用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 尋求協助
go

尋求協助 [複製鏈接]

小兒今年9歲,有亞氏保加,今日去見家長,因為學校有份功課,需要搵全班同學簽名,但仔怕疼怕被拒絕,居然冒晒所有同學老師簽名。呢件事係二年班已經發生,去到三年班又再次發生。
仲有其他鎖事,都發現仔有習慣性講大話,chok多幾次,又話我同爸爸唔信佢,但佢講大話已經破壞大家互信既關係。我好想趁係佢青春期前,好好攪番好既關係,唔想再成日覺得佢講大話。

我可以向邊方面求助?
   0    0    0    0

学校社工可以嗎?
已評估,有無支援/課程跟?

已評估。
阿仔避見社工,經常話唔得閒,小息,校康要做功課。之前有見社工,建議參加制服團隊,我亦有俾佢參加。

回覆:尋求協助

一齊去見社工比較有效,希望你排到,,,不過佢而加哩個年紀確實尷尬,又想你注意佢又想你相信佢,如果我係你我問完佢我會攬佢一下,然後同佢講,我地聽日返學校一齊搵老師傾,首先要比佢信任返你,如果你係有一兩個同學仔媽咪熟嘅呢希望佢地幫幫忙喺咭度簽名,其實要預左簽唔晒,哩份功課應該是白果添…但起碼佢有動力去做去邀請同學。。。

小肥鴨 發表於 16-3-2 13:24
小兒今年9歲,有亞氏保加,今日去見家長,因為學校有份功課,需要搵全班同學簽名,但仔怕疼怕被拒絕,居然 ...

Deleted

Activehealth 發表於 16-3-3 20:39
我都有個今年十二歲亞氏仔,你嘅心情我好明白,因為佢都喺學校闖過禍。

其實你有無諗過,佢有事攪唔掂點解 ...

讚!:)

你估我唔知,我一定要係呢段關鍵時期攪好互信關係,唔係都唔需要係呢度尋求意見。

其實呢份功課,我兩三日都會提醒及跟進進度,但每次佢都會同我講,我攪得掂架,但一年仲有一次呢種情況會出現。原因係唔想欠交,俾老師寫手冊。而我亦都有教佢,可以一次過搵五六個人講,咁已經集齊五六個人既簽名,番到學校,自己連呢一步都唔做,邊個可以幫到佢呢。

回覆樓主:

Deleted
‹ 上一主題|下一主題