用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 申請S位程序
go

[其他] 申請S位程序 [複製鏈接]

我個仔宜家兩歲大,在協康會評估之後確發現係整體發展遲緩同有自閉症。協康會建議我去報特殊幼稚園,因住址地區關係,社署話我要經明愛家庭綜合中心辦手續申請S位。等咗兩個星期明愛先約我第一次面談,傾吓阿仔嘅情況,但個社工就完全無同我講過申請特殊學校嘅嘢,我帶埋協康會幫我填果份S位學校申請表同阿仔份評估報告去佢又無睇吓,剩係叫我返去等約時間做家訪。我問個社工佢自己都唔清楚D嘢,搞到我好徬徨。我想問吓申請S位嘅程序係點?要幾耐先加入到中央轉介系統輪候學位。有無家長都係經明愛處理?點解要做家訪?
我有幫個仔報協康會嘅言語治療,但要排三甴個月先有位。請問大家有無言語治療服務介紹?謝謝。
   0    0    0    0

回覆:cheukyin223 的帖子

你去醫院的兒童體能智力評估中心(CAC)排隊,本來排CAC起碼半年至一年先至做到評估,但你自己已經喺協康做咗評估,所以你拎住封信去聯絡嗰度嘅社工佢哋會幫到你,如有錯請其他人指正!希望幫到你!

我已聯絡咗我住嗰區負責轉介的社福機構(即明愛)有關的社工,但負責我個case嘅社工話自己係實習嘅學生,佢都唔清楚D程序,我問佢幾時有咩文件我要準備,幾時搵學校,點樣搵學校等,佢全部都唔清楚,搞到我都唔知點算好。有無家長可以教吓我

回覆:申請S位程序

建議你排特殊幼兒中心,應該各方面都慢左,應該找私人5日密集課程。

回覆:cheukyin223 的帖子

搵你個區cac社工幫你排

回覆 cheukyin223 的帖子

找醫院兒童體能評估中心(簡稱:CAC)既醫務社工幫你安排服務

如果樓主第一次不在CAC評估,而是在外面自費評估,不會由醫務社工(專跟醫院CASE)跟進排位,而是由地區社工(跟地區CASE,咩野都跟,可能唔熟IES位)例如家福會社工,跟進排位,呢個係佢地的係制度,如果協康已幫你排S,地區社工要再跟進,安排你揀學校志願,強烈建議你快D追返社工,第一次填左志願先算有申請號碼,十分重要,會影響未來派位先後。

你叫番個實習社工問番其他同事,唔明就問人,唉,依家D大學生真係.......

你應該有份表填3個志願。

我當時都係用私人心理學家個report 去找自己的社區社工, 我記得係要d 時間比社工佢將個report 交比個社工上司然後先選擇學校的。我記得呢個社工都好後生, 但我係先打電話找社工, 兩日後有社工覆我電話及約見,佢都話佢唔多熟, 但問左上司要點處理。樓主, 你記得追緊d 呀

多謝各位的意見,我會追緊,但個社工係實習學生,佢平時要返學,一星期得一日返中心工作,好難先搵到人。奇怪的是個社工無收過我份評估報告喎,佢望咗個報告一眼咁多就俾返我,我話留份copy俾佢同上司傾佢又話唔駛。

另外想請問大家要幾耐先上到輪候冊呢?

你填左志願表,交俾社工,社工再入紙,你之後應該會收到社署一封信確認你的志願選擇,上面會有小朋友的輪候號碼,代表你正式入輪候冊排隊。

至於入紙快慢,視乎你的社工好唔好,我的醫務社工好資深,明白拿號碼重要性,提我快D交表,講明她會即刻入紙,結果睇番日期幾日就排左,我又聽過有社工為方便自己,集齊一個月再入紙,就會慢。

所以你真係快D追,派唔派到位,有時可能只差一個月。

回覆 legolas625 的帖子

請問志願表是上網可以下載,還是要問社工拎?

經協康評估後,你有否填同意書讓協康幫你入份From 去社會福利處排S位?如果有一般會兩星期後有社會福利處社工主動聯絡你。

你盡快向協康查詢有否幫你入From, 再請教她們你應該再做什麼才能排到S位。

份志願表係社工比的, 應該無得download, 其實你住個區真係得明愛呀?有無家福會呀?家福會比較熟呢d 情況, 你可以問跟的社工上司嗎?真係唔好再拖時間了, 出到個number 先係開始排位, 如果唔係咩到唔係。另外有無排協康會私人的training 呢?我想問協康份報告有無寫見意入s 位之外有無寫排E 位做過度期呀?

剛剛我再睇返你post 的主題, 我想問下你仔是否完全無講野? 認知點樣? 唔好意思我想講得直接d , 協康出得report 入S位一定係整體能力低於正常小朋友起碼一年或以上的。 如果經濟能力可以, 應該上一d 密集班或社交班。我仔都係Global delay 一開始都係上言語治療(唔係協康的), 但只係一上堂就哭, 好快就上完一堂, 無進步到。我就轉左上社交小組, 上左呢個堂就明顯見到進步,起碼會聽指令。

醒目開學勳章

回覆:KCHK 的帖子

請問出面私人的會快點有得上堂嗎。今日得知我仔(21 mths)又係global delay, 怕協康要排好耐。可以介绍私人的course 嗎?

想上什麼私人堂呢?社交? 密集? 感統? 言語? 坊間好多選擇的。 我之前是每一間都試下打電話及上網大包圍地找, 經驗是好似睇醫生咁, 都要睇下同導師夾唔夾的。

‹ 上一主題|下一主題