用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心同spk
樓主: Julybabe
go

聖心同spk [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+16-03-04+發表我也有

原帖由 宮二 於 16-03-04 發表
附近名幼和另外幾間龍校之間,我㨂了歷史最悠久的一間,儘管附近名幼可能是最愉快學習的。考小一變數太多, ...
這 exactly就是我現在的鬥爭!或者出了spk result 先煩。

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+16-03-04+發表我也有

原帖由 south_north 於 16-03-05 發表
你女已經好叻!而我女考名校一間都考唔到,其實老師嚴格我比較 like 起碼小朋友會真正識得驚,我地都有考 s ...
考到附近名幼我都好意外,佢interview 當日無講嘢都收,令我諗那是否天意叫我讀那間學校。但我地全家都是天主教,若spk收,選她都是好的。當然基督教我都好樂意。

引用:回覆+LLKK+的帖子 若一條龍不是首要考慮,

原帖由 雲牛 於 16-03-05 發表
回覆 LLKK 的帖子

若一條龍不是首要考慮,附近的名幼很值得及應該入讀。揀一間適合小朋友及父母也認同的學 ...
對!但在現今變態的教育制度,是否唔好咁博,唔好咁傻放棄龍校呢?

引用:Quote:原帖由+雲牛+於+16-03-05+發表回覆+L

原帖由 LLKK 於 16-03-07 發表
對!但在現今變態的教育制度,是否唔好咁博,唔好咁傻放棄龍校呢?
現實歸現實,有龍冇理由吾要,到小一想考番入去難好多

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+16-03-07+發表對!但

原帖由 964000 於 16-03-07 發表
現實歸現實,有龍冇理由吾要,到小一想考番入去難好多
考p1大壓力過pn/k1好多,有龍校收好好多,小朋友會有一個比較正常的童年。有朋友話考p1個年好辛苦,全年未開心過又成日瞓吾着,長期食安眠藥,戒吾到

回覆:宮二 的帖子

家長有壓力,無形中小朋友也感受到壓力😨可免則免

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-03-07+發表現實

原帖由 宮二 於 16-03-07 發表
考p1大壓力過pn/k1好多,有龍校收好好多,小朋友會有一個比較正常的童年。有朋友話考p1個年好辛苦,全年未開 ...
考P1 係會有壓力。但你這個朋友看來有點…………(不識講),成人不懂處理壓力,會直接影響小朋友。
考小一已係咁,將來升中,DSE, 入大學,點算?

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-03-04

原帖由 Julybabe 於 16-03-05 發表
請教: st paul 中學成績係學校/老師,定家長催迫嘅功勞居多?
中學家長零谷,學校有一套教法,spcs d學生係玩得又讀得,學校既活動係多到你估唔到,跳舞比賽係每班都要出一team 跳(有6班)仲有drama competition 都係,仲未計朗誦, public speaking 個d比賽,係train 到d 女仔讀得書黎又好presentable

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-03-07+發表現實

原帖由 宮二 於 16-03-07 發表
考p1大壓力過pn/k1好多,有龍校收好好多,小朋友會有一個比較正常的童年。有朋友話考p1個年好辛苦,全年未開 ...
認同,我一件so call名幼、一件龍幼,龍幼果件係傻豬d,但又多d童真

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+16-03-05+發表請

原帖由 sarawa 於 16-03-07 發表
中學家長零谷,學校有一套教法,spcs d學生係玩得又讀得,學校既活動係多到你估唔到,跳舞比賽係每班都要出 ...
Sounds good, thx for yr sharing :)

簽名被屏蔽

引用:very+old+post.+not+sure+if+it+is+valid+a

原帖由 puichingforsure 於 16-03-08 發表
very old post. not sure if it is valid anymore. anyway, for your reference.

http://www.edu-kingdom. ...
Thx vy much pc.. :)

引用:very+old+post.+not+sure+if+it+is+valid+a

原帖由 puichingforsure 於 16-03-08 發表
very old post. not sure if it is valid anymore. anyway, for your reference.

Thx vy much pc :)

puichingforsure 發表於 16-3-8 11:40

而家同當年情況唔同了, 早幾年聖心係直升上小學的

引用:Quote:puichingforsure+發表於+16-3-8+11:4

原帖由 323 於 16-03-08 發表
而家同當年情況唔同了, 早幾年聖心係直升上小學的
Hello 323, 你返來了?

sugarbun  我一直都在  發表於 16-3-8 22:30
‹ 上一主題|下一主題