用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 4年班學生成績差問題
go

4年班學生成績差問題 [複製鏈接]

仔有專注力問題,全級165人考14x,平均分都5合格,上年曾經考過第二間次級校但轉唔到(應該係因為差所以5收),佢自己唔想轉校,好想繼續讀,一講留班同轉校就會好唔開心,有鼓勵佢,但成日唔上心,問老師就話覺得可以睇埋下學期,我地就其實想轉校留班,但無奈成績甘差可以點?佢繼續升上去啲野只會越來越深,越來越越跟5到,想問下各位我可以點做?我最怕上到b3中學會學壞,變壞就難搞了...都知自己仔不是讀書材料,小學一直有補習但效果不大,下學期已請了兩科專人私補,未知效果....真係好擔心

0    0    0    0

回覆:4年班學生成績差問題

親戚有個小朋友,讀書麻麻,小四時老師建議留班,留咗一年有進步,由原本可能要入band 3,最後升中都上到Band 2! 留班其實真的有機會幫到個學生,給你參考下。

老師就係話睇埋下學期先,同埋都有講未必人人啱留班,通常要去到考尾十先會留😣轉其他學校差得濟冇人收,佢又好鍾意返學,好矛盾😢😢😢

你仔都未係太差,對下尚有十幾人係佢後面,同埋你個仔又唔抗拒學校,我覺得唔洗轉,就算band 3學校都未必一定全部係壞學生,同埋嘗試P.5時努力上BAND 2,到時你可以留意吓b2或直資都可以﹗

引用:你仔都未係太差,對下尚有十幾人係佢後面,

原帖由 aptcan 於 16-03-02 發表
你仔都未係太差,對下尚有十幾人係佢後面,同埋你個仔又唔抗拒學校,我覺得唔洗轉,就算band 3學校都未必一 ...
甘又係,所以咪就係矛盾囉,佢又鐘意間學校,學校又冇暗示話佢太差叫我轉校(佢讀緊嗰間係地區性名校),我只係驚佢遲啲越來越追不上就會厭惡讀書,繼而受朋輩影響再升到中學會被人恰😑真係好擔心佢,因為佢個性好天真,一啲都5似9歲小朋友,好bb

男仔係遲熟啲,最緊要係專注力問題上下對策,雖然香港求學真係求分數,但人生漫長,仔仔在此領域不出色,將來都未必是失敗,我仔啲成績是大上大落,我也只能如此自我安慰﹗

專注問題係指心散定係專注失調? 有做過評估嗎?有親戚小朋友食藥後有改善,你可以試下

引用:專注問題係指心散定係專注失調?+有做過評估

原帖由 艾菊 於 16-03-02 發表
專注問題係指心散定係專注失調? 有做過評估嗎?有親戚小朋友食藥後有改善,你可以試下

...
已有食藥,但效果不大

如唔食藥會出現乜嘢問題?我認為要學童學習好的先決是要有正常的荷爾蒙分泌,而最影響小童荷爾蒙的正是情緒,反正都 band 3 學生,nothing to lose. 試下揾樣佢有興趣或比較叻的東西俾佢學增強自信先,當人攞到滿足感情緒便會相應較好,學習能力會增強。我相信而家小四你再增加補習也幫助不大。

bk9136  agree  發表於 16-3-4 19:25

建議留班,打好基礎,去到中學都唔會太辛苦。

通常考尾幾先可以留班,插班的多數想收d成绩好,樓主囝囝又未到最差果d,所以兩樣都難。只好睇緊d,睇下大d會吾會好d上番band2,最多到時揀d校風好d的band2/3

引用:如唔食藥會出現乜嘢問題?我認為要學童學習

原帖由 stockmike 於 16-03-02 發表
如唔食藥會出現乜嘢問題?我認為要學童學習好的先決是要有正常的荷爾蒙分泌,而最影響小童荷爾蒙的正是情緒 ...
唔食會影響課堂行為不專心,我明發揮長處會增自信,可惜到現在都找不到一樣興趣係佢優點,我只發現佢最叻就係研究巴士,地鐵,去邊到搭幾号就最叻,其他如游泳,打波,樂器都是好一般,作為母親我都覺是失敗的

引用:通常考尾幾先可以留班,插班的多數想收d成

原帖由 kkhon 於 16-03-03 發表
通常考尾幾先可以留班,插班的多數想收d成绩好,樓主囝囝又未到最差果d,所以兩樣都難。只好睇緊d,睇下大d ...
就係囉,呢啲係最慘

hoiyee67 發表於 16-3-3 07:59
唔食會影響課堂行為不專心,我明發揮長處會增自信,可惜到現在都找不到一樣興趣係佢優點,我只發現佢最叻就 ...

最近剛看到一個節目關於英美醫學研究人員就安慰劑(Placebo)的成效做測試。測試範圍包括:運動員服安慰劑前後的表現、脊椎受傷、高山症、腸易激症、柏金遜症等。結果發現服食安慰劑(不含藥物,可能只是一些粟粉。)與服食真正藥物或接受真正治療的兩個組別病人/測試者所產生的成效分別不大。專家說人的預期認知會使人腦啟動自療機制的。這樣,會否多些肯定及讚賞阿囝的強項,如出街由他領路,跟他上網上圖書館找巴士鐵路資料。讓他在某一範疇有真正的滿足及成功感後從而提昇對自己的期望,其他相關問題也許會有所進步吧。

引用:Quote:原帖由+stockmike+於+16-03-02+發表

原帖由 hoiyee67 於 16-03-03 發表
唔食會影響課堂行為不專心,我明發揮長處會增自信,可惜到現在都找不到一樣興趣係佢優點,我只發現佢最叻就 ...
我每次見到小兒對某一樣事物產生強烈興趣時,我都會感到開心,雖然五花百門,大多不能持續。 但我相信佢有要求去做或動手時,我們全力地陪同投其所好陪伴討論(打機睇電視除外), 已經能滿足佢好奇心及感覺受到支持,情緒自然會好。做完學校基本功課係後試吓放低少少額外温書時間,陪佢或助他揾吓他感興趣的事,多啲無聊談話,年紀小的他們只需要需要陪伴及有人聆聽。反正你都說他是 band 3 成績,nothing to lose 呀 !

‹ 上一主題|下一主題