儀理大物理治療

Yanamami  禁要睇下点計分同边科有加权……  發表於 16-3-3 08:02

dobbybabie 發表於 16-3-3 00:42
佢心儀理大物理治療
資料來源 : JUPAS ADMISSION SCORE

2015  JS 3636 Physiotherapy   AVE DSE SCORE 30.3 / Mechanism : Any best 5 subjects
2014  JS 3636 Physiotherapy   AVE DSE SCORE 30.2 / Mechanism : Any best 5 subjects

原來競爭激烈啊 !

Yanamami  理大物理治療係好“貴”!  發表於 16-3-3 11:57

理大Any best 5 subject 嘅2X weighting 係x7,  3X weighting x5。

Core3 weighting x10喎。

應該係操Maths 著數D。

除非中/英高分過Maths。

Physics 5**, Math 5,   冇 M2?
通常 physics 叻,math 都好少差咁遠。
真係收,會讀得辛苦。

dobbybabie 發表於 16-3-3 00:42
佢心儀理大物理治療
The no. of students in 理大物理治療 is over 100 per year. Beware of over supply in coming few years.

引用:理大Any+best+5+subject+嘅2X+weighting+係

原帖由 LingChiBaBa 於 16-03-03 發表
理大Any best 5 subject 嘅2X weighting 係x7,  3X weighting x5。

Core3 weighting x10喎。
多謝提醒,上網睇咗Core 3是X10,咁叫阿仔加把勁,跑盡佢啦。

引用:Physics+5**,+Math+5,+++冇+M2?通常+physic

原帖由 nintendo 於 16-03-03 發表
Physics 5**, Math 5,   冇 M2?
通常 physics 叻,math 都好少差咁遠。
真係收,會讀得辛苦。 ...
冇修M2,中三選科時,Phy唔是主打,點知越讀越上。阿仔是少數數唔叻,Phy叻既學生

不過好多大學都注重語言科目,要留意
‹ 上一主題|下一主題